Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #288

Twee dingen. Ik houd het bij twee dingen. Oh nee wacht, drie! Want Peter Derks was weer erg goed deze week.

Wegwijs in een wirwar van complotten

Als je voorbij de stekeligheid van de discussie over complotten, even tot tien telt... ben je dan niet ook een heel klein beetje nieuwsgierig naar wat er bedoeld wordt met "pizzagate"? Zou je niet willen weten of er niet echt vergif in de witte strepen in de lucht zit? Of dat ivermectine een goed geneesmiddel is tegen covid?

Ik in eerste instantie niet, de toon en evangeliseringsdrang van sommige mensen wekt bij mij de reflex op dat ik mijn vingers in mijn oren wil stoppen en heel hard LALAALALALAAA wil schreeuwen. Maar ja, ik blijf een nieuwsgierig mens én ik wil graag veel verschillende invalshoeken en mijn hart en mind open houden.

Vorig jaar stuitte ik via Instagram op Abbie Richards, een woest slim en bijzonder grappig mens. Zij kon het niet loslaten en heeft een hierarchie van complottheorieen gemaakt. En die heeft ze nu vernieuwd. Op de visual hieronder zijn ze aanklikbaar en heeft ze per onderwerp een goede bron met meer informatie.

Het geeft mij wat rust dat ik iets meer weet over achtergronden van enkele van deze terugkerende verhalen. Als er dan weer eens iemand van wal steekt lukt het een heel klein pietsie beter om te blijven luisteren.

The Conspiracy Chart 2021

Dit is de interactieve kaart

Abby legt uit hoe ze te werk is gegaan

Kijk drie keer ofzo, want ze gaat wel heel erg snel :-D

The Conspiracy Chart TikTok Compilation

Kunst is therapie

Spuit elf ben ik. Want dit speelde in 2014. Maar het werd me in een leuke ontmoeting afgelopen week aangereikt en raakte me. Een beetje schoonheid in verwarrende tijden. Wat kan kunst je over jezelf leren? De populaire filosoof Alain de Botton deed in mei 2014 in het Rijksmuseum een poging die vraag te beantwoorden.

Hier een lezing. Van een uur, maar het is heel erg de moeite waard. En daaronder een stukkie van Ernst Jan Pfauth op de Correspondent waarin hij ook de discussie over deze expo belicht en van commentaar voorziet.

Alain de Botton on Art Is Therapy in the Rijksmuseum
Alain de Botton laat in het Rijksmuseum de prachtige toekomst van musea zien - De Correspondent

Alain de Botton laat in het Rijksmuseum de prachtige toekomst van musea zien - De Correspondent

Wat kan kunst je over jezelf leren? De populaire filosoof Alain de Botton deed in mei 2014 in het Rijksmuseum een poging die vraag te beantwoorden. Dat leidde tot veel kritiek.

Pieter Derks als uitsmijter

Pieter Derks over de boete voor de Belastingdienst

Pieter Derks over de boete voor de Belastingdienst

De Belastingdienst krijgt een boete. Maar wie gaat die boete nou betalen? Dus als de Belastingdienst een boete betaalt, gaat dat geld dan naar de Belastingdi...