Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #203

Zooooo wat een week he? Dacht ik eerst nog "lekker rustig thuiswerken, beetje cocoonen, in mijn bubbel"... Niets bleek minder waar. Ineens deel ik mijn introverte bubbel met de halve wereld. Geeft niet, biedt kansen. Maar om ruimte te maken voor verveling en de creatieve stilte, mijn kluizenaar, moet ik weer wat strakker af en toe de stekkers eruit trekken.

Ook merk ik dat online afspreken het makkelijker voor me maakt om goed te focussen, maar dat doe ik vervolgens zo lang dat ik kakmoe word. Aan de andere kant zijn bijgeluiden of onderbrekingen in virtuele ruimtes veel storender en is de focus dan juist weer lastiger. En da's ook vermoeiend.

En dan de grimmige werkelijkheid. Ik ben een groot fan van post-apocalyptische fictie. Maar wat zich nu afspeelt ben ik nog nergens tegengekomen. Niet in boeken, niet in mijn eigen hoofd. De horror zit hem voor mij in de combinatie van fijn en blij en nachtmerrie. De zon schijnt, half Nijmegen speelt, wandelt, picknickt, fietst. En dat temidden van gesloten winkels, horeca, bioscopen, theaters en musea. Griezelig.

Ik probeer de consumptie van nieuws te beperken tot wat ik nodig heb om van de voorschriften op de hoogte te zijn. Maar daar sijpelen natuurlijk regelmatig (de zich tot nu toe vooral elders afspelende) drama's doorheen van overbelaste IC's en niet te verwerken overledenen. Ook griezelig. En heel verdrietig.

Dus. Het is dubbel. We weten het allemaal niet. We doen allemaal maar ons best.

Zelf behoor ik niet tot de groep mensen die nu ineens tijd over heeft, en ik zie om me heen ook alleen maar mensen voor wie het leven alleen maar hectischer is geworden (thuisonderwijs, anyone?). Maar stel dát je tijd overhebt... dan kan je nu online naar de mooiste films, theatervoorstellingen, opera's, boeken etc struinen.

Maar eerst wat te cultiveren gewoontes

Creatives on Their Most Valued Habits - Adobe 99U

Creatives on Their Most Valued Habits - Adobe 99U

A collection of the rituals that give structure and meaning to the lives of creatives.

En een erg goed gelukte persiflage op virtueel vergaderen

This guy perfectly captures the hell of WFH conference calls during coronavirus quarantine

This guy perfectly captures the hell of WFH conference calls during coronavirus quarantine

This is beyond relatable. Stay safe (and sane) out there, people.

En dan: tijdverdrijf. Voor je kinderen en jezelf

In een van de metalhead groepen op facebook waar ik mijn guilty pleasure uitleef trof ik deze video aan van mede metalhead / meesterlijke meester Oscar die zeer onderhoudend voorleest. Als je één ding uit de onderstaande lijst tijddoders kiest, kies dan deze.

Meneer Oscar leest voor #1 De verschrikkelijke badmeester 'De mensen in dit boek'

Overige timekillers.

Serieus. Ik ga er niet aan toekomen. En ik heb geen idee wie wel. Maar er is / kom dus een hele hoop interessante gratis content online. Hier een selectie:

Theater zonder publiek: een lijst met streams en online registraties – Theaterkrant

Theater zonder publiek: een lijst met streams en online registraties – Theaterkrant

Nu de theaters in verband met de coronamaatregelingen gesloten zijn, zoeken veel theatermakers en gezelschappen naar alternatieven voor het publiek.

Picl — Nu in het filmtheater. Nu bij jou thuis.

Met Picl bekijk je de nieuwste films en documentaires. Geselecteerd door de beste filmhuizen van Nederland. Geniet direct zonder te downloaden.

Gratis films collectie | IDFA

Gratis films collectie | IDFA

Bekijk gratis een selectie van films die bij IDFA hebben gedraaid.

Five Spooky Fiction Podcasts That Go Bump in the Night | Tor.com

Five Spooky Fiction Podcasts That Go Bump in the Night | Tor.com

Wiener Staatsoper

You can now download over 300,000 books from the NYPL for free

You can now download over 300,000 books from the NYPL for free

There's good news for all the New York City-based e-bookworms out there.