Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #159

Tieners in het Amerikaans Congres op de bres voor actie tegen klimaatverandering. Internet is jarig: 30! App gesprekjes hebben geen einde... down the rabbit hole. Ibrahim wil Oord spelen, jij kan helpen. Nog iets van Henk Blanken over je zelfgekozen dood. Neil Gaiman gebruikt Leuchtturm! De stem van Christopher Lee bij en documentaire over Tarot.

Jeugd heeft de toekomst? Als je ze het heden geeft wel.

Congress just got climate change testimony from eloquent teenagers

Congress just got climate change testimony from eloquent teenagers

There's a brand new committee in the U.S. House of Representatives — the Select Committee on the Climate Crisis — and the group used its first-ever hearing to call on four young environmental leaders to testify. Their age is particularly relevant, as these youthful citizens are destined to experience the worsening consequences of a globally disrupted climate.

Je moet erbij geweest zijn...

Timeline: The 30-Year History of the World Wide Web

Timeline: The 30-Year History of the World Wide Web

This month marked the 30th birthday of the World Wide Web. Here are the events that shaped it over the course of its history.

De Limbo van online messaging apps

Dat is iets waar ik lastig mee kan dealen. Al die losse, ongoing gesprekjes op al die verschillende kanalen. Whatsapp, facebook messenger, instagram direct messages, Slack. Ik weet niet meer wat ik waar tegen wie gezegd heb, of er ergens nog op een reactie van mij gewacht wordt, of dat het allemaal niet zo boeit. Het is nou ook weer niet zo erg dat ik het graag op wil lossen hoor, maar het voelt wel alsof er via al die berichten apps allemaal draadjes aan me zitten. Plakkerige draadjes, als spinrag.

There’s no goodbye in the endless texting conversation.

There’s no goodbye in the endless texting conversation.

I thought about the last time I’d actually typed ttfn. I imagine it was at least 18 years ago, on my family’s Gateway desktop during the era of dial-up AOL. And then I realized I couldn’t remember the last time I said “g2g,” or even “bye,” in an online conversation. I asked some friends in a group chat if they ever say goodbye when chatting digitally. “They never really have a beginning. Do they also not have an end?”

Help Oord manifesteren!

Ik ken Ibrahim al best lang. Hij heeft een bijzonder verhaal. En hij kan ongelooflijk goed vertellen. Hij maakt theaterstukken van zijn verhaal. Een drieluik. Om het op de planken te krijgen is hij een crowdfunding gestart. Echt vet als je wil helpen.

'Oord' een Toneeltrilogie door Ibrahim Mousa – voordekunst

'Oord' een Toneeltrilogie door Ibrahim Mousa – voordekunst

De plek in jezelf die thuis heet. Oord bestaat uit twee eerder gespeelde delen en een nieuw slotdeel dat de Transit trilogie van Ibrahim Mousa compleet maakt. In Transit 1 (2016) Komt Saber, een Nederlandse Palestijn, aan bij de brug die Jordanië van Palestina scheidt. Hij wil de wens van zijn vader om in Hebron begraven te worden vervullen, maar krijgt van de Israëlische autoriteiten geen toestemming om de grens te passeren. Een nieuwe wet bepaalt dat de verblijfsvergunning van een Palestijn die dood terug keert naar de bezette gebieden vervalt. Saber weigert zich daar bij neer te leggen. Bij aanvang van Transit 2 (2017) bivakkeert Saber al weken, met zijn dode vader in een kist, bij de grens. Zijn Nederlandse vrouw Anouk vindt dat het lang genoeg heeft geduurd. Zij reist naar Jordanië om haar man over te halen terug te komen naar haar en de kinderen in Amsterdam. Saber wil niets liever dan met haar meegaan, maar eerst moet en zal zijn vader in Hebron begraven. De beslissing die hij neemt zal hem voor altijd tekenen. Het laatste deel speelt 10 jaar later. Sara, de dochter van Saber en Anouk, maakte een film over haar Palestijns-Nederlandse familie, Docu getiteld: AlGhareeb (de vreemdeling). Ze stelt vragen die niemand ooit gesteld heeft. Was de laatste wens van haar opa-, of meer de frustratie van haar vader de oorsprong van de waanzinnige tocht met de kist naar bezet gebied? De inmiddels gescheiden Saber en Anouk bereiden zich samen voor op de feestelijke première.De rode loper wacht…

