Sanne Roemen - Door mijn filters #94
"Te weinig positief nieuws" kreeg ik als feedback op mijn vorige filters. Dat was mij ook opgevallen. Tja, soms is het even niet anders. Ik wil niet de indruk wekken dat ik met deze filters een 'goed nieuws' nieuwsbrief maak. Ik wil juist graag een lans breken voor het feit dat het leven soms gewoon een groot fokking tranendal is. Wel vind ik het fijn als er in verhalen, hoe ellendig ook, iets hoopvols zit, een oplossingsrichting, inspiratie, of lessen over veerkracht en doorzettingsvermogen. Juist in de shit zit vaak veel waarde :-D. Ik lees de feedback dus als een soort opdracht om daar balans in te zoeken en aandacht op te vestigen. Benieuwd or het lukt. Oordeel zelf.
Gezond honderd worden kan best
Allemaal goed nieuws over wat je zelf kan doen om gezond en gelukkig te zijn. Supertof. Deel ik hieronder en daar kan je dan je voordeel mee doen.
Soms vind ik wel dat dit leidt tot een gezondheids- en gelukscultus. Als je dik bent, of ziek, of ongelukkig dan heb je het dus ook aan jezelf te danken. Dus ja: je hebt veel zelf in de hand. Maar de juiste keuzes maken en daar ook aan vasthouden is Echt Niet Makkelijk en er zijn ook soms factoren van overmacht die ervoor zorgen dat iemand een ander lot beschoren is.
Blue Zones - Places In the World Where People Live to 100 and Stay Healthy
De feedbackgever tipte me een artikel over een van de Blue Zones. Plekken ter wereld waar mensen veel ouder worden, in alle gezondheid en tevredenheid. Hoe? Dat blijkt heel simpel te zijn (let wel: simpel is niet per definitie makkelijk)
"Is it really that simple that the secret to longevity and healthy is nothing more than lifestyle? No magic pill is needed? No advanced machinery is needed? The answer is yes!"
Gezond eten, een actief leven, stress vermijden etc. Nee... niet makkelijk. Wel simpel. Journalist Dan Buettner deed onderzoek naar de Blue Zones. Meer info op zijn website.
Nic Marks: five ways to wellbeing
Trouwens, niet gedeeld deze week maar een bonus voor jullie. Nic Marks doet al jaren onderzoek naar geluk en heeft het voor elkaar gekregen dat o.a. in de UK het 'bruto nationaal geluk' ook als index gebruikt wordt over hoe goed het gaat met het land. Hij gaf er in 2010 een TED talk over. Wat ik hier deel is een link naar de inzichten die hij opdoet over gelukkig zijn. Er zijn vijf hele simpele (alweer) zaken die bijdragen aan geluk. Doe er je voordeel mee.
Connect... Be active... Take notice... Keep learning... Give
...maar lukt niet altijd
Soms heb je gewoon te dealen met wat het leven je voorschotelt. Neemt niet weg dat een gezonde leefstijl ook als je ziek bent kan zorgen dat je meer draagvermogen en veerkracht hebt.
How Alzheimer’s emerged from the shadows
Alzheimer is inmiddels de zevende doodsoorzaak wereldwijd. Het is een ziekte, niet een symptoom van ouder worden. Onderzoek naar de ziekte en behandelingen loopt sterk achter bij andere grote doodsoorzaken, zoals kanker.
"For every dementia researcher in the UK, there are four scientists working on cancer."
Language can have its own deterministic power, as Terry Pratchett noted in his 2008 speech. He said then: “We are at war with cancer, and we use that vocabulary. We battle, we are brave, we survive. And we have a large armaments industry. For those of us with early-onset [dementia] in particular, it’s more of a series of skirmishes.” As Alzheimer’s continues to emerge from the shadows, it is time to move on from the skirmishing. We need a war.
Dit is een mooi artikel over dappere mensen die publiekelijk hun ervaringen delen met deze ziekte, iets waar lang een taboe op rustte. Er zijn inmiddels onderzoeken gestart naar een aantal hoopgevende oplossingsrichtingen. O.a. naar erfelijke Alzheimer.
