Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #126

Dit was de week van de stokpaardjes. Ik heb een hele kudde. Dit keer: de zomertijd. De Europese Commissie wil weten hoe jij daarover denkt. Vul je de enquete even in? Slaapgebrek is namelijk dodelijk. En ook het stokpaardje dat werk niet op werk moet gaan lijken. Als we deze toekomstverkenning moeten geloven zijn we pas in 2100 zover. Maar je kan ook nu vast beginnen. Kijk maar even hoe het eruit kan zien. Nou ja en dan nog iets over keuzevrijheid, over design en over zachte beestjes. Doei!

Oproep: geef je mening over de zomertijd!

Dat gefuck met de klok is namelijk dodelijk. En de voordelen zijn nooit goed aangetoond. De EC onderzoekt nu hoe Europeanen hierover denken. Moet het afgeschaft worden? En zo ja, gaan we dan door op de wintertijd (de oorspronkelijke tijd) of houden we het op zomertijd? Geef alsjeblieft je mening via de link hieronder.

Public Consultation on summertime arrangements | Europese Commissie

Public Consultation on summertime arrangements | Europese Commissie

Na verzoeken van burgers, het Europees Parlement en diverse EU-lidstaten heeft de Europese Commissie besloten om onderzoek te doen naar de bestaande zomertijdregelingen in de EU en na te gaan of deze moeten worden herzien. In dit verband is de Commissie benieuwd naar de mening van Europese burgers, belanghebbenden en lidstaten over de huidige regeling en eventuele wijzigingen.

Wat het gefuck met zomertijd met ons doet?

Slaapprofessor Matthew Walker (van het boek Why we sleep) over de gevolgen van slaaptekort. Het vergroot o.a. de kans op kanker, Alzheimer en hartfalen. Vanaf 3:15 vertelt hij over zomertijd en wintertijd:

In de lente, als de zomertijd in gaat: 24% toename van hartaanvallen. In de herfst, na het ingaan van wintertijd? 21% afname.

What Happens To Your Body And Brain If You Don't Get Sleep - YouTube

Een indringend artikel over keuzevrijheid

Een ongemakkelijke waarheid: de ideologie van keuzevrijheid sloopt onze democratie, samenleving en planeet

Een ongemakkelijke waarheid: de ideologie van keuzevrijheid sloopt onze democratie, samenleving en planeet

Als we mogen kiezen, nemen we altijd wat lekker is (en niet wat goed is)

Maar we moeten nu ook weer niet te streng zijn...

Why You Should Stop Being So Hard on Yourself - The New York Times

Why You Should Stop Being So Hard on Yourself - The New York Times

We’re evolutionarily predisposed to nitpick at our failings, yet doing so has the opposite of the intended effect.

Als we er nog zijn in 2100 ziet werk er zo uit:

Slaap, buiten spelen, vakantie vieren, gezellige dingen doen met mensen waar we van houden, boeken lezen, mooie dingen maken. Niet alleen fijne dingen om te doen maar ook manieren om je batterij op te laden en het leven leuker en mooier te maken. Gek genoeg noemen veel mensen deze fijne dingen 'prive' en het andere noemen ze 'werk'. En dan gaan ze dat in balans proberen te brengen. Ik streef ernaar dat in mijn leven dit onderscheid er zo weinig mogelijk is. Werk is spelen, werk is leuke dingen doen met toffe mensen, en mooie dingen maken. Gelukkig wordt voorspeld dat werk er in 2100 zo uit zal zien (als we dan nog een leefbare planeet hebben :-D

This is what work will look like in 2100

This is what work will look like in 2100

“Work/life balance is going to be more important, especially if you believe our life experiences actually help our work by inspiring us,” she says. “We need that cooling off time so we can reflect and understand what we’ve done, and clear up our minds so we can be more efficient and effective in what we’re doing.”

Een Nederlandse podcast over design

Ik weet toevallig dat dit sommigen van jullie aan zal spreken. Dus ik deel hem vast, terwijl ik nog niet eens geluisterd heb.

Verwondering: een design podcast waar je beter van gaat kijken

Verwondering: een design podcast waar je beter van gaat kijken

Harald Dunnink en Ernst-Jan Pfauth verkennen samen wat een ontwerp goed maakt.

Nog een stukje schoonheid

Een portret van je huisdier... in vilt.

Incredible needle felted sculptures of foxes and dogs that fit into the palm of your hand | Creative Boom

Incredible needle felted sculptures of foxes and dogs that fit into the palm of your hand | Creative Boom

Mikaela Bartlett has a talent with needle felt. You can send her photographs of your own pets and she will create a sculptured miniature version of them, down to the very last detail. But you'll have to be patient. Her waiting list is so long, she's booked for pretty much all of 2018 and 2019. Contact her to discuss your requirements.