Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #227

Vorige week sloeg ik over, ik had maar één linkje gedeeld en ik was ook het hele online gedoe zat. Ik heb twitter en facebook van mijn telefoon gegooid en herbezin me op mijn social media. Misschien stop ik wel met het op twitter delen van mijn pareltjes en doe ik alleen nog maar deze 'digest' op zondag. Speciaal voor jullie. Omdat jullie bij me blijven en me lieve reacties sturen. Zoals dat je me gemist hebt afgelopen zondag :-D

Een dagboek uit de toekomst, eentje met basisinkomen

Oh dit is een toffe gedachtenoefening! Wat zou jij schrijven in een wereld waarin je een basis inkomen zou hebben? Weet je waar ik aan moest denken? Ik heb wel eens een periode gehad dat het niet zo lekker liep met mijn onderneming. Als ik terugkijk naar mijn urenadministratie van destijds werkte ik toen juist harder dan ooit. Tikte soms de 60 uur aan. Het gros van die tijd ging zitten in de zoektocht naar klussen. Het was een zwarte tijd en ik heb er een behoorlijke knauw van gekregen. Ik denk dat we het effect van een basisinkomen op de volksgezondheid niet kunnen onderschatten. Zou het echt vet vinden als dit er van komt.

Wat als we allemaal een basisinkomen hadden? Een utopisch kijkje in de toekomst — MaatschapWij

Wat als we allemaal een basisinkomen hadden? Een utopisch kijkje in de toekomst — MaatschapWij

Hoe zou het zijn om elke maand gratis geld te krijgen? In de week van het basisinkomen nemen we je mee in een basisinkomen-utopie.

Je luistert niet!

Luistervinken. Zo heet de training die ik wel eens geef aan gemeenten of organisaties die "willen luisteren naar de [vul in wat van toepassing is]". De burger, de patient, de boer, de jongeren. Luisteren zonder etiketten te plakken, zonder te zoeken naar haakjes voor het volgende dat jij zelf wilt zeggen, zonder meteen richting een oplossing te schieten en zonder paarse fiets. Ik heb iets met luisteren en in deze nieuwsbrief van correspondent Lynn Berger tipt ze een boek "je luistert niet" van Kate Murphy. Meteen gekocht.

Luisteren kun je leren - De Correspondent

Luisteren kun je leren - De Correspondent

"Enter: Je luistert niet. Behalve beschrijven hoe ons gehoor precies werkt (en het verschil tussen het rechter- en linkeroor), breekt Murphy een lans voor de kunst van het luisteren. Volgens haar is luisteren een vaardigheid die we steeds minder beheersen en al helemaal niet waarderen. Van scholieren die een betoog leren afsteken maar niet leren luisteren tot sociale media waar het hebben en delen van een mening meer wordt beloond dan het luisteren naar wat anderen te zeggen hebben: onze tijd is er niet een van het luisterend oor. Zonde, schrijft Murphy, want luisteren, écht luisteren, is een voorwaarde voor het voeren van goede en grappige gesprekken, het in stand houden van gezonde en gelijkwaardige relaties, het leren van nieuwe dingen en het depolariseren van het publieke debat. Luisteren is alles, maar vaak bakken we er bar weinig van. Bijvoorbeeld omdat we al denken te weten wat de ander gaat zeggen; omdat we niet nieuwsgierig zijn, of bang voor het onbekende; of omdat we nooit hebben geleerd de juiste vragen te stellen. Gehoorschade kan er ook aan bijdragen, schrijft ze in een hoofdstuk over de fysiologie van het luisteren, evenals, uiteraard, de smartphone, die ervoor zorgt dat we voortdurend afgeleid zijn. Hoewel de claims van Murphy soms wel érg groots zijn – alles, van eenzaamheid tot echtscheidingen wordt teruggebracht tot niet kunnen luisteren – vond ik Je luistert niet een waardevol boek."

Time off!

Maar eerst lees ik Time off. Het was echt opvallend hoe slecht het me gelukt is om tijdens de 'zomervakantie' echt in het lummelen te zakken. Natuurlijk kan ik externe factoren en de staat der dingen daar deels de schuld van geven. Maar daar kan ik niet zoveel aan veranderen (hoe hard ik dat tot ergernis van sommigen ook probeer).

