Sanne Roemen - Door mijn filters #95

Mijn wekelijkse pareltjes die ik weer voor jullie uit de shitload des internets heb gevist. Morgen ben ik weer op Radio Aalsmeer en ik moet nog bedenken waar ik het dan over wil hebben. Als jullie een tip of wens hebben, laat het me dan alsjeblieft weten!!

Laten we er meteen induiken:

Blijven schudden...

Niels Schuddeboom overleden: ‘Het is nu aan ons’ - Zorg+Welzijn

Niels Schuddeboom overleden: ‘Het is nu aan ons’ - Zorg+Welzijn

Lieve makker en onvermoeibare ondernemer en inspirator Niels Schuddeboom overleed 2 december op 35 jarige leeftijd. In mijn werk verzet ik geen stap zonder dat de mensen die middenin een thema zitten, erbij betrokken worden. "Ervaringsdeskundigen" dus. Niels slaagde erin om als ervaringsdeskundige op de hoogste niveaus en op de plekken waar het echt telt aanwezig te zijn. Met humor kantelde hij het denken van de mensen om hem heen. Ik denk dat we niet goed kunnen inschatten hoe ver zijn impact al gereikt heeft. En zijn opdracht aan mij voel ik heel sterk: blijf die kernspelers betrekken en blijf schudden aan de bomen van het establishment. Dansen met het systeem.


Hier een mooi profiel op Zorg en Welzijn: "@shakingtree, zoals zijn twitter-alias luidde, was een markant mens en joeg de vernieuwing van zorg en welzijn voortdurend aan. ‘Niels hield zijn regie tot de laatste dag en heeft de wereld van zorg en welzijn opgeschud. Het is nu aan ons om aan de boom te schudden. De fakkel gaat door als een lopend vuurtje.’"

Even kort nog over het klimaat

Heb je twijfelaars aan de invloed van CO2 in je omgeving? Hier een simpele interactieve grafiek om eea aan ze uit te leggen.

What's Really Warming the World? Climate deniers blame natural factors; NASA data proves otherwise

What's Really Warming the World? Climate deniers blame natural factors; NASA data proves otherwise

What's Really Warming the World? Climate deniers blame natural factors; NASA data proves otherwise

De basisingrediënten van goede ontwerpworkshops

Samen met de mensen die ervan wakker liggen oplossingen ontwerpen voor maatschappelijke uitdagingen. Das wat ik doe. Hoe? Ongeveer zo:

The Secrets of Creating Great Design Workshops – EightShapes – Medium

The Secrets of Creating Great Design Workshops – EightShapes – Medium

Facilitation is one of those things they don’t really teach in school and there’s no formal training program when you get on the job. When you’re trying to get better at something, it’s helpful to have a basic recipe, a pattern to fall back on when you’re in over your head. This is that recipe, and there are three ingredients: The purpose: The desired outcome of a group session The framework: The rules of how people will participate The questions: The tools you use to elaborate participants’ contributions

In debat op de radio, met beeld!

Al een tijdje ben ik panellid bij het Lagerhuis op Radio 1 in de Nieuws B.V. Elke donderdag gaan er zes mensen in debat over allerlei stellingen. Is vet leuk om te doen. Afgelopen uitzending vonden wij met z'n allen een hele leuke. Bleek er ook nog een webcam bij geweest te zijn. Als je zin hebt: kijk en luister hier terug.

Het Lagerhuis - De Nieuws BV - NPO Radio 1

Het Lagerhuis - De Nieuws BV - NPO Radio 1

Dit keer in het Lagerhuis: mindfulness op werk, één 'papadag' per week, we moeten niet zo zeuren en meer.

Een blockchain oplossing voor registratie van daklozen?

Toen ik dus met dakloze jongeren werkte was een van de grootste problemen het hele administratieve verhaal. En dat is nog steeds een vet groot probleem. Om een uitkering te krijgen moet je een postadres hebben, om een bankrekening te openen moet je een adres hebben, om een baantje te kunnen houden moet je geld op een rekening gestort kunnen worden, om je in te schrijven als woningzoekende moet je bij een gemeente in de basisadministratie staan. Een administratieve papieren tijger die zichzelf als een rechtgesnaarde ourobouros in z'n staart bijt.

In New York is een app ontwikkeld waar een dakloze zichzelf mee kan registreren en allerlei administratiefs bij kan houden. Slim en veelbelovend. Als de haasjes hier invoeren dus!!

This New Blockchain Project Gives Homeless New Yorkers A Digital Ident

This New Blockchain Project Gives Homeless New Yorkers A Digital Ident

Fummi is a new app from Blockchain for Change that lets people on the streets access financial and government services.

Verslim oe eige

Ik deelde al eerder een lijst met gratis studies die je online kan volgen. Hier een gecureerde lijst van best heel interessant spul. Over quantum mechanica bijvoorbeeld. Voor als je je verveelt in de kerstvakantie ofzo.

12 Free Online Science Courses That'll Change The Way You See The World

12 Free Online Science Courses That'll Change The Way You See The World

there are a lot of time-wasters out there, which is why we've done the legwork for you and collected nine online science courses from top universities like Harvard, MIT, and UC Berkeley. They're life-changing, and they just so happen to be free through online learning hub edX.

Over schrijven en schrijvers

Ehm ja, ik ben dus verslaafd aan lezen en ik schrijf ook heel graag. Ik vind het ook leuk om over schrijven te lezen. Hier dus. Een zeer korte theorie over verhaallijnen en -bogen. :-D. En daaronder een longread die een mooi inkijkje geeft in hoe Ernest Hemingway werkte en hoe hij over zijn werk dacht.

Are certain familiar narrative arcs inherently appealing? | Aeon Videos

Are certain familiar narrative arcs inherently appealing? | Aeon Videos

Are certain familiar narrative arcs inherently appealing? Although his master’s thesis on the topic was rejected by the University of Chicago’s anthropology department, it’s hard to discount the acuity of the US writer Kurt Vonnegut’s theory of ‘story shapes’.

Paris Review - Ernest Hemingway, The Art of Fiction No. 21

From things that have happened and from things as they exist and from all things that you know and all those you cannot know, you make something through your invention that is not a representation but a whole new thing truer than anything true and alive, and you make it alive, and if you make it well enough, you give it immortality. That is why you write and for no other reason that you know of.