Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #327

Over hout en CO2 opslag. Inspiratie over 16 jaar inspiratie. Over struikroven. En een felle speech van Jeffrey Sachs.

Hoe zit dat nou met bomen aanplanten...

Om CO2 te compenseren... Daar hadden we het toevallig over. Ik had ooit al eens ontdekt dat niet al die bomenaanplant vrij van controverse is en compenseer zelf het liefst door CO2 rechten uit de markt te halen met de Carbon Killer van Wise. En toen vroeg mijn vader hoe dat nou eigenlijk zit met bomen die je kapt, geven die dan al die opgenomen CO2 weer vrij? Dat zou balen zijn, leek mij, want dan zouden al die productiebossen zinloos zijn als CO2 opslag.

Gelukkig houden bomen de CO2 gewoon voor het overgrote deel vast, tenzij ze versnipperd of verbrand worden. En zo dwaalde ik tegen deze documentaire aan over hout als duurzaam bouwmateriaal en hoe er steeds meer hoogbouw met hout gemaakt wordt. Supervet!

Houtbouwers gemist? Start met kijken op NPO Start

Houtbouwers gemist? Start met kijken op NPO Start

Nederland staat voor een paradoxale opgave: meer woningen bouwen en minder CO2 uitstoten. Biedt houtbouw de oplossing? Wat zijn de mogelijkheden en obstakels? Waar laten we de productiebossen?

Beetje inspiratie

Lessen uit 16 jaar 'the marginalian', voorheen Brain Pickings (waarom toch die naam veranderen....?)

16 Life-Learnings from 16 Years of The Marginalian – The Marginalian

16 Life-Learnings from 16 Years of The Marginalian – The Marginalian

Your description for this link...

Ook struikroven is een manier om CO2 te sparen

Op veel kleinere schaal hoor, maar toch. Waar planten 'bedreigd' worden door de sloop kan je met je buurt samen planten gaan redden. Kijk maar. Vet leuk en duurzaam. Jullie weten dat de plataan in mijn voortuin ook gered is he?

Struikroven- Struikroven

Struikroven- Struikroven

Struikrovers redden planten van de sloop. Struikroven is een groene en sociale buurtactiviteit. Samen planten redden, dat verbindt. Struikroven draagt bij aan biodiversiteit, klimaatadaptiviteit en circulariteit.

Op de juiste plek, het juiste verhaal

Op zoveel plekken en zoveel niveaus wordt door zoveel mensen het juiste verhaal vertelt over klimaatverandering en de impact ervan. Het is ontluisterend dat zo'n klimaattop dan toch nog mislukt maar ik buig in ieder geval diep voor de mensen die het blijven vertellen.

Zoals Jeffrey Sachs. Bij de VN.

Jeffrey Sachs' speech at the UN Food Systems Pre-Summit (full speech)

Jeffrey Sachs' speech at the UN Food Systems Pre-Summit (full speech)

Speaking about food systems transformation, colonialism, the CIA, the Republicans, the UN budget, and taxing the rich

De schaakbord metafoor in ACT

In ACT spelen metaforen een grote rol. Ik ben gék op metaforen. Een jongere waar ik ooit mee werkte noemde mij "Miss Metaphor".

Bij het begrijpen hoe het kan werken als je je gedachten met rust laat en ze 'gewoon' aanschouwt zonder er iets mee te doen of te versmelten heb ik zelf ook de nodige metaforen nodig. Ik schiet al gauw in wat ik denk te weten over meditatie of cognitieve therapie.

Deze schaakbord metafoor hielp mij enorm. Misschien vind jij hem ook leuk.

Internal Struggles (The Chessboard Metaphor) by Dr. Russ Harris