Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #222
Yes, weer wat over racisme. Maar echt, misschien heb je het gevoel dat het stof wat neerdaalt, je tijdlijn is niet meer overspoeld met George Floyd en Black Lives Matter. Maar de problemen zijn niet opgelost, het systeem is niet veranderd, we zijn bezig met de lange adem... Dus hier meer. Er is nog werk aan de winkel. Veel. Alle verdriet, woede, pijn, ellende door de eeuwen heen. Ik geloof oprecht als je er niet voor wegloopt dat het je kan verrijken.
En er zit ook rust en lucht in deze filters. Kijk maar.
Komt harder binnen dan de boeken die ik las
En dat heeft vooral te maken met de gesprekken van de witte podcastmaker Maartje met haar moeder. Dat is een spiegel waarin ik mensen die me dierbaar zijn herken. En mezelf. Ik kan mezelf wel verlicht gaan zitten vinden, maar doe ook nog steeds dagelijks nieuwe inzichten op. En glij (godzijdank vaak in mijn innerlijke dialoog) regelmatig uit. Racisme is een systeem, en dat besmet ons.
afleveringen - De plantage van onze voorouders - VPRO
In de achtdelige podcastserie 'De plantage van onze voorouders' onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis.
Ze ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname en zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.
Een productie van Prospektor, VPRO en NPO Radio 1, Maartje Duin i.s.m. Peggy Bouva.
Meer over brede context en systeem.
Wil je meer leren over racisme? Deze leeslijst helpt je op weg - De Correspondent
Racisme ontwricht maatschappijen en houdt ongelijkheid in stand. Maar hoe werkt het? Waar komt het vandaan? En wat kunnen we ertegen doen?
Het gesprek is verhard
Er is veel 'tone policing' van witte mensen richting zwarte mensen die racisme aan de kaak stellen. Opmerkingen als "de manier waarop je dit zegt maakt dat niemand meer naar je wil luisteren". Herken je dat? Kan je daar ook anders naar kijken? Wil je echt je iemand die pijn en verdriet uit en wiens bloedlijn generaties te lijden heeft gehad onder een systeem van onderdrukking, zijn of haar toon en woordkeuze kwalijk nemen? Gebruik je de toon als reden om niet te hoeven luisteren? Of neem je de verantwoordelijkheid om daar doorheen te luisteren en de boodschap tot je door te laten dringen?
Ik moest denken aan de 'four agreements' die mede ten grondslag liggen aan de dialogische manier van werken die ik geleerd heb. En die wil ik vooral aan de witte mensen in dit debat meegeven.
The Four Agreements — don Miguel Ruiz
The Four Agreements are:
Be Impeccable With Your Word.
Don't Take Anything Personally.
Don't Make Assumptions.
Always Do Your Best.
In The Four Agreements, don Miguel Ruiz reveals the source of self-limiting beliefs that rob us of joy and create needless suffering. Based on ancient Toltec wisdom, The Four Agreements offer a powerful code of conduct that can rapidly transform our lives to a new experience of freedom, true happiness, and love.
En ik had weer iets anders om me kwaad over te maken.
Hopelijk hoef ik niet uit te leggen waarom ik me kwaad maak?
Ontwikkelingshulp komt vooral BV Nederland ten goede (en laat lokale boeren armer achter)
Als je het bedrijfsleven betrekt bij ontwikkelingssamenwerking snijdt het mes aan twee kanten, zegt Sigrid Kaag, als minister verantwoordelijk voor deze portefeuille. Armoede wordt bestreden en het ‘internationaal verdienvermogen van Nederland’ wordt versterkt. Uit evaluaties van haar ministerie blijkt echter dat de belangen van bedrijven in de praktijk overheersen.
Over kaarten is het laatste woord nog niet gesproken
Deze vrouw. En wat ze maakt.
8 Surprising Facts About Marie Tharp, Mapmaker Extraordinaire
Maybe you already know that she created some of the first maps of the ocean floor and helped discover plate tectonics. Here are some lesser-known facts about this history-making cartographer.