Gek en geniaal | canvas.be
Nog eentje: op zoek naar diamanten in de stront. Een psychische aandoening is echt geen feestje, zeker niet in onze westerse wereld waar vrijwel al het afwijkende gedrag een diagnose krijgt en met zwaard en lans bestreden dient te worden. Ik had vroeger een vriend met schizofrenie die veel troost haalde uit de 'native American' inzichten over 'gekte'. Maar daarover misschien later meer. Voor nu: op de Belgische zender Canvas is een serie gaande over psychose gevoelige mensen. Zij gaan samen met kunstenaars aan de slag om een kunstwerk te maken. Een uitgelezen kans om dichterbij de belevingswereld van deze mensen te komen en jouw eigen beeld over hen misschien een beetje bij te stellen. Kijken dus!
Stof tot nadenken
Is het internet kapot? – De Groene Amsterdammer
Het internet zou een machtsvrije publieke ruimte worden, een wereldwijd digitaal koffiehuis voor rationeel-kritisch debat. Dat werd het niet. De enorme macht van Google, Facebook en Amazon kan alleen worden beteugeld door regulering.
We zitten allemaal in onze eigen online bubble, genuanceerde dialoog met andersdenkenden is bijna onmogelijk. Gesloten gemeenschappen met eigen 'nieuws' en 'feiten'. Vruchtbare bodem voor misleiding, manipulatie, fake nieuws. Niet voor genuanceerde dialoog met een veelheid aan invalshoeken.
Anonimiteit: voor activisten en journalisten van wezenlijk belang, maar ook een rode loper voor allerlei dubieuze praktijken. Ondermijning van de democratie hier. Wapens voor de dictatuur daar.
Maar ja... censuur? Identificatieplicht? Reguleren? Hoe dan?
Kan het internet een plek zijn voor genuanceerde dialoog, waar mensen nieuws en informatie van hoge kwaliteit kunnen vinden en langs verschillende invalshoeken hun mening kunnen vormen? Hoe kan je er veilig je verhaal delen en je sterk maken voor democratie en mensenrechten zonder bang te zijn dat jouw regering je opsluit en martelt? Durven we met deze vragen in ons achterhoofd een internet als openbare ruimte / nutsvoorziening te herontwerpen? Lijkt mij een vet gave uitdaging.
Klein stukje basisinkomen nog
Basisinkomen: ik vind het een tof ding. Om duizend redenen is het slim om er nu op grote schaal mee te gaan experimenteren. Maar er moeten nog wel best veel mensen overtuigd worden. Een argument kan nu de prullenbak in: "Als je ze basisinkomen geeft gaat het toch alleen maar op aan alcohol en tabak". Niet dus. Hop!
Giving poor people cash gets them to spend more on good stuff and less on tobacco and alcohol — Quartz
the idea that poor people will use any cash they get for cigarettes and alcohol has been laid waste.
Auteursrecht voor muzikanten
Vroegah (1994 - 2000) werkte ik in de muziek. Ik deed promotie, management, boekingen, platen opnemen, festivals organiseren etc voor bandjes die een crossover maakten van wereldmuziek en moderne muziek. Vooral punk, metal en hiphop en dan vaak een crossover met Latin muziek. In die tijd was het internet net in opkomst en wij wilden graag op het internet de muziek van 'onze' bandjes promoten. Dat kwam ons op een interessante 'dans' met de Buma / Stemra te staan. Sindsdien ben ik ook nogal gevoelig voor misverstanden over auteursrecht. Martijn Crama, docent aan de HKU en artist manager en consultant, legt het nog even haarfijn uit.
Auteursrecht in simpel Nederlands uitgelegd – Martijn Crama
"Loosen up. Maak je muziek en deel het. Helemaal in een social media wereldje waar onrechtmatigheden steeds makkelijker naar de oppervlakte komen, zou ik mijn kostbare energie als liedjesmaker vooral stoppen in maken, en minder in ‘beschermen’."
