Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #224

Goeiezondags. Hebben jullie de hittegolf ook overleefd? Ik wel, deels door de indringende en verhelderende docuserie “Srebrenica” te bingen (3 delen). En door te genieten en schrikken van een interactieve infographic over de beelden die van mannen en vrouwen gebruikt worden in de literatuur.

En iets met bomen en tegen stoeptegels.

Srebrenica werd herdacht.

Aanrader. Ik kwam er door de herdenking achter hoe weinig ik er eigenlijk van meegekregen heb. Terwijl de soldaten die daar rondliepen, leeftijdsgenoten van mij zijn.

Srebrenica - de machteloze missie van Dutchbat gemist? Start met kijken op NPO Start

Srebrenica - de machteloze missie van Dutchbat gemist? Start met kijken op NPO Start

In deze driedelige documentaireserie blikt Coen Verbraak met betrokken Dutchbatters terug op de gebeurtenissen van toen.

Hoe beschrijven auteurs mannen en vrouwen?

Al was het alleen voor de kwaliteit van deze interactieve infographic. Maar als je daar toch naar kijkt, laat dan de inhoud even tot je doordringen.

The Physical Traits that Define Men and Women in Literature

The Physical Traits that Define Men and Women in Literature

An analysis of 2,000 books and how body parts are described, by gender.

The tribe called forest

En ook: die paar keer dat ik me buiten waagde en onderweg een of meer volwassen bomen tegenkwam. Ze gunden me een zucht van verlichting. Wuifden me met open armen koelte en zuurstof toe. En toen herinnerde ik me dat mijn vader vertelde over ‘the secret life of trees’ van Peter Wohlleben. Dus dat heb ik toen aangeschaft en op mijn digitale tsundoku gelegd :-D

Deze boswachter heeft geleerd om het bos te lezen

Deze boswachter heeft geleerd om het bos te lezen

Boswachter Peter Wohlleben ontdekte dat het bomenleven veel rijker en geheimzinniger is dan hij ooit dacht. Hij pleit nu voor een duurzame vorm van bosbeheer die nog meer oplevert ook.

Antitegelactivist

Van razernij krijg ik een steen in mijn buik als ik een betegelde tuin zie. Dat klinkt overdreven maar het is echt waar.  Een dode woestenij, een hitte eiland, een plek waar het steeds heftiger vallende regenwater niet weg kan lopen. Geen plant, geen insect, geen vogel vindt dat een fijn plekje. Als je dit leest en je ontdekt een paar stenen die uit jouw tuin weg kunnen, wil je dat dan alsjeblieft doen?

Ja, het helpt als je jouw tuin vergroent (ook al is-ie piepklein)

Ja, het helpt als je jouw tuin vergroent (ook al is-ie piepklein)

Verhaal van de dag.