Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #271

Lees de bijsluiter! Dat kan namelijk gewoon nog. Iets over wandelen en tot slot maak ik me even kwaad. Heel kwaad.

Jullie zijn lief!

Dus ik zei dat ik mijn 'darling', de bijsluiter, heb moeten killen op mijn nieuwe website. En dat trokken jullie niet. Hihi. Dat vind ik een tof compliment. Naast de golf van positieve reacties op mijn nieuwe site.

Maar ik ben me ervan bewust dat verschillende mensen op hun eigen site naar mijn bijsluiter linken, dus de pagina zelf heb ik niet verwijderd. Hij is gewoon niet opgenomen in het menu. Dus. Een recente versie vind je hier en een van de eerste versies hier.

Bijsluiter | Sanne Roemen

Bijsluiter | Sanne Roemen

Sanne Roemen wordt voorgeschreven voor het faciliteren van multi-stakeholder samenwerking rond lastige maatschappelijke uitdagingen. In co-creatie onderzoeken…

Camino lopen

De afgelopen tijd kom ik verschillende mensen tegen die fantaseren over zoiets als de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Ik ben zo dol op lopen. Het maakt niet uit hoe mijn gemoed op dat moment is, als ik ga lopen valt op een gegeven moment alles van me af. De pelgrimage trekt nog niet aan mij, maar ik zou nog wel eens een paar dagen willen hiken op de Schotse Hooglanden en in Yosemite. En toen stuitte ik op dit prachtige interview op De Correspondent. Luisteren of lezen.

Deze pelgrim liep 3.000 kilometer naar zijn lichaam toe - De Correspondent

Deze pelgrim liep 3.000 kilometer naar zijn lichaam toe - De Correspondent

null

Ik ben BOOS!

Disclaimer: Nee. Niet alle mannen. En ja. Ook sommige vrouwen.

Maar effe. Toen ik het fenomeen "Mansplaining" laatst probeerde uit te leggen hoorde ik mezelf praten en dacht ik "dat klinkt echt wel overdreven". Mannen (vooral) die aan vrouwen (vooral) ongevraagd   gaan uitleggen. Zonder ff te checken of je zelf al wat weet. Of je behoefte hebt aan uitleg.

Dat ik níet overdreef ondervond ik van de week toen ik bij een fysio was. Hij vroeg wat ik doe. "Faciliteer co-creatie voor de gastransitie" mompelde ik terwijl hij aan mijn schouder zat te sjorren. Ik dacht "ik hou het kort, geen zin om het uit te leggen".

Nou. Hij wél! Vanaf dat moment is hij een half uur lang aan het uitleggen geweest over zonnepanelen, elektrische auto's, waterstof, perslucht als aandrijving en warmtepompen. Ik kreeg er geen half woord tussen. En als het nou nog steek hield... Het was 80% bullshit mensen! Ik weet er namelijk zelf best wel wat van af.

"Ik heb zelf recent mijn huis van het gas af"

"Hoe heb je dat gedaan dan?"

"Warmtepomp"

"Ja dat zal snel een achterhaald principe zijn, maakt alleen maar lawaai en het koelt de lucht maar daarmee wordt ook warme lucht geproduceerd"

"Dat klopt niet helemaal hoor. En trouwens, ik heb een grondwarmtepomp"

"Da's nog erger, we kunnen niet eindeloos water uit de grond oppompen, denk aan Groningen maar dan met grondwater"

"Het is een gesloten lus die water transporteert, niet oppompt."

"Oh ok, nou we moeten meer met perslucht gaan doen, dat is heel veelbelovend".

...

Het is neerbuigend, kleinerend, aanmatigend. De aanname dat ik als vrouw ergens niks van af weet en uitleg nodig heb is een symptoom dat vrouwen niet serieus genomen worden. Dat is onderdeel van het systeem waarin vrouwen onderdrukt worden en geweld wordt aangedaan. En nee, ik overdrijf niet. Ik word er razend van.

Lees dit essay van Rebecca Solnit die de term 'gecoined' heeft aan de hand van haar eigen ervaring. Zij duikt de diepte in en duidt heel helder waarom dit zo schadelijk is. En nu je weet dat het bestaat kan jij je er ook vanaf nu altijd aan ergeren en jezelf op betrappen. En vrouwen serieus gaan nemen. Zo.

Men Explain Things to Me – Guernica

Men Explain Things to Me – Guernica