Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #188

Het had allemaal niet zo heel veel om het lijf deze week. Maar er zit wel wat schoonheid tussen. Veel nachtelijks. In deze duistere tijden. En het alternatief voor XS4all. En betoverende leeuwenkoppen. Met liefde.

Kampioen slapen

In een zeer smerig gangpad in een rijdende trein. Staand op het balkon van een trein. In een tentje op een hockeytoernooi terwijl de wedstrijden naast mij al begonnen waren en mensen me probeerden met zo'n luchttoeter wakker te maken. Ik liet me er graag op voorstaan dat ik overal en altijd goed kon slapen.

Sinds een paar jaar word ik rond 5 uur wakker en slaap ik niet meer in. Dan blijken ook al mijn filters niet meer te functioneren en kan ik de wildste gedachtenspelletjes met mezelf spelen. Ik vond het dus erg grappig om Patti Smith's vorm van zelfhypnose hier te ontdekken.

Patti Smith’s Imaginative Remedy for Insomnia – Brain Pickings

Patti Smith’s Imaginative Remedy for Insomnia – Brain Pickings

This is the game I sometimes play when sleep is elusive, one that evolved from reading Melville, that takes me from the mat on the bathroom floor to my own bed, affording grateful slumber.

Wakker worden! Als het gratis is ben jij het product

Dat is niks nieuws. Over hoe ver dat gaat hoor ik in deze documentaire toch weer nieuwe dingen. En het is schrikbarend en oneerlijk en naar. En tegelijk betrap ik mezelf erop dat ik afgestompt aan het raken ben voor deze info. Een welkome wake up call dus deze.

De grote dataroof gemist? Start met kijken op NPO Start

De grote dataroof gemist? Start met kijken op NPO Start

Shoshana Zuboff ontsluiert Google en Facebook en onthult een genadeloze nieuwe fase van het kapitalisme waarin de burger als grondstof fungeert. Hoe kan hij de zeggenschap over zijn data terugkrijgen?

XS4All's alternatief

Veilig online? XS4all had dat altijd hoog in het vaandel. Ik kreeg al buikpijn destijds toen KPN het overnam maar het bleek mee te vallen. Maar nu gaan ze het merk opheffen. Ik ben gehecht aan het merk. Ik ben vooral heel erg gehecht aan de klantenservice, die ik bijna nooit nodig heb gehad. Maar ooit had ik een Trojaans paard op bezoek en heb ik met een medewerker aan de lijn het grootste deel van een hele dag aan de computer gesleuteld om het paard te temmen. Ik ben dus al eerste klant van Freedom.nl. En jij ook?

Wij stappen over, jij ook?

Wij stappen over, jij ook?

Freedom is het nieuwe alternatief. Freedom staat voor vrijheid, geen meekijkers, geen winstmaximalisatie en geen afhankelijkheid.

Net mensen.

Nee natuurlijk zijn ze niet net mensen. Maar hoe vaak zie je close ups van leeuwenhoofden zo groot en zo dicht bij elkaar dat je er echt verschillende gezichten in gaat zien? Inderdaad. Nooit. Ongelooflijk, alles is verschillend. Ogen, neus, bek, wangen, beharing. Met een brok in mijn keel heb ik heel lang naar deze foto's van Gregory Herpe zitten kijken. 16 november t/m 22 december expo in de Koppelkerk in Bredevoort.

Oog in oog met de koning van de natuur

Oog in oog met de koning van de natuur

Zeven jaar lang maakte Grégory Herpe leeuwenportretten in Afrika – soms van slechts 4 meter afstand. Het scala aan expressies maakte indruk op de Franse fotograaf.

Nachtelijke vriendin

De lange donkere nachten, ik vind het heerlijk! Mijn bed uit komen in het donker vind ik nog steeds niet makkelijk, maar het heeft wel iets magisch. En de maan tekent zich zo heerlijk scherp af. Hier een van de eerste foto's van de maan. En het meest onbenullige floddertje dat ik deze week deelde.

The First Photograph of The Moon | Time.com

The First Photograph of The Moon | Time.com

In honor of the winter solstice, December 21, the shortest day and longest night of the year, LightBox present the story behind the first photograph ever taken of the moon.