Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #116

Zit niet zo je knikkers te hamsteren! Jetske in het geel. Een iPad winnen met lifehacks. Gezond verstand is zooooo 2018! Net als compassie en geweldloze communicatie. En dan nog wat snippers over taal, kraaien en muziek. Laat me weten wat je ervan vindt! Ik vis met alle plezier wekelijks wat parels uit de stront die internet is. Deel ze vooral met mensen die je het gunt :-D

We should all be feminists

Aan Asha's rake woorden heb ik eigenlijk weinig toe te voegen.

Wil je echt voor jezelf opkomen, jongeman, sluit je dan aan bij de feministen | De Volkskrant

Wil je echt voor jezelf opkomen, jongeman, sluit je dan aan bij de feministen | De Volkskrant

"Ik zou bijna zeggen: het is tijd dat mannen die denken dat ze massaal achtergesteld worden hun aluhoedje uit hun ogen halen."

Doet me denken aan vroeger

Sommige kids die wonnen met knikker gaven een ander wel eens een knikker zodat die ook mee kon doen. Andere kids die wonnen met knikker beschermden hun buit bijna met hun leven. Daar doet dit verhaal me een beetje aan denken.

Wiens verhaal (en land) is dit? - De Standaard

Wiens verhaal (en land) is dit? - De Standaard

"Onze cultuur evolueert naar een toekomst met meer mensen en meer stemmen en meer mogelijkheden. Sommigen blijven achterop, niet omdat de toekomst intolerant is ten aanzien van hen, maar omdat zij intolerant zijn ten aanzien van die toekomst. Witte mannen, protestanten van de dominante cultuur zijn welkom, maar het verhaal zal niet de hele tijd over hen gaan, en ze zullen niet altijd degenen zijn die het vertellen. Het gaat om ons allemaal. Witte protestanten zijn al een minderheid en niet-witte mensen zullen binnen enkele decennia de meerderheid van de stemmen vormen. Dit land heeft plaats voor iedereen die gelooft dat er plaats is voor iedereen. Voor wie dat niet gelooft – wel, dat is deels de strijd over wie het verhaal beheerst en over wie het gaat."

Jetske op de bres, dit keer in de Libelle

Ben je 37, sta je op de bres voor Alzheimer. Met een knalgeel jasje aan... in de Libelle. Reusachtig!

Jetske krijgt over 15 jaar Alzheimer: 'Ik kan geen plannen maken voor later'

Jetske krijgt over 15 jaar Alzheimer: 'Ik kan geen plannen maken voor later'

"In de familie van Jetske van der Schaar (37) komt de ziekte van Alzheimer op jonge leeftijd voor. Ook Jetske heeft het gen, waardoor ze zeker weet dat ze over zo’n vijftien jaar dement wordt."

Deel je lifehacks en win een iPad (of niet)

In 2007 stond ik samen met Taco Oosterkamp, Frank Meeuwsen, Anja Wassenaar en Martijn Aslander aan de wieg van Lifehacking.nl. Word ik elf jaar later gevraagd om vanuit die hoedanigheid samen met Taco een stel lifehacks te jureren. Voor een sympathieke actie waarbij je jouw slimste handigheidjes kan delen om het leven van anderen makkelijker te maken. Je kan een iPad winnen als je je lifehack deelt, maar ook als je alleen maar stemt. Doe maar even dus.

VSO Deel je kennis

VSO Deel je kennis

"Kennis helpt anderen vooruit. Vanuit die overtuiging werkt VSO en daar kun jij nu aan meewerken! Hoe? Door jouw beste tip, slimste truc of gaafste lifehack met ons te delen. En krijgt jouw tip veel stemmen? Dan maak je ook nog eens kans op een handige iPad. Deel je kennis daarom ook met je vrienden en verzamel zoveel mogelijk stemmen. Ook stemmers maken kans op mooie prijzen, dus doe mee!"

Gezond verstand is een fijn ding

Hoe in een land van regels gezond verstand weer kan regeren

Hoe in een land van regels gezond verstand weer kan regeren

"Het is daarom essentieel dat alle organisaties die beslissen over de toegang tot zorg, inkomen of ondersteuning hun werkwijze veranderen. Zij moeten leren van al die keren dat zij een belemmering vormen voor maatwerk. Zij moeten af van de fixatie op de regel en kijken naar het beoogde effect van de regel. Bij botsende regels moet ook helder zijn wie de bevoegdheid heeft om een uitzondering te maken. Dat klinkt allemaal zo logisch als wat, maar vergt wel een totale cultuurverandering in de publieke sector. En een machtsoverdracht waarbij mensen in de uitvoering zoveel mogelijk zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Dan kunnen ze recht doen aan de omstandigheden van burgers die – zo is het leven nu eenmaal - altijd ingewikkelder zijn dan de regels hebben voorzien."

