Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #194

Ik ben grondbezitter voor biodiversiteit. Lees graag in de kroeg. Zoek wel eens achterstevoren een plaatje op. Ben trots op mijn vriendin die een belangrijk boek schreef. En dook naar de diepste diepte van de zee, duik je mee?

Herstel van biodiversiteit door coöperatief landbouwgrond op te kopen

Slim en mooi initiatief. Ik ben meteen lid geworden. En zie in de ledenmails al dat de ideeën over het opkopen van grond inventief zijn en verder gaan dan grond opkopen en zelf extensief ontwikkelen. Samenwerking met agrariërs is ook mogelijk. Dat spreekt me aan. Veel boeren willen wel maar hebben daarbij wel hulp nodig. (Kijk alleen al naar het enthousiasme over de uitkoopregeling van varkensboeren).

Land van Ons

Land van Ons

Samen werken aan herstel van landschap en biodiversiteit. Koop samen met ons landbouwgrond en word mede-eigenaar.

Tot 60 jaar terug zat een belangrijk deel van de Nederlandse biodiversiteit in ons landbouwgebied. Niet alleen omdat het om heel veel grond ging – en nog steeds gaat, zo’n twee-derde van Nederland is landbouwgrond – maar ook omdat de toen kleinschalige landbouw, met een mix van akkerbouw en veeteelt, zorgde voor een grote rijkdom aan divers leven.

Daarna zijn er onder druk van gewenste schaalvergroting vele ingrepen in het landschap gepleegd, die vrijwel altijd een achteruitgang voor de biodiversiteit tot gevolg hadden. En niet alleen in het landbouwgebied zelf, maar ook in de aanliggende natuurgebieden.

De sleutel voor herstel van onze biodiversiteit ligt dus in onze landbouwgrond. Daar kunnen we als Land van Ons de grootste meerwaarde bereiken. En natuurlijk gaan ook onze natuurgebieden daar van profiteren.

Lezen in de kroeg

Geroezemoes, warmte, een zacht muziekje, gerinkel van glazen en de brul van een goede koffiemachine. Ik vind het een heerlijke omgeving om te lezen en te werken en kan er uren zitten. Snap dus ook dit initiatief heel goed. Als ik het vóór mijn reis had geweten was ik aangeschoven in San Francisco. In Nederland heb je er eentje in Den Haag.

How two women quietly reading books in an SF bar started an introvert revolution - SFGate

How two women quietly reading books in an SF bar started an introvert revolution - SFGate

Achterstevoren een plaatje opzoeken

Dus je hebt een plaatje en je wil weten wie of wat er op staat. Dat kan in Google maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Voor journalisten een essentiële vaardigheid maar ook voor hobbyisten een leuk trucje om te kunnen.

bellingcat - Guide To Using Reverse Image Search For Investigations - bellingcat

bellingcat - Guide To Using Reverse Image Search For Investigations - bellingcat

Dit belangrijke verhaal is nu verteld

In 2006 kreeg ik een mailtje van Bauke. Ons contact was een paar jaar verwaterd dacht ik. Het bleek dat hij en zijn vrouw in die tijd ‘even’ wat anders te doen hadden. Namelijk dealen met de realiteit van leven na een beroerte. Na mijn afstuderen in 1994 bouwde ik een vriendschap op met mijn oud docent Jaska en haar man Bauke. Na de radiostilte en hun verhuizing naar Harlingen kreeg die vriendschap een nieuwe invulling. En in 2016 nam Bauke afscheid van het leven en wij van elkaar. Er valt over het hele proces tussen van beroerte tot zelfgekozen levenseinde zoveel te vertellen. En dat heeft Jaska nu gedaan. Het is een rijk en confronterend verhaal. Geen uithoek van wat mens zijn inhoudt wordt overgeslagen. Een belangrijk boek.

Obelisk Boeken | En als de dood nu niet het ergste blijkt?

Obelisk Boeken | En als de dood nu niet het ergste blijkt?

Bauke Kappers, van 1983 tot juli 2002 televisieregisseur van onder meer Jules Unlimited, Twaalf Steden Dertien Ongelukken en Twee Meter Sessies, krijgt eind 2002 op zijn 50e een beroerte. Deze ramp met als restschade een eenzijdige verlamming, verandert zijn werkzame en privéleven ingrijpend. Dat geldt evenzeer voor zijn vrouw, Jaska de Bree, sociaal pedagoog, docente Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) aan diverse hogescholen en auteur van zes SPH-studieboeken. Na 14 jaar gooit Bauke de handdoek in de ring. Hij vraagt en krijgt euthanasie.

Onderduiken

Duik de diepste dieptes van de zee in. Hou vol, blijf scrollen tot je bij het eind bent.

Neal.fun