Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #195

OH boy wat een rijkdom deze week. Je kan beginnen met mijn radiocolumn terugluisteren. En denk eens na over een wereld zonder werk. De storytelling in het stuk van de NY Times over apps die je volgen is erg pakkend. Een mooi stuk over mijn recent ontdekte nieuwe favoriete schrijfster. Een cadeautje voor Milembe van Chriet. Een handige nieuwsbrievenapp. Geanimeerd over autisme en seks. Duizend gratis audioboeken en een mooi stripje als uitsmijter.

42 banen van de toekomst

Het viel Marjolijn op dat het allemaal staffuncties zijn. "Wanneer gaan mensen nou gewoon eens echt aan de slag?" Ok, daar had ik nog niet bij stilgestaan. Die gedachte laat me niet los. Waarvoor dank.

Blikopener Radio (20 januari) | Radio Aalsmeer

Blikopener Radio (20 januari) | Radio Aalsmeer

Hoe veranderen technologie en innovaties ons leven? Blikopener Radio geeft scherpte en inzicht. Met interessante gasten en columnisten verwonderen, inspireren en duiden we.  Deze week: Freerk Bisschop, investeerder in energiestart-ups. Uitgezonden op 20 januari, 18.00 - 19.00 uur.

Misschien is er ook wel niet meer zoveel te doen?

Ja natuurlijk is er de zorg voor de planeet, zodat mensen er in de toekomst van kunnen blijven genieten. Da's best een hoop werk en er is nog haast bij ook. En als we de voorspellingen moeten geloven hebben we voor dat 'genieten' straks steeds meer tijd. Een terugkerend thema. Hoe ga je om met je tijd als er niet zo veel meer gewerkt hoeft te worden. De kersverse premier van Finland stelt al voor om aldaar een 32-urige werkweek in te voeren. Voer voor mijmeringen dus.

A World Without Work by Daniel Susskind review – should we be delighted or terrified? | Books | The Guardian

It has long been argued that workers will be replaced by machines, but now the threat is real. How will we bring about a revolution in both work and leisure?

Ik weet waar je huis woont!

Gevangenis, school, een plek waar een misdaad begaan is, restaurants, medische diensten, winkels, sportscholen, je werkplek, privé adres van vrienden, familie, geliefden... wil jij dat apps dat allemaal opslaan en doorverkopen? Dat het geanalyseerd wordt? Dat ze jouw keuzes op basis van die data beïnvloeden? Of die van je kinderen?

Apps vragen om je toestemming voor het inzien van je locatie, maar vertellen er niet bij dat ze die data doorverkopen. Je persoonsgegevens worden niet meegestuurd, maar de data is zo fijnmazig dat je identiteit makkelijk achterhaald kan worden. Medewerkers van deze techbedrijven kunnen daarmee weer allerlei streken uithalen.

Dit stuk in de NY Times gebruikt pakkende voorbeelden en aansprekende visuals die het verhaal van de apps die je volgen en die verdienen aan jouw data heel dicht bij huis te brengen. Absoluut het lezen waard!

Your Apps Know Where You Were Last Night, and They’re Not Keeping It Secret - The New York Times

Your Apps Know Where You Were Last Night, and They’re Not Keeping It Secret - The New York Times

Dozens of companies use smartphone locations to help advertisers and even hedge funds. They say it’s anonymous, but the data shows how personal it is.

Betoverende Sci Fi van N.K. Jemisin

Vorig jaar was ik een tijdje volkomen in de ban van haar Broken Earth trilogy. Kan niet wachten tot het ver genoeg is weggezakt om het nog een keer te lezen. En in de tussentijd heb ik haar andere boeken op de digitale tsundoku liggen. Een mooi portret van haar in The New Yorker. Over hoe ze haar dromen gebruikt als startpunt van haar werk. Over racisme. Een beetje over New York.

N. K. Jemisin’s Dream Worlds | The New Yorker

N. K. Jemisin’s Dream Worlds | The New Yorker

The sci-fi writer’s inventive, intricate novels have defied convention and sold millions of copies, Raffi Khatchadourian writes.