Rust kon ik zoals ik hierboven schreef, niet vinden toen ik weinig werk had. Terwijl je zou denken dat daar juist de ruimte zat. Ook vind ik het de laatste tijd niet nu ik juist veel werk heb. Ik ben pas op een kwart van dit boek maar heb nu al een fiks aantal AHA! momenten gehad. Bijvoorbeeld:

"Paraphrasing Aristotle, if we are always too busy with work, or are given over to pure relaxation to recover for more work, we have neither the time nor inspiration to live virtuous lives and contribute to society and culture."

En dit, ik wist het al maar was het alweer vergeten: "...it was the ancient Greek word for leisure, “σχολή” (skole), that provided the origin from which the Latin scola, and our modern English “school” were derived."

Nog eentje: "We don’t know when Kairos will manifest, but being too rigid with your clock time can leave you blind to seeing when it is right there in front of you. During our time off, we are welcoming opportunities that are hard to access otherwise."

Time Off Book - Rediscover one of humanity's greatest practices

We live in a time where busyness is seen as a badge of honor. Time off can seem like a forgotten or even despised concept. But in this book, you will learn how the deliberate practice of time off will enable you to be your most successful and creative self. Time off and leisure will be the essential skills and competitive advantages that keep you happy and unique.

Rust is zeg maar echt mijn ding

Kan ik mij dit weer her-inneren? Kan ik de groeven van schaarste vullen met vruchtbare grond en m'n leven zo inrichten alsof ik een basisinkomen heb? Alleen deze vragen al roepen om een intensieve hangmatsessie.

Tag: de jager in de hangmat | Sanne Roemen

Tag: de jager in de hangmat | Sanne Roemen

Een hele serie blogposts van jawel, tien jaar geleden. Over rust, kluizenaars, jagers in hangmatten, schildpadden, luieren, lanterfanten en flierefluiten.

Eindelijk weer autoritten, en podcasts

Laatst stond ik aan de pomp en realiseerde ik me dat het al minstens vier maanden geleden was dat ik getankt had. Mijn garage belde al op om de kilometerstand op te vragen want de onderhoudsinterval ziet er wat anders uit nu.  Best wel okee hoor, geen files, geen uitstoot. Maar ik hou van autorijden. Misschien is dat wel een soort time off soms. En de gelegenheid om podcasts terug te luisteren. Ik luister graag naar zomergasten, de fragmenten worden dan beschreven en het gesprek met de gast krijgt alle focus. Ik ben een beetje verliefd op Nazmiye Oral. Zij doet echt mega mega mega spannende dingen. Zoals een hele moeilijke relatie met haar moeder uitspelen op het podium, mét haar moeder! Daar bewonder ik haar echt om. En in deze uitzending raakte ze me ook weer echt. Vooral het stukje over haar broer, rond Only Human: The Strangest Village in Britain. Maar ook over Gunter Walraff waar ik destijds behoorlijk van onder de indruk was, zegt ze dingen waardoor mijn kijk weer kantelt. Anyway. Fragmenten hier terug te luisteren.

Nazmiye Oral - Zomergasten - VPRO

Nazmiye Oral - Zomergasten - VPRO

Actrice, schrijver en theatermaker Nazmiye Oral is de derde Zomergast van 2020. Janine Abbring praat met haar op zondag 2 augustus om 20.15 uur op NPO 2.

Fucking vette fusion!

Opera met hiphop dans, krump, vogue, salto's! Mariken Gaanderse deelde het fragment hieronder ergens en ik hield het niet droog. En toen ontdekte ik dat het hele stuk online staat. Wow. Prachtige muziek met een gigantische en hele diverse groep dansers. In het clubje zangers had wat mij betreft nog wat meer kleur enzo gemogen (dat is de activist in mij, ik kan die niet meer terug stoppen).  Dus. Als je nog even wil genieten, dan dit.

"Les Indes galantes" de Rameau à l’Opéra de Paris - Regarder le programme complet | ARTE Concert

"Les Indes galantes" de Rameau à l’Opéra de Paris - Regarder le programme complet | ARTE Concert

Faire évoluer des danseurs hip-hop sur de la musique baroque. L’idée peut surprendre mais c’est pourtant le défi que se sont lancés le metteur en scène Clément Cogitore et la chorégraphe Bintou Dembélé. Le duo prolonge ainsi un travail amorcé en 2017 pour la plateforme 3ème Scène, où il associait déjà le krump à l’oeuvre de Rameau.

The dance of the Peace Pipe