Gezond verstand heeft veel met compassie te maken

Deze aflevering bevat inspirerende voorbeelden van kleine dorpjes in Italië die nieuw leven ingeblazen krijgen door grote groepen vluchtelingen op te nemen.

Compassie als oplossing volgens George Monbiot - VPRO Tegenlicht - VPRO

Compassie als oplossing volgens George Monbiot - VPRO Tegenlicht - VPRO

"Hoe overwinnen we toenemende vervreemding, eenzaamheid en ecologische rampspoed? Er is een nieuw verhaal nodig om de samenleving te bevrijden van het allesoverheersende rendementsdenken."

Geweldloze communicatie

Weer zo'n ding dat ik recent ontdekte. De methode van de Non Violent Communication die Marshall Rosenberg vanaf de jaren '60 beschrijft, praktiseert en traint. Ik werd getriggerd door de benaming, die schuurt een beetje. En nu ik de methode beter leer kennen ga ik vooral aan op het compassievol 'ass kicken'. NVC is niet lief of zacht, maar oprecht en helder en heel dicht bij jezelf. Ik vind het een mooi ding. Deze ex-militair ook.

Vrede is een techniek die je dagelijks kunt beoefenen, zegt deze ex-militair

Vrede is een techniek die je dagelijks kunt beoefenen, zegt deze ex-militair

D’Ansembourg ziet geweldoze communicatie als een soort mentale hygiëne. Zoiets als tandenpoetsen. Op het gebied van lichamelijke hygiëne hebben we gigantische stappen vooruit gezet. Waarom zouden we dat niet kunnen met geestelijke hygiëne, innerlijke vrede, vraagt hij zich af.

We hebben weer een plaatje!!

Dat ik een jaar Arabisch heb gestudeerd weten niet zoveel mensen. Universele taalkunde maakte deel uit van deze propedeuse. Ik was een beetje verliefd op de boom die de afstamming van onze talen in beeld brengt. Maakte voor mij zichtbaar dat we allemaal aan dezelfde stam vastgeklonken zitten en geworteld zijn in dezelfde aarde.

Infographic: A World of Languages

Infographic: A World of Languages

See the world's major languages broken down by country in this stunning visualization.

Kraaien zijn echt vet slim

Als wij mensen onszelf uitgeroeid hebben zou het me niks verbazen als de Corvidae het primaat overnemen :-D

This crow in Japan stole a credit card to buy a train ticket

This crow in Japan stole a credit card to buy a train ticket

We know crows are like, really smart, but are they use-a-credit-card-to-buy-a-train-ticket smart? Well, actually… maybe. One crow has been caught in the act of appearing to try just that after stealing a woman's credit card in Japan.

Ik was sinds eind maart een beetje van de wereld.

Zal jullie niet lastig vallen met het 23 jaar lange verhaal van mijn liefde voor deze band. Maar ik begon dus eind maart met hun show in de Bataclan in Parijs, eind april volgde Den Atelier in Luxemburg en afgelopen week was echt belachelijk. Met zondag Groningen, maandag Tilburg en afgelopen vrijdag Ancienne Belgique in Brussel. Ik heb de bandleden in het wild aangetroffen en gesproken, ik heb nieuwe mensen leren kennen waar ik heerlijk mee heb nagezucht en luidkeels mee heb zitten zingen in een rock café. Ik heb plectrums gevangen en door gure en ongure nachtelijke straten gezwierd. Ik ben vervuld.

In haar boek 'Braving the wildernis' schrijft Brené Brown dat het gezamenlijk beleven van plezier of pijn een soort tegengif kan zijn in een wereld die soms een beetje uit elkaar lijkt te vallen.

En dit zei Oliver Sacks over muziek: "Music, uniquely among the arts, is both completely abstract and profoundly emotional. It has no power to represent anything particular or external, but it has a unique power to express inner states or feelings. Music can pierce the heart directly; it needs no mediation.”

― Oliver Sacks, Musicophilia: Tales of Music and the Brain

Machine Head zorgt voor verbroedering in 013 | NMTH

Machine Head zorgt voor verbroedering in 013 | NMTH

Never Mind The Hype

Over muziek gesproken

Hier joh, een zooitje akoestische kleine concerten van wereldartiesten om rechtstreeks in jouw hart te schieten!

Zo klinkt het als je Adele op kantoor uitnodigt. En 9 andere verrassende Tiny Desk Concerts

Zo klinkt het als je Adele op kantoor uitnodigt. En 9 andere verrassende Tiny Desk Concerts

Run the Jewels, Adele, Lianne La Havas: ze zouden maar op je werk langskomen om op te treden. Op het kantoor van de Amerikaanse publieke omroep is het heel normaal. En de registraties zijn de moeite waard. Zo klinkt het als je Adele op kantoor uitnodigt. En 9 andere verrassende Tiny Desk Concerts