Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #189

Kwas weer op d'radio. Een tooltje tegen online achtervolging. Nieuwsgierig luisteren. Een jongen van 8 schreef een hartebrekend liedje over klimaatverandering. Bomen helpen stadsmensen om langer te leven. En in deze film helpt een boom een kind te dealen met leven en dood.

Over achtervolgd worden

Mijn vader tipte een tegenlicht docu over hoe je online data misbruikt worden. Ik dacht "jaja, weet ik al" maar hoorde weer nieuwe dingen en schrok alsnog weer! De docu deelde ik vorige week. Deze week had ik het erover in mijn radio column voor Blikopener Radio op Radio Aalsmeer. Er staat een marker bij waar ik begin. Maar de rest is ook boeiend!

Blikopener Radio (18 november) | Radio Aalsmeer

Blikopener Radio (18 november) | Radio Aalsmeer

Hoe veranderen technologie en innovaties ons leven? Blikopener Radio geeft scherpte en inzicht. Met interessante gasten en columnisten verwonderen, inspireren en duiden we.  Deze week: woonpionier Menno. Hij is gespecialiseerd in tiny houses en woont zelf ook met zijn vriendin en zoontje op 30 m2. Uitgezonden op 18 november, 18.00 - 19.00 uur.

This message will selfdestruct in.....

Je kan er een klein beetje aan doen als je een iPhone hebt. Deze app vernietigt automagisch je data op Facebook en Twitter, je Google en Youtube searches en Maps historie. Hij ruimt oude Facebook messenger chats ook op. Gratis, en een betaalde versie is in de maak. Ik hoop dat ze opschieten want ik wil graag betalen voor ook het opruimen van LinkedIn en meerdere Twitter accounts.

Waarom zou je dit willen? Nou ja, je online data blijven voor eeuwig bewaard. Dit 'zwerfafval' wordt gebruikt door o.a. Google om kunstmatige intelligentie te trainen. Gedrag te voorspellen. Gezichtsherkenning te perfectioneren. Middelen die nu al ingezet worden door China om de Oeigoeren op Kafka-eske wijze te onderdrukken. Dit appje zal waarschijnlijk niet in staat zijn om de data die al gebruikt is voor dit soort doeleinden voor altijd te wissen, maar als je data korter online staat is mogelijk de kans dat het gebruikt wordt wat kleiner.

Daarnaast vind ik het fijn als mijn online presence mijn huidige staat van zijn weerspiegelt. Wat houdt mij NU bezig, zowel zakelijk als prive. Dat is namelijk veranderlijk. Ik ontwikkel me, mijn diensten, mijn smaak, mijn uiterlijk. Informatie over mij veroudert op een gegeven moment, en dan vind ik het fijn om dat op te ruimen.

Jumbo is a powerful privacy assistant for iOS that cleans up your social profiles - The Verge

Jumbo is a powerful privacy assistant for iOS that cleans up your social profiles - The Verge

Jumbo is an iOS app that can make your tweets ephemeral, your Facebook more private, and your Google search history disappear. But can it survive — or make money?

Nieuwsgierig luisteren

Je weet dat ik een dingetje heb met luisteren. "Gewoon" luisteren houdt vaak in dat mensen in jouw verhaal op zoek zijn naar een haakje voor hun eigen verhaal. Je vertelt over je vakantie in Portugal en voor je het weet zit je te luisteren naar de ander die vertelt over hun reis naar Kroatie. Kan heel gezellig zijn, dat gekeuvel. En soms irritant omdat je je niet gehoord voelt. Sommige mensen zijn zich bewust van luisteren, willen dat beter doen en volgen dan een cursus. Van actief luisteren word ik soms een beetje zenuwachtig, dat mensen je zo aankijken en dan knikken en hummen... maakt me wat onrustige. Luisteren, samenvatten, doorvragen, als iemand daar net een cursus in heeft gehad kan het wel eens niet helemaal authentiek overkomen.

In dialogen gebruiken we de tip op te luisteren om elkaar echt te begrijpen.

Dan Brown is een UX (user experience) designer en die beschrijft "nieuwsgierig luisteren". Luisteren om van de ander te leren. Vind ik een leuke invalshoek die zeer zeker ook bruikbaar is buiten het UX veld. Ik ga hem in ieder geval nog explicieter inzetten als ik sessies faciliteer.

Curious Listening: 6 ways to get the most out of UX interviews

Curious Listening: 6 ways to get the most out of UX interviews

Listening is an essential skill for user experience design. At the risk of contradicting myself, it may be the most important skill. (Note: I use the terms “listening” and “hearing” to mean any mode…

Brok in je keel!

8-year-old boy's self-written song about climate change will break your heart

8-year-old boy's self-written song about climate change will break your heart

8-year-old Frankie Morland from Fleet, UK, has written and performed a song about climate change called "World In Danger."

Bomen bomen bomen bomen bomen

Er was onlangs veel ophef over de kapwoede van bomen in Nederland. Ik kan me ook behoorlijk druk maken als er weer zo'n zuurstofmachine het veld moet ruimen. Ik zeg denk ik ook niets nieuws als ik erop wijs dat bomen het leven beter, mooier, gezonder en ook langer maken. Maar als je dat nog niet wist, lees dit:

Greener, longer life: More trees reduce premature deaths in cities

Greener, longer life: More trees reduce premature deaths in cities

City dwellers tend to live longer if they are in leafy neighbourhoods, according to a study that links green areas to lower rates of premature death

En dit is wel een heel bijzondere boom

Ik stuitte op Netflix op deze film. Een sprook over een jongen die nogal wat lastigs voor zijn kiezen krijgt. En die hulp krijgt van een nogal angstaanjagende boom.

A Monster Calls Official Trailer 1 (2016) - Felicity Jones Movie

A Monster Calls Official Trailer 1 (2016) - Felicity Jones Movie

Get Tickets - http://www.fandango.com/amonstercalls_188526/movieoverview?cmp=MCYT_YouTube_Desc Starring: Felicity Jones, Sigourney Weaver, Toby Kebbell A Mon...