Weer eentje in het thema 'mijn dood is (niet) van mij'

Met alleen een briefje ‘ik wil dood’ kom je er niet - De Correspondent

Met alleen een briefje ‘ik wil dood’ kom je er niet - De Correspondent

Als je de diagnose dementie krijgt, staat vast dat je binnen een paar jaar een schim bent. Veel mensen denken dat je heel makkelijk euthanasie kunt krijgen als het zover is – maar zo werkt het niet. Met alleen een briefje ‘ik wil dood’ kom je er niet

Smullen van Neil Gaiman!!!

Neil is een van mijn allerfavorietste schrijvers. En ik vind hem een bijzonder leuk mens. En hij is met Amanda Palmer en dat is ook een held van me. Tim's boek "the 14 hour workweek" was  prikkelend en zoemt nog steeds af en toe rond in mijn systeem. Een goed koppel dus.

Hoe je jezelf aan het schrijven krijgt? Neil liet zich inspireren door Ian Fleming (die James Bond schreef). Die hield kennelijk helemaal niet van schrijven Dus die checkte in in een hotel in een oord waar hij verder geen interesse in had, anders zou hij de toerist uit gaan hangen. En het moest een beetje een rothotel zijn, anders zou je gaan baden in luxe. Dan maak je het boek wel binnen twee weken af, dan kan je eindelijk dat rot oord ontvluchten.

Neil schrijft zijn eerste kladversie in vulpen. Gebruikt momenteel Leuchtturm notebooks (ben ik fan van wegens paginanummers en twee touwtjes erin).

The Tim Ferriss Show | Neil Gaiman — The Interview I've Waited 20 Years To Do

The Tim Ferriss Show | Neil Gaiman — The Interview I've Waited 20 Years To Do

Neil Gaiman (@neilhimself) is the bestselling author and creator of books, graphic novels, short stories, film and television for all ages, including Neverwh...

De beste stem over een interessant stuk gereedschap

Ik gebruik de Tarot best vaak om mijn denken te kanaliseren en te kantelen. Mijn ervaring is dat de kaarten, in antwoord op een vraag, helpen om bij de antwoorden te komen. Die je uiteraard gewoon zelf al hebt, alleen verstoppen ze zich soms. Dus zo'n kaart kan helpen om voorbij het sociaal wenselijke antwoord op je vraag te komen, of het antwoord te laten zien dat je eigenlijk niet wil horen maar waar wel de crux zit. Nou dat.

En Christopher Lee, weer zo'n held. Sir!!! Jaja een ridder. Anyhoo je kent hem vast wel. En die is dus de vertelstem in deze docu over de tarot. Die een mooi, rijk en veelzijdig beeld schetst. Ik werd er blij van.

Watch Christopher Lee Narrate a Documentary on the Occult Power of the Tarot

Watch Christopher Lee Narrate a Documentary on the Occult Power of the Tarot

Dracula, Saruman, Count Dooku... Maar ook:

"Always noted as an actor for his deep, strong voice, Lee was also known for his singing ability, recording various opera and musical pieces between 1986 and 1998, and the symphonic metal album Charlemagne: By the Sword and the Cross in 2010, after having worked with several metal bands since 2005."

Jij ook met de kaarten aan de slag?

Deze website heb ik er altijd naast! Omdat ik hier op ideeën kom en ze een heldere uitleg bij alle kaarten geeft.

Learning the Tarot - An On-Line Course

Learning the Tarot - An On-Line Course

Online Course for Learning the Tarot