Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #225

Misschien viel het niet op, maar vorige week heb ik verstek laten gaan. Het is me gewoon ontschoten. Ik verklaarde daarmee dus meteen mijn 'vakantie' geslaagd. En sinds het minder warm is, wat zeg ik, buitengewoon herfstig, kan ik ook weer bewegen en slapen. Maar ik deelde wel wat linkjes online dus die verzamel ik hier weer.

De geschiedenis van blackface in Amerika

TCM Original Production: Blackface and Hollywood - African American Film History - Documentary

Toen Afrika Spanje ontdekte (ja echt waar!)

Het lijkt wel alsof zwarte geschiedenis in onze witte koppies pas begint bij het moment dat onze voorouders daarheen reisden om het continent leeg te roven en de bevolking als slaven te deporteren.. Maar er is meer! Veel meer! Bijvoorbeeld dit.

African history: The age of exploration: when Africa discovered Spain | Culture | EL PAÍS in English

African history: The age of exploration: when Africa discovered Spain | Culture | EL PAÍS in English

During the Middle Ages and the Renaissance, encounters between African and Spanish kingdoms were largely a relationship of equals

The Underground Railroad en Harriet Tubman

Toegegeven: toen ik hoorde dat ik in New York de "underground railroad" kon bezoeken dacht ik dat het een soort antieke versie van de metrolijn betrof. Foei. Het is een metafoor voor ontsnapte slaven, de mensen die hen hielpen en de routes en onderduikadressen die ze gebruikten om richting Canada of Mexico te vluchten.  Harriet Tubman is daarbij een belangrijke helper, die 13 keer een tocht ondernam en 70 slaven naar de vrijheid hielp. Zij zou een plek krijgen op het biljet van twintig dollar. En ze zou daarbij de tronie van Andrew Jackson (slaveneigenaar met veel bloed aan zijn handen) vervangen. Een belangrijk statement voor zwarte geschiedenis in Amerika. Maar...

Harriet Tubman on the Twenty-Dollar Bill Delayed by the Trump Administration | The New Yorker

Harriet Tubman on the Twenty-Dollar Bill Delayed by the Trump Administration | The New Yorker

A bill picturing the abolitionist was due to début in 2020, before Trump’s Treasury Department announced a lengthy delay.

Wie houdt er hier nou heur handje op?

Lees deze korte column en het artikel op VN in samenhang alsjeblieft. En zie dan eens niet boos te worden.

Subsidies verklaard voor de roeptoeters | Het Parool

Subsidies verklaard voor de roeptoeters | Het Parool

Inmiddels een zichzelf herhalend fenomeen. Er is sprake van (omcirkel wat van toepassing is, combinaties zijn mogelijk) bezuiniging/vernietigende r...

Nederland, laat je niet langer chanteren door bestuurders van het grootbedrijf

Nederland, laat je niet langer chanteren door bestuurders van het grootbedrijf

We zijn er zó van overtuigd dat we er beter van worden als multinationals hier veel geld verdienen, dat we nauwelijks weerstand hebben als bestuurders van die bedrijven ons publiekelijk proberen te chanteren. Daarom: zeven redenen waarom de samenleving zonder gewetensbezwaren haar tanden mag laten zien aan het Nederlandse grootbedrijf.

Wit, man, 60+

En indien niet wit, vaak 'chef diversiteit'.

Deze instagrampagina laat zien hoe de macht in Nederland verdeeld is

Deze instagrampagina laat zien hoe de macht in Nederland verdeeld is

Wie zijn eigenlijk de mensen die beslissingen maken, geld verdelen en toezicht houden? We spraken mediacriticus Madeleijn van den Nieuwenhuizen van @Zeikschrift over haar nieuwe account.

Self-partnered! Ik wou dat ik het bedacht had

Single. Alleenstaand. Alleenwonend zonder kinderen. Ongehuwd. Allemaal van die vakjes die ik op formuliertjes mag aankruisen. Dat ben ik en ik ben er happy mee. De partners die voorbij kwamen hadden stuk voor stuk na verloop van korte of langere tijd niet meer genoeg aan mijn leven toe te voegen. Heel hedonistisch misschien. Maar bottom line is dat ik mezelf tot nu toe het leukste gezelschap vind, de tofste reisgenoot, de beste chef, de betrouwbaarste vriend, de zorgzaamste huisgenoot. En als ik iemand tegen kom die het beter doet, is die welkom.