Crypto-munten.. ingewikkeld verhaal over katjes
Poging tot Jip en Janneke: bitcoin en ethereum zijn crypto-munten. Je kan ze kopen en verkopen. Dat jij ze hebt, en hoeveel je er hebt, staat decentraal versleuteld opgeslagen. Da's fijn want anoniem. Maar wel heel abstract. Tot je met die programmeercode een soort katjes fokt. Die allemaal heel erg uniek zijn. En waar je zelf ook weer mee kan fokken. Dan wordt het concreet. En lollig. Ik vind het een interessante ontwikkeling.
CryptoKitties is an ethereum game that puts cartoon cats on the blockchain — Quartz
The CryptoKitties game, then, amounts to a sort of token sale, except the tokens are the kitties.
Lifehack van de eeuw... GTD in combinatie met dit:
In 2007 stond ik met een aantal anderen aan de wieg van Lifehacking.nl. Voor mij had het boek Getting Things Done van David Allen het meeste impact. Het is een manier van omgaan met productiviteit waardoor je minimaal tijd kwijt bent aan gedoe en rompslomp, en maximaal tijd en aandacht kan schenken aan wat voor jou het allerbelangrijkste is. Een van de kernprincipes is dat je EEN ENKEL SYSTEEM hebt waarin je je brainfarts opslaat. Alles wat er in je hoofd opplopt waar je nog iets mee wil. Een idee voor een blogpost, iets dat je nog uit wil zoeken, iemand waar je mee wil afspreken, een te plegen telefoontje, een te doene boodschap. ALLES woont in EEN systeem. Voor mij is dat momenteel de iPhone. Maar voor die er was (ja... er was eens...) was een stapeltje indexkaartjes mijn iPhone. Ik had het in mijn kontzak, met een minipennetje, en ik noteerde alles wat er in mij opkwam onmiddelijk.
How the Index Card Cataloged the World - The Atlantic
Carl Linnaeus, the father of biological taxonomy, also had a hand in inventing this tool for categorizing anything. An Object Lesson.
Mooi voorbeeld van datavisualisatie
Het is een klassieker, deze plaat. Je kan er nu interactief doorheen klikken. Dat is een leuk tijdverdrijf.
Het is een klassieker, deze plaat. Je kan er nu interactief doorheen klikken. Dat is een leuk tijdverdrijf. Ik heb veel met datavisualisatie: een beeld zegt meer dan 1000 woorden, en het is een manier om stoffige data aantrekkelijk te presenteren waardoor je verhaal beter aankomt. Je kan er ook leuk mee manipuleren, en mensen die zich in datavisualisatie verdiepen, trappen daar minder snel in. Handig dus om je een beetje in te bekwamen :-D
Histomap: Visualizing the 4,000 Year History of Global Power
We examine the Histomap, an ambitious timeline that details the power of various civilizations going all the way back to 2,000 B.C
Gratis korte science fiction films op Youtube!
Ik ben enorm fan van science fiction, in mijn vroeg jeugd besmette mijn vader me met dat virus en ook mijn opa had een voorliefde voor 'toekomstverkenningen'. Nu is er een kanaal op youtube waar hoge kwaliteit korte scifi op staat. Kan je uren zoet mee zijn. Om te beginnen met dit juweeltje... over liefde.
"Orbit Ever After" Sci-Fi Short Film - DUST Exclusive Premiere - YouTube
"Orbit Ever After" by Jamie Magnus Stone Love transcends all boundaries. Even in space. Nigel has fallen in love. But when you live in orbit, aboard a ramshackle space hovel with the most risk-averse family imaginable, it isn't easy to follow your heart - especially when the girl of your dreams is spinning around earth the wrong way!
DUST: Binge-watchable Sci-fi DUST is the first multi-platform destination for binge watchable sci-fi. We feature science fiction short films and other content from emerging filmmakers with stunning visual effects, captivating plots and complex character explorations. Robots, aliens, space exploration, technology, and human experience are all a part of DUST. Explore, subscribe and follow for more: