Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #226

Eerste werkweek. En die had ik weer, voor de zoveelste keer, als een soort boobytrap klaargelegd voor mezelf. Ik was gewoon thuis op vakantie, zoals elke zomer. En ik vind mezelf dan heel knap naarmate het beter lukt om werkdingen uit mijn agenda te houden. Maar omdat ik me daar dan toch ook soort van schuldig over voel, plan ik vanaf de eerste dag 'terug' ALLES waarmee ik dat werk inhaal, of toekomstig werk kickstart. BAM! In één ruk de opgeladen batterij weer tot in het rood leeggetrokken. Is niet goed.

Maar het gevolg is wel een vrij korte en overzichtelijke filters, dus doe er je voordeel mee.

Voor wie schoonheid kan zien in verdriet

Dit 'woordenboek' is ontstaan uit een behoefte om voor een schier oneindige hoeveelheid gevoelens, groot en klein, woorden te vinden.  Ik heb hem denk ik jaren geleden al eens gedeeld. Maar nu komt er ook een boek van. Het is poetisch.

The Dictionary of Obscure Sorrows

The Dictionary of Obscure Sorrows

Een voorbeeldje waar ik recent mee te maken kreeg (namelijk afgelopen maandag, en dinsdag, oh en woensdag eigenlijk ook nog)

Rückkehrunruhe

n. the feeling of returning home after an immersive trip only to find it fading rapidly from your awareness—to the extent you have to keep reminding yourself that it happened at all, even though it felt so vivid just days ago—which makes you wish you could smoothly cross-dissolve back into everyday life, or just hold the shutter open indefinitely and let one scene become superimposed on the next, so all your days would run together and you’d never have to call cut.

Om te huilen

Graag vraag ik nog even je aandacht voor hoe we nu met bomen omgaan. En het dan gek vinden dat we het steeds warmer krijgen, dat het droger wordt, dat biodiversiteit terugloopt.

‘Dit is landbouw met bomen’ – De Groene Amsterdammer

‘Dit is landbouw met bomen’ – De Groene Amsterdammer

Kaalkap, platgereden bosgrond: tien jaar nadat Henk Bleker besloot dat Staatsbosbeheer zijn bossen moest exploiteren als bron van hout en vermaak zijn op de Utrechtse Heuvelrug de gevolgen te zien.

Leerzaam kritisch

Ik neem jullie telkens mee in de dingen waar ik van leer. En iemand waar ik heel veel van geleerd heb de afgelopen tijd is Madeleijn van den Nieuwenhuizen. Check haar Insta als je dat nog niet gedaan hebt. Zij stelt representatie in de media aan de kaak op zo'n heldere en respectvolle manier dat het echt goed te verteren is.

Vrijschrift, wablief?

Vrijschrift, wablief?

Verdieping, verdwaling en een vleugje memes.

Vrijschrift, wablief?

✨Vrijschrift is de verdiepende nieuwsbrief van het mediakritische Instagramaccount Zeikschrift. Hij wordt geschreven en samengesteld door mij, Madeleijn van den Nieuwenhuizen.

  • Vrijschrift is, net als Zeikschrift, een afgeleide van het woord ‘tijdschrift’. Het vaart een ruimere en zachtere koers dan haar mediakritische zusje. Het is persoonlijker, met meer uitwijding en afdwaling buiten media. Graag wil ik maatschappelijke thema’s onderzoeken, leesluistertips geven en memes delen. Het gevoel niet meer vast te zitten aan een onderwerpsfocus (media) en format (insta) vind ik bevrijdend.
  • Wie hield er vroeger niet van vrij spelen! Een lap kraaltjes aan elkaar smelten met een strijkbout, to absolutely no end anders dan het experimenteren zelf. Zo zal deze nieuwsbrief een beetje zijn. Ik wil ideeën tegen het licht houden en associatiebruggetjes bewandelen zonder dat er een deadline voor een gelikte eindversie of tweetbare conclusie aan de horizon wacht.
  • Als iemand nog het woord ‘vrijen’ gebruikt en verwacht vieze plaatjes en -praatjes te vinden in deze nieuwsbrief: zeg nooit nooit!


Stukje schoonheid dan, met een kusje erop

De betovering van Wende, en dan wat haar raakt, en dat dan weer verbeeld en vertaald door andere betoverenden.

Uitmarkt 2020: Wende's Kaleidoscoop gemist? Start met kijken op NPO Start

Uitmarkt 2020: Wende's Kaleidoscoop gemist? Start met kijken op NPO Start

Met een leger aan bands, dansers, koren, schrijvers en acteurs tovert Wende het toneel van Koninklijk Theater Carré voor één avond om tot een magische plek.

Lockdown productivity

Toffe tip van Anna-Maria. Hou je in spaceship you gescheiden ruimtes maakt voor sport, slaap, vrije tijd en creatie. Ik dacht dat ik het erg goed voor elkaar had in mijn spaceship, maar zaken lopen toch ook in elkaar over. Hierdoor dus weer geïnspireerd om daar wat onderhoud op te plegen.

Lockdown Productivity: Spaceship You