Chriet was best een bijzonder mens

Geboren in 1970 groeide ik op met Chriet's kijk op de wondere wereld van de 'micro-electronica' en andere slimme technologie. Hij vertelde begrijpelijk over ingewikkelde technologie en wakkerde mijn enthousiasme aan om hierover te fantaseren en ermee te spelen. Een van mijn favoriete podcasts besteedde in december uitgebreid aandacht aan Chriet. Alexander Klopping schoof aan. Er zit van alles in wat ik nog niet wist. Fijn luisterspul.

De Appels en Peren Show: Kerstspecial over Chriet met Klopping

De Appels en Peren Show: Kerstspecial over Chriet met Klopping

We hebben Alexander Klopping te gast in deze kerstspecial over Chriet Titulaer en alles gerelateerd aan deze vent. Technologische voortuitgang, het Huis van de Toekomst en het in je vliegtuig pleuren van een Apollocapsule.

Nieuwsbrieven UIT je INBOX!

Periodiek meld ik me van allerlei e-mail nieuwsbrieven af. Hoe dat aanjongt in mijn inbox is me een raadsel. Van een groot deel heb ik geen idee hoe ik eraan kom, waarschijnlijk ergens een vinkje laten staan terwijl ik iets anders aan het doen was. Een paar zijn de moeite waard. En om het kind niet met het badwater weg te gooien kan je die dus in een aparte app laten inlopen. Tip van Reinier Ladan. Ja, die van de appels en perenshow. Die heeft ook een nieuwsbrief, eentje die wel de moeite waard is. Hij kwam nog met een bonus tip: als je nou een eigen apart mailadres gebruikt voor nieuwsbrieven. En dat automatisch forward naar je 'stoopinbox' mailadres. Dan kan je nog weg als er een nóg betere app voor nieuwsbrieven komt. Anders moet je weer je stoopinbox adres overal afmelden en een nieuwe aanmaken.

Stoop - A newsletter app

Stoop - A newsletter app

Stoop is an app for helping people find, organize, and consume email newsletters. It's like a podcast app, but for newsletters.

Prachtige korte animatiefilm over autisme en seks

Seks, relaties, liefde... op zich al ingewikkeld genoeg. En als je zo in elkaar zit als Chris, de hoofdpersoon uit deze prachtige film, komt er nog een laagje bij. Prachtig gevisualiseerd en verteld. Mooie sfeer, heldere metaforen. Indrukwekkend dus.

De website van de film: Mind My Mind | An animated short film by Floor Adams

De website van de film: Mind My Mind | An animated short film by Floor Adams

When relying on social scripts to survive the social world, it’s not easy to go off-script. Especially if you’re obsessed with German dive bombers and just want to date a girl.

De making of: Making MIND MY MIND on Vimeo

De making of: Making MIND MY MIND on Vimeo

Shortlisted for the 92th Academy Award for Best Animated Short Film, Mind My Mind has come a very long way. The first idea originates from 2009, and production started…

Wil je hem in de bios zien? Mind My Mind - Popup Film

Hier kan je kijken waar hij draait en eventueel aangeven waar je hem zou willen zien. Popup Film brings unique films to a cinema near you.

Kijk de film online: Mind my Mind | Picl

Kijk de film online: Mind my Mind | Picl

Hier kan je de film online zien voor nog geen 5 euro. Je moet wel een filmtheater selecteren, Lord knows why.

Niet de deur uit hoeven

Regen? Snotterig? Ziek kind of huisdier? Maakt niet uit wat je excuus is, je hoeft je niet te vervelen. Hier staan duizend gratis audioboeken. Je kan natuurlijk ook in de auto luisteren. Maar dan moet je telkens stoppen als je bij de bestemming bent. Hopen op files dus. :-D

1,000 Free Audio Books: Download Great Books for Free | Open Culture

1,000 Free Audio Books: Download Great Books for Free | Open Culture

Download Free Audio Books of great works by Twain, Tolstoy, Hemingway, Orwell, Vonnegut, Nietzsche, Austen, Shakespeare, Asimov, HG Wells & more...

Stel je voor...

John Lennon's "Imagine" Was Turned Into a Comic Strip, and the Result is Incredibly Beautiful. | The Unbounded Spirit

John Lennon's "Imagine" Was Turned Into a Comic Strip, and the Result is Incredibly Beautiful. | The Unbounded Spirit