Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #193

Daar ben ik weer! Drie zondagen hebben jullie het zonder filters moeten stellen. Ik was er tussenuit en een groot deel van jullie ook vermoed ik zo. Maar ik heb in de tussenliggende weken wel het een en ander gedeeld. Bij deze dus een vrij omvangrijke filters om het nieuwe jaar.... het nieuwe decennium mee af te trappen.

Uitwisselen met andere kartrekkers voor verandering?

Het gaat door! 30 januari in de vorm van een Open Space bijeenkomst uitwisselen over draagvlak en verandering. Hoe doe jij dat? Waar loop je tegenaan? Wat werkt en wanneer werkt dat? Meer dan genoeg gave mensen hebben zich ingeschreven dus ik kan nu al garanderen dat het een inspirerende, creatieve middag wordt. Er zijn nog wat plekjes dus wees welkom!

We have lift off! 30 januari gaat door! | Sanne Roemen

We have lift off! 30 januari gaat door! | Sanne Roemen

Joehoe! De beste wensen nog voor een heel nieuw decennium! Het eerste goede nieuws van dit jaar is: 30 januari gaat door! Er zijn méér dan voldoende deelnemers…

Ik ging dus vliegen en ja, dat vind ik eigenlijk niet ok

Maar ja, ik wilde naar de VS waar een vriend een benefietconcert organiseerde. En dan naast Oakland ook New York nog wat beter bekijken. In het kader van cognitieve dissonantie vermindering onderzocht ik manieren om de co2 te compenseren. Bomen planten blijkt niet overal oncontroversieel, dus je moet een project zorgvuldig kiezen. Wat ik een toffere optie vond was om eigenstandig gewoon CO2 rechten op te kopen en van de markt te halen zodat die CO2 gewoon niet uitgestoten kan worden. Ik heb mijn ticket gecompenseerd plus het verschil tussen het dure ticket dat ik op de ene dag zag, en het goedkopere dat ik uiteindelijk gekocht heb.

Buy out the bubble

Buy out the bubble

Rechten afpakken, dat kunnen wij dus ook hahah.

Jouw impact eerst even checken?

De Voetafdruktest: hoeveel aarde gebruik jij?

Je zal jezelf in deze test niet 100% kwijt kunnen maar komt toch aardig in de buurt van een beeld van jouw voetafdruk.

Reflecteren was ik ook nog van plan

Elk jaar rond deze tijd vul ik het gratis downloadbare boekje "the year compass" in. Even terugkijken op het vorige jaar en vooruit naar het komende. In diverse kroegjes in Oakland, San Francisco en New York heb ik dat dit keer ook gedaan. Het is niet helemaal af maar misschien vind ik nog wat rust om dat te doen.

YearCompass - The booklet that helps you make your life better.

Voor de reis gebeurde er nog het een en ander.

Onder andere dat ik in de podcast van Maria Mazarakis verscheen, over de achterkant van mijn c.v. Bij mijn reflectie kwam ik die uitzending weer tegen en ik wijdde er een kort blogje aan.

Wie is die Sanne Roemen dan? | Sanne Roemen

Wie is die Sanne Roemen dan? | Sanne Roemen

De laatste dagen zit ik met mijn neus in de archieven. Reflecteren op 2019 wilde ik. Toen realiseerde ik me dat we een decennium afsluiten en werd ik…

Vuurwerk!

Met Oud en Nieuw was ik in New York en ziek. Toen ik Nederlandse nieuwjaarswensen op social media voorbij zag komen en in de aanloop naar de jaarwisseling ook weer steeds meer verdriet over het consumentenvuurwerk realiseerde ik me hoe stil het in New York was. Geen knal gehoord. Niet in de dagen voor Oud en Nieuw, en niet erna. En nog sterker, tijdens de jaarwisseling ook maar een heel klein beetje. Er was vuurwerk op een paar centrale plekken in de stad. En verder de "ball-drop" op Times Square. En overal feestjes, in kroegen, op schepen, op de daken. Echt superleuk. Ik heb het allemaal gemist want ik was te beroerd om mijn bed uit te komen.

Maar goed, ik maakte dus voor het eerst een Oud en Nieuw mee in een omgeving waar er totaal geen consumentenvuurwerk is. En sowieso alleen siervuurwerk, vrijwel geen knallen. Ik vertelde aan een aantal Amerikanen over hoe het er in NL aan toe gaat. Ze waren compleet verbijsterd! Ik hoop zó dat wij over heel kort met dezelfde verbijstering terugkijken op het inferno dat we tot nu toe elk jaar in Nederland hebben.

'Geloof en argumenten zijn, zo weten we, een lastige combinatie' | Nieuwe Revu

'Geloof en argumenten zijn, zo weten we, een lastige combinatie' | Nieuwe Revu

Open brief van columnist Leon Verdonschot aan VVD-senator Annemarie Jorritsma.

Klimaatalarm

In Californië viel het dit jaar mee met de branden, in Australië leven mensen en dieren al maanden in een vuurzee. Het is een hyperbool, maar ik overdrijf niet. En nog steeds hoor ik sussende geluiden om me heen. Niet slim. Dit artikel in Nature werpt een helder licht. En dan zou je kunnen denken dat het al te laat is en zinloos om nog wat te doen. Maar Greta en de mensen die zij inspireert geloven nog in actie. Ik ook. (En toch stapte ik in het vliegtuig, ja auw). Meer dan terecht dat Greta Thunberg Time Magazine's persoon van het jaar 2019 is geworden.

