Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #117

Echt geen saaie kost: samen stad en dorp maken. Wat te doen tegen de social media verslaving? Wat muziek met je brein doet. Het internet van planten. Octopi zijn aliens! Gebiologeerd door draaiende radertjes. Jetske. Uur van Puur.

Samen je stad of dorp maken!

Er zit een revolutie aan te komen in de manier waarop jij en ik onze directe leefomgeving vormgeven. Je kan je haast niet voorstellen wat "De Nieuwe Omgevingswet" voor jou gaat betekenen maar het is een transitie van jewelste. En een kans om je te laten horen en echt invloed uit te oefenen. Je denkt misschien 'saaie kost' maar dat is het niet.

In de gebouwde omgeving komen duurzaamheid, leefbaarheid en economische belangen samen. De nieuwe Omgevingswet die in 2021 ingaat vereenvoudigt de regels en voegt wetten samen tot één wet. De tijd dat een ambtenaar achter zijn bureau onze omgeving ontwierp is voorbij. We gaan samen stad of dorp maken. Jij ook dus.

Ik werk sinds begin dit jaar intensief samen met Diep om Gemeenten te helpen met de overgang naar deze nieuwe manier van werken. Diep en ik hebben elkaar gevonden in de overtuiging dat de gebouwde omgeving een goede plek is om aan een betere omgeving te werken. En dat je dat moet doen met alle partijen die daar belang bij hebben. Het faciliteren van die samenwerking is ons ding.

Waarom dit zo'n impactvolle ontwikkeling is legt Jan Rotmans in dit artikel heel goed uit.

Kwartslag 3, april 2018 - Kwartslag

Kwartslag 3, april 2018 - Kwartslag

Digitaal magazine over de Omgevingswet

Het dilemma van de afleidingsmachine

Het ging er van de week weer over. Dit keer had het CBS onderzoek gedaan en ontdekt dat een op zes jongeren zichzelf verslaafd aan social media vindt. Het begrip verslaving is nogal aan inflatie onderhevig zo langzamerhand. Maar ik snap wel wat er bedoeld wordt: het is lastig om weerstand te bieden aan de onderbrekinsmachine, en dit kan negatieve impact hebben op je slaap en je schoolprestaties.

Ik herinnerde me ineens weer waar ik vroeger door afgeleid werd: ik was zo'n beetje elke week verliefd op een andere jongen en ging dan die persoon een beetje stalken. Kijken waar hij woonde en uithing en dan een 'toevallige' ontmoeting ensceneren. (Ik schrijf dit met schaamrood op mijn kaken). Ik lag nachtenlang wakker en schreef liefdesbrieven die ik nooit verstuurde. Allemaal activiteiten waar mijn schoolwerk en slaap onder te lijden hadden. Maar wel gewoon één obsessie tegelijk. Ik denk dat de smartphone au fond gewoon onze aandacht versnippert en dat onze hersenen daardoor veranderen. En ik denk dat het trainen van de hersenen van jonge mensen om daar slim en bewust mee om te gaan ECHT HEEL ERG BELACHELIJK BELANGRIJK is en dat je daar niet vroeg genoeg mee kan beginnen.

En gewoon al je alerts op je smartphone uitzetten. Echt. ALLEMAAL.

Of een domme telefoon. Daar heb ik ook wel eens aan zitten denken. Gewoon eentje om mee te bellen en anders niet. Voor mij geen optie hoor, ik wil podcasts luisteren, navigeren, overal en altijd een foto kunnen maken, boeken lezen, muziek luisteren etc. Maar IK bepaal. Niet de telefoon. Anyway... zo wat gedachten dus.

Is a Dumber Phone a Better Phone? - The New York Times

Is a Dumber Phone a Better Phone? - The New York Times

"None of these phones are likely to draw many customers, at least compared with the smartphone giants, and they don’t pretend that they’re going to change the course of an industry. They would each be successful if they slightly reformed a few thousand customers’ individual habits. More important, they say things that the major smartphone companies simply can’t: that there are cracks in this relationship, and they’re not going to heal themselves."

Wat muziek met je brein doet

Vorige week schreef ik over mijn uitspatting van vijf Machine Head concerten op rij. Deze week keek ik op uitzending gemist een aflevering van MAX Masterclass over wat muziek met je brein doet. Fascinerend! Behalve het stukje over heavy metal... daar heb ik zelf natuurlijk hele andere ervaringen mee. Ik daag een onderzoeker dan ook uit om uit te vogelen wat de ervaring van Metalfans is ten opzichte van die van neutralen en niet-fans. Maar voor het overige: kijken deze uitzending!

MAX Masterclass: Muziek kijk je op npo.nl

MAX Masterclass: Muziek kijk je op npo.nl

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder geeft een masterclass over ons meest tot de verbeelding sprekende orgaan: het brein! Muziek is niet voor niets het onderwerp van de eerste masterclass....

Jaja, planten communiceren met elkaar

Joehoe! Planten van verschillende soorten communiceren met elkaar langs een onderaards netwerk van schimmeldraden. Hoe cool is dat? Ze hebben gewoon hun eigen internet. Of blikjes met een touwtje ertussen, zo kan je het ook zien.

Study Reveals Plants Communicate Through Root Secretions

Study Reveals Plants Communicate Through Root Secretions

"Simard first found evidence that Douglas fir and paper birch trees transfer carbon between them via mycelia. This leads her to theorize that trees communicate with each other using a mycelia network that connects their roots allowing them to transfer information, in other words: a fungal internet."

Cthulhu? Alle octopi zijn misschien wel aliens

Mhiihi. Te cool dit. "So long and thanks for all the fish".

Scientists declare octopi life from another world – Boing Boing

"Thus the possibility that cryopreserved Squid and/or Octopus eggs, arrived in icy bolides several hundred million years ago should not be discounted as that would be a parsimonious cosmic explanation for the Octopus' sudden emergence on Earth circa 270 million years ago"

Ontroerd door wat Jetske over haar moeder schrijft.

Weet ze nog wel wie je bent? - door Jetske van der Schaar | Alzheimer Nederland

"Vaak heb ik gedacht dat dementie het omgekeerde van opgroeien is. De ontwikkeling van een baby naar volwassene, maar dan andersom. Waar we bij onze kinderen iedere lach of huil proberen te duiden, schrijven we onze ouderen rücksichtslos af. Waarom vraag ik me af?"

Deze was erg leuk vond ik

Eens in de twee weken heb ik een radiocolumn op Radio Aalsmeer. De uitzending deze keer vond ik superleuk. Als je op het linkje klikt kan je via de labels delen van de uitzending terugluisteren.

Uur van Puur (14 mei) | Radio Aalsmeer

Uur van Puur (14 mei) | Radio Aalsmeer

Brengt je timeline tot leven. Social radio met een kloppend online hart.  Uitgezonden op 14 mei, 18.00 - 19.00 uur.

Biologerend beeldmateriaal

Hier kan ik dus uren naar kijken.

This three-axis tourbillon movement is a 3D printed marvel – TechCrunch

"In this case, the wheel takes into account all possible positions leading to a delightful bit of horological overkill."