Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #160

Misschien moet ik hier wel mee stoppen... maar ja dan zou je wel veel missen...

Als je meer boeken wil lezen...

Ik ben best wel verslaafd aan boeken. En ik worstel ermee hoe vaak het gebeurt dat ik een paar uurtjes zou kunnen zitten met een boek, maar  eerst nog mijn tijd verdoe met RSS feeds en andere online bronnen. Waarom doe ik dat? Zodat ik weer wat kan delen met buffer? Zodat ik weer een zondagse filters eruit kan gooien, zoals deze? Zodat ik eens in de drie weken weer wat te melden heb bij blikopener radio op radio Aalsmeer?

Wel handig voor jullie. Als jullie mijn filters lezen, kunnen jullie stoppen met het volgen van al die online afleiding en boeken gaan lezen. Maar dat is de story of my life, dat ik me de tandjes werk en dat andere mensen daar profijt van hebben.

Misschien moet ik wel stoppen met het lezen van mijn feeds en weer meer boeken lezen. Dan krijgen jullie geen wekelijkse filters meer.

8 Ways to Read the Books You Wish You Had Time For

8 Ways to Read the Books You Wish You Had Time For

the truth is we do have the time.  A University of California report shows we’re consuming more information now than we ever have before — more than 100,000 words per day. Think about how many texts and alerts and notifications and work emails and personal emails and news headlines and fly-by tickers and blog feeds and Twitter spews and Instagram comments you’re reading each day. With all that garbage reading, who has time for books anymore?

Maar ja dan zou je dit heldenverhaal missen...

Shell moet voor de rechter komen voor zijn aandeel in klimaatverandering. Dit is de advocaat die daarachter zit - De Correspondent

Shell moet voor de rechter komen voor zijn aandeel in klimaatverandering. Dit is de advocaat die daarachter zit - De Correspondent

Het is niet moeilijk om uit te tekenen hoe de zaak van Milieudefensie zal verlopen. Shell zal beweren dat het al actie onderneemt, waarop Cox zal stellen dat het onvoldoende is. Het bedrijf zal claimen onterecht als enige te worden aangesproken, Cox zal proberen aan te tonen dat Shell een aanzienlijk deel Zie over het berekenen van Shells bijdrage aan klimaatverandering dit stuk. van de wereldwijde uitstoot heeft veroorzaakt en juist daarom veel verantwoordelijkheid draagt. Shell zal zeggen dat het alleen maar voldoet aan de vraag naar olie en gas. Cox zal bepleiten dat Shell die vraag actief aanwakkert. Alle denkbare argumenten zullen worden uitgewisseld - en tot slot besluit de rechter. Dat vindt Cox een van de mooiste eigenschappen van het recht: dat het grondig is. In de media wordt het debat over klimaatverandering te oppervlakkig gevoerd, vindt hij. Tegenover de mening van de een staat altijd die van de ander, vaak amper onderbouwd. In de rechtszaal daarentegen moet je alles wat je schrijft goed onderbouwen en leest de rechter ook werkelijk alles wat de partijen opschrijven. Zijn zaak alleen kan het klimaatprobleem niet oplossen, dat weet Cox, maar op zijn minst komt er een serieuzer debat en worden journalisten gedwongen zich in de materie te verdiepen.

Of dit, over een positieve insteek tegen rechts extremisme

Francisco van Jole: Zo kan Baudet volgende maand verslagen worden

Francisco van Jole: Zo kan Baudet volgende maand verslagen worden

Zwitserland kampt sinds de jaren negentig met een machtige populistische stroming, met als grootste partij de SVP, goed voor bijna 30 procent van de stemmen, die via referenda het ene na het andere zeer rechtse voorstel op de agenda zette. In 2014 was er een Brexit-achtig referendum over het opzeggen van immigratieverdragen met de EU. De populisten wonnen met 0,5 procent verschil en de rest van Zwitserland schrok zich een hoedje. Onder hen ook een groep studenten die besloten dat het genoeg was geweest. Ze stoorden zich aan de apathie van de andere partijen en bedachten een strategie om een herhaling van de populistische overwinning te voorkomen. En die slaagde. Inmiddels hebben de studenten de populisten bij vijf referenda op rij verslagen.

Je zou misschien geloven dat bedrijven moeten concurreren op toptalent door megasalarissen te bieden...

Waarom de baas van ING geen #supersalaris verdient. En jij ook niet - De Correspondent

Waarom de baas van ING geen #supersalaris verdient. En jij ook niet - De Correspondent

Grote bedrijven keren miljoenen uit aan hun CEO’s. In de Eredivisie betaal je geen Jupiler League-salaris, luidt de verdediging. Maar zo simpel is het niet. In dit stuk ontkrachten wij drie hardnekkige mythes over supersalarissen.

Je zou niet geconfronteerd worden met dit diepgewortelde racisme...

Fietstest Amsterdam - wie kan ongestoord een fiets jatten?

Fietstest Amsterdam - wie kan ongestoord een fiets jatten?

Test uitgevoerd in de nazomer van 2014, in het Vondelpark in Amsterdam. Drie jongens in gelijke kleding, gelijke lengte en gelijke leeftijd. Hebben alle drie 30 minuten lang een fiets 'gestolen' met een hamer, een zaag en een kniptang.

Je zo voor altijd blijven zoeken naar het antwoord op de vraag of jouw kat haar naam kent...

Scientists Talked to Cats to Figure Out If They Know Their Own Names

Scientists Talked to Cats to Figure Out If They Know Their Own Names

Plenty of cat owners will happily tell you their felines are capable of responding to their own names, but the scientific jury remains ambivalent on the matter. A fascinating new experiment suggests this might actually be true for some cats, and it’s a capacity very much tied to the social environment in which the cat lives.

Elke dag weer je backups uitstellen...

Mijn ergste dataverlies ramp was deze: ik had veel elpees. Echt boelveel. Ik luisterde echter vrijwel alleen nog maar digitaal. Ik had een vriend. Die iets liefs voor me wilde doen. Die al die elpees een voor een op een draaitafel heeft afgespeeld, gekoppeld aan zijn PC, opgenomen op de computer, in losse liedjes opgeknipt, voorzien van artiestnaam, albumnaam, tracknaam en album art. Dit was, zoals je zal begrijpen, ver voor spotify...

Al die muziek is verloren gegaan doordat mijn HD in mijn computer kapot was en ik geen goede backup had gemaakt. Ik heb die HD voor goud geld laten herstellen... En sla sindsdien geen backup meer over. Op mijn MacBook gebruik ik Time Machine (naar een externe HD), ik heb alles in de cloud op iCloud en mijn boekhouding ook nog op Dropbox. En ik kopieer handmatig mijn archief naar een externe HD. Patrick Loonstra legt hieronder zijn systeem uit.

Backup dag, dus back alles op – patrickloonstra.nl