Climate tipping points — too risky to bet against

Climate tipping points — too risky to bet against

The growing threat of abrupt and irreversible climate changes must compel political and economic action on emissions.

Greta Thunberg named Time magazine's person of the year | Media | The Guardian

Teen activist lauded by magazine for starting an environmental campaign which became a global movement

Reden voor optimisme!

Volkskrant gaf ruimte aan een scenario over hoe Nederland eruit kan zien als we wel op tijd de koers weten te wijzigen. Dat is wel een land waar ik zou willen wonen! En ik stuitte nog op een verhaal over een paar van de rijksten der aarde die zich er hard voor maken om meer belasting te gaan betalen. Verfrissend!

Nederland is in 2120 schoon en groen | De Volkskrant

Nederland is in 2120 schoon en groen | De Volkskrant

In het Nederland van 2120 hebben we twee keer zoveel bossen en tweederde minder vee. En groeit de stedelijke bevolking vooral in het oosten en het ...

The Ultra-Wealthy Who Argue That They Should Be Paying Higher Taxes | The New Yorker

The Ultra-Wealthy Who Argue That They Should Be Paying Higher Taxes | The New Yorker

In an age of historic disparity, Abigail Disney and the Patriotic Millionaires are taking on income inequality, Sheelah Kolhatkar writes.

De banen van de toekomst

Of nou ja, banen, je kan je uberhaupt afvragen of er nog banen bestaan want we zijn hard op weg betaald werk te herdefiniëren. Maar goed, de functies van de toekomst dan. Een heel tof lijstje die je aan het denken zetten over wat er straks nodig is in de wereld.

Scroll even voorbij de eerste, wat technisch georiënteerde functies. Die van "Walker / Talker" bijvoorbeeld spreekt me erg aan. Een Financial Wellness Coach kan ik wel gebruiken, een Chief Trust Officer zou elke organisatie en overheid moeten hebben. Nou ja, goed, kijk zelf maar. Misschien inspirerend als je denkt "wat zal ik nu weer eens gaan leren?".

Careers of the Future: 42 Professions of Tomorrow - The Startup - Medium

Careers of the Future: 42 Professions of Tomorrow - The Startup - Medium

Automation and robots will make a lot of jobs unnecessary. So what jobs will we do in the future?

Een pleidooi voor prutsen, rommelen, klooien

Ook voor de vakantie luisterde ik deze podcast met Astrid Poot als gast. Activistisch sociaal ontwerper die van klooien kunst en leren maakt.

Glitch Podcast 23: Astrid Poot— "De juf en de meester zijn belangrijker dan wat wij doen."

Glitch Podcast 23: Astrid Poot— "De juf en de meester zijn belangrijker dan wat wij doen."

Voor ontwerper Astrid Poot is woede de beste drijfveer om te werken aan een betere wereld. Niet door voortdurend haar boosheid te uiten, maar door te maken, te klooien en te schrijven.

Twee pioniers in the spotlight.

Petra is keihard aan het ontdekken hoe 'governance' kan werken in energietransitie van wijken.

En Olga kijkt terug op de geboorte, groei, en afwikkeling van Nederland in Dialoog. 15 jaar werken aan dialoog in de samenleving. Het werk is niet klaar, deze vorm wel.

SMILE: samen naar energieneutrale wijken | Tilburg University

SMILE: samen naar energieneutrale wijken | Tilburg University

Een hele wijk energieneutraal maken: hoe doe je dat? Het is een complex samenspel van actoren en factoren, zo maakt het project SMILE (waarbij ook de universiteit betrokken is) duidelijk. Doel van SMILE: meer zicht krijgen op wat werkt en wat (nog) niet werkt in dit samenspel, en onder welke omstandigheden. Hiervoor experimenteren regionale en lokale partijen in tien Brabantse wijken met verschillende aanpakken.

Terugblik op 15 jaar Nederland in Dialoog – Spirit of the Age

Terugblik op 15 jaar Nederland in Dialoog – Spirit of the Age

Olga: "Augustus 2019 heb ik de tijd genomen om terug te blikken op vijftien jaar Nederland in Dialoog. Twee maanden ervoor besloten we de stichtingsvorm op te heffen om de beweging, bestaande uit een netwerk van dialoog-liefhebbers, ruimte te geven een nieuwe weg in te slaan. Mijn mening is dat er nog steeds enorm veel behoefte is aan dialoog in de samenleving. Juist nu! Daarom vroeg het moed om een oude, wat ingeslapen stichting uit de weg te ruimen en in een nieuw, eigentijds verband met elkaar op te kunnen gaan trekken.

Ondertussen is het prachtig om te vieren wat we met een bevlogen groep mensen hebben neergezet in vijftien jaar tijd. En is het waardevol om de lessen, successen en dilemma's die we opdeden te delen. Wie weet wie daar zijn voordeel mee kan doen.

Het is een persoonlijk verhaal geworden, dat vond ik passend omdat er veel betrokkenen zijn en iedereen weer iets anders beleefd heeft. En in dialoog gaan we natuurlijk ook uit van het delen van persoonlijke ervaringen.

Dank aan iedereen die bijdroeg en draagt. Ook aan de mensen die hielpen het artikel te schrijven!"