En wat las ik nou weer? Blijkt dit ook al een trend te zijn joh!

Self-partnered: the sudden, surprising rise of the single positivity movement | Life and style | The Guardian

From Emma Watson to Lizzo – the singer who puts the ‘sing in single’ – more and more people are throwing off outdated stigmas and embracing a happy life on their own

Corona is geen kans voor het klimaat

"Ik weet nog dat ik hier in mijn eerste column over corona enthousiast was omdat de uitstoot van CO2 in China enorm was gedaald. Inmiddels weet ik beter natuurlijk. Corona is geen kans voor het klimaat. Het is vertraging en afleiding en een goeie reden om het even niet onder ogen te hoeven komen. Mijn column voor De Nieuws BV op NPO Radio 1."

Pieter Derks over de Groenlandse ijskap

Eerder deelde ik al een artikel over de positieve bijdrage die een groen, niet versteend, tuintje kan leveren aan het klimaat. Als je dat eenmaal weet kan je niet meer langs zo'n versteende postzegel lopen zonder je tanden te knarsen. Dit twitter account is een soort schandpaal voor dat soort tuintjes. Grappig en tenenkrommend.

Onderhoudsarmoe (@onderhoudsarmoe) | Twitter

Een bloemlezing op de ontgroening van Nederland

De ridder die zijn lans brak voor creativiteit in het onderwijs overleed

Sir Ken Robinson: Changing education paradigms | TED Talk

Sir Ken Robinson: Changing education paradigms | TED Talk

In this talk from RSA Animate, Sir Ken Robinson lays out the link between 3 troubling trends: rising drop-out rates, schools' dwindling stake in the arts, and ADHD. An important, timely talk for parents and teachers.

Stuur jij de minister ook even een kaartje?

Als dit wetsvoorstel doorgaat, heb je straks vrijwillige seks, onvrijwillige seks en verkrachting. Net als dat je dood kan zijn, een zombie, of levend. Of uhhhh, zwanger, een beetje zwanger, en niet zwanger.

Luister. Je wil seks wel, of je wil het niet. Of je wilde het om te beginnen wel, maar toen je eenmaal bezig was niet meer. Daar zit geen grijs gebied. Geen "ja" is dus gewoon "nee". In het nieuwe wetsvoorstel wordt geregeld dat seks waar geen wederzijdse consent gegeven is, ook verkrachting is.

MAAR: de straf daarvoor is wel lager dan bij een "echte" verkrachting. En daarvan is pas sprake als de dader dwang uitoefent. Dus je moet blauwe plekken en verwondingen hebben en bewijzen dat je je verzet hebt.

Er valt hier ongelooflijk veel over te zeggen. Ik zal het hierbij houden: als dit doorgaat blijft het dus aan het slachtoffer ("heb je je wel verzet?"). Dit is de kern van een cultuur van victim blaming, het slachtoffer de schuld geven. En het zit in vrijwel iedere vrouw om zich bij ongewenst intiem gedrag eerst af te vragen wat haar eigen rol daarin is geweest. En dat is giftig, dodelijk giftig.

Een eerste stap om van die cultuur af te komen zou zijn om wederzijdse instemming als criterium te hebben. En ja, dat is f*cking lastig (pun intended). Maar het zegt alles over hoe 'wij' hier met mensenrechten om willen gaan.

Stuur een kaartje naar de Minister.

Stuur een kaartje naar de Minister.

Onvrijwillige seks is verkrachting. Zo zou het ook in de wet moeten staan. De Nederlandse verkrachtingswet moet nodig worden aangepast. Want kun je niet bewijzen dat er geweld of dwang heeft plaatsgevonden? Dan ben je volgens de wet niet verkracht.

Vraag minister Grapperhaus de verkrachtingswet aan te passen.

Een nieuw wetsvoorstel van de minister maakt seks tegen de wil strafbaar. Maar het noemt het nog steeds geen verkrachting, en de maximumstraf is slechts half zo hoog. Dat biedt niet de erkenning die slachtoffers verdienen. En het geeft een verkeerd signaal aan de samenleving. De definitie van verkrachting moet op de schop. Niet dwang en geweld moeten daarin de doorslaggevende factor zijn, maar het ontbreken van instemming. Daarom roepen we de minister op zijn wetsvoorstel aan te passen.

Doe je mee? Stuur een kaartje!

Amnesty print alle kaartjes uit en stuurt ze naar de minister.