Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #118

Heb jij al een filter in je mailprogramma dat mails met de woorden pr**acy en D**R / A*G rechtstreeks naar je prullenbak verwijst? Van mij krijg je gewoon een ECHTE filters. De pareltjes die deze week kwamen bovendrijven. Een paar mooie mediumlong reads van De Correspondent die onze geschiedeniskennis aanvullen. Een tip tegen smartphoneverslaving, nog wat leuks en twee nieuwtjes over mijzelve.

Geschiedenis bijspijkeren met deze artikelen

Sojourner Truth is een icoon in de VS. Zoveel eer verdient ze hier ook

Sojourner Truth is een icoon in de VS. Zoveel eer verdient ze hier ook

"Een aanwezige journalist beschreef haar als een toonbeeld van kracht, iemand die het publiek liet nadenken over wat haar positie als zwarte vrouw betekende. Ze was even waardevol als een man, was Truths boodschap. En even veel waard als een witte vrouw. En vrouwen, in het algemeen, waren tot veel meer, zo niet alles, in staat, noteerde hij over haar toespraak.

Mannen, wat is jullie aandeel hierin?’ In haar rede verwees Truth vaak naar haar geloof. ‘Wat ik uit de Bijbel leerde, was dat Eva de man verleidde tot zonde. Welnu, als de vrouw de wereld ondersteboven heeft gedraaid, geef haar dan de kans hem weer met de juiste kant omhoog te zetten’, zei ze. ‘En hoe kwam Jezus in de wereld? Door God die hem schiep, en de vrouw die hem baarde. Mannen, wat is jullie aandeel hierin?’"

Dit is het beste medicijn tegen haat, racisme en vooroordelen

Dit is het beste medicijn tegen haat, racisme en vooroordelen

"Contact leidt tot meer vertrouwen, meer saamhorigheid en meer hulp over en weer. Het helpt om de wereld te zien door de ogen van een ander. En het verandert je als persoon - mensen met een diverse vriendengroep zijn ook toleranter tegenover vreemden. Contact is bovendien besmettelijk: wie ziet dat zijn buurman een goede relatie heeft met anderen, begint ook zelf te twijfelen aan zijn vooroordelen."

"Begrijp me niet verkeerd: één negatieve ervaring - een botsing, een boze blik - komt harder aan dan een grapje of een helpende hand. Zo werkt ons brein nu eenmaal."

"Aanvankelijk kampten wetenschappers dan ook met een mysterie. Als we negatief contact beter onthouden, hoe kan contact ons dan tóch dichter bij elkaar brengen? Uiteindelijk lag de verklaring voor de hand: tegenover ieder vervelend incident staat een berg vrolijke interacties. Het kwade is sterker, maar het goede is met meer."

Tip tegen smartphoneverslaving

Voor mij is het voldoende om alle meldingen (ook het geluid van oproepen) helemaal uit te zetten. Als ik bereikbaar ben heb ik de telefoon in mijn gezichtsveld en neem ik op. Anders bel ik terug. Alle andere meldingen zijn voor mij pas relevant als ik me zit te vervelen (op de wc bijvoorbeeld). Maar kennelijk ben ik goed getraind. Of hou ik gewoon heel erg van focus. Ik pak mijn telefoon niet op als ik in gesprek ben met iemand en als ik van een mooie omgeving of tof moment geniet zal ik er soms een foto van maken maar meestal vergeet ik dat gewoon.

Anyway. Als je wel wat externe hulp kan gebruiken hier de leuke tip om daar "parental controls" voor te gebruiken:

​Zo kwam ik van mijn smartphoneverslaving af

​Zo kwam ik van mijn smartphoneverslaving af

"Wát mensen precies verslavend vinden aan hun smartphone, verschilt natuurlijk per persoon. Ik zou zeggen: ontdek het zelf."

Hoe slimme mensen denken en beslissen

"If this seems self-evident, it's actually a very unnatural way to think. Without the right training, most minds take the wrong approach. They prefer to solve problems by asking: Which ideas do I already love and know deeply, and how can I apply them to the situation at hand? Psychologists call this tendency the “Availability Heuristic” and its power is well documented."

"You know the adage “To the man with only a hammer, everything starts looking like a nail.” Such narrow-minded thinking feels entirely natural to us, but it leads to far too many misjudgments. You probably do it every single day without knowing it."

Mental Models: The Best Way to Make Intelligent Decisions (113 Models Explained)

Mental Models: The Best Way to Make Intelligent Decisions (113 Models Explained)

The smartest people in the world use mental models to make intelligent decisions, avoid stupidity, and increase productivity. Let's take a look at how ...

Gratis openbaar vervoer! Goed idee.

Estonia To Become The World’s First Free Public Transport Nation

Estonia To Become The World’s First Free Public Transport Nation

Which city will be the next to copy Tallinn’s successful system? “Right now, Paris is considering the introduction of free public transport — mostly to reduce pollution in the city center. Once a city of this size and scale takes the step, other cities will inevitably follow. No doubt about that.”

Ik ben LEF facilitator, hoe cool is dat?

Eind vorig jaar (!) kwam een aanbesteding bij mij in beeld. Rijkswaterstaat ging bouwen aan een poule van LEF facilitatoren. Naast dat het mijn vak is, en dat ik heel graag werk met het domein van de gebouwde omgeving en infrastructuur, vond ik het een leuk spelletje om mee te doen aan zo'n strakke procedure. De apotheose was een selectiedag met assessments, een simulatie en een psychologisch diepte interview. Een zeer interessante ervaring. Maar om een lang verhaal (en dat was het!) kort te maken: ik ben erdoor, ik zit erin, het is gelukt. En dat vind ik vet leuk.

In de eerste 'onboarding' dag (flitsend woord voor inwerken) heb ik kennisgemaakt met de multimediale modulaire beweeglijke futuristische mogelijkheden van het LEF center. Ook dat was een avontuur.

Vanaf na de zomer ga ik daar helpen met het bedenken van creatieve oplossingen, het loswrikken van vastzittende processen en het kantelen van systemen. Enzo.

Wat doet LEF? | Rijkswaterstaat

Wat doet LEF? | Rijkswaterstaat

LEF, het future center van Rijkswaterstaat, is 100% gericht op het doorbreken van patronen tijdens speciaal daarvoor ingerichte sessies. In een inspirerende en procesondersteunende omgeving, die gestoeld is op neurologische en psychologische wetenschap.

En ik heb een nieuw plekje gevonden

Ook sinds eind vorig jaar werk ik intensief samen met Diep uit Apeldoorn. Een supervette bijkomstigheid is hun circulaire cowerkplek op het terrein van de voormalige Zwitsalfabriek. Een mooie lichte ruimte die circulair is ingericht. Met toffe mensen uit zeer uiteenlopende businesses. En er is lekkere koffie. De buren zijn een kringloopwinkel met een cafetaria (Uitsmijters! Soep! Leuke spulletjes!)

PLEK zit helemaal op zijn plek - Zwitsal Apeldoorn

PLEK zit helemaal op zijn plek - Zwitsal Apeldoorn

"Zwitsal Apeldoorn is een terrein waar ontdekken en innovatie centraal staan. Daarom zit PLEK er helemaal op zijn plek. Kim Verschuren, één van de oprichters: “Met PLEK willen we mensen inspireren om anders te denken, nieuwe dingen te proberen en duurzame keuzes te maken."

Spelen!

Ik denk dat ik zo'n hinkelbaan niet zou kunnen weerstaan. Wat jij?

The Hopscotch Experiment | Dirty Data | Cut - YouTube

The Hopscotch Experiment | Dirty Data | Cut - YouTube