Sanne Roemen - Door mijn filters #93

Een tikje activistisch ben ik wel... Gevolg van het rechtvaardigheidsgevoel dat ik als kleintje al had. Opkomen voor pesters. In de leerlingenraad zitten. Aan de schoolkrant meewerken. Ik zie aan wat ik deze week deelde dat ik me weer behoorlijk druk heb gemaakt om dingen die ik niet eerlijk vind. Maar er is ook een mooi model om online nieuwsbronnen te beoordelen, een gratis tekencursus een een toffe korte film. Kies zelf maar weer.

Moet effe: Zwarte Piet

Als je nu nog bewust vasthoudt aan Zwarte Piet ben je wat mij betreft gewoon expres mensen aan het kwetsen. En dat vind ik voor alle duidelijkheid niet kunnen.

De goedgemutste slaaf – De Groene Amsterdammer

De goedgemutste slaaf –  De Groene Amsterdammer

Er zullen etymologen zijn die heel precies het verschil tussen Zwarte Piet, blackface en Jim Crow gaan uitpluizen. En misschien valt er voor een van beide kampen, pro- en anti-Zwarte Piet, een heilig gelijk te vergeven. Het zal het gelijk zijn van de voetganger die overreden wordt door een automobilist, terwijl hij toch echt op een zebrapad stond. Hij zal rusten in zijn gelijk. In de vergelijking tussen Zwarte Piet en blackface is praktisch gesproken deze inductieve redenering van belang, die in het Engels ook wel bekend staat als de duck test. ‘If it looks like a duck, swims like a duck, and quaks like a duck, then it probably is a duck.’

Het verhaal van een derdehands kind

En dan Alicia, die echt de verkeerde kaarten uitgedeeld kreeg bij haar geboorte en waar een mooie integere documentaire over gemaakt is. Ze roept bij mij de herinnering op aan de kids die op hun 18e in de 'grote-mensen-wereld' worden losgelaten en uiteindelijk voor een groot deel aanklopten bij de nachtopvang van het HvO Poortgebouw waar ik begin jaren '90 werkte. Kunnen we dit nou niet eens anders op gaan lossen? Ik weet het ook niet...

Buiten de boot - lees - VPRO

Buiten de  boot - lees - VPRO

De VPRO-documentaire Alicia gaat over een meisje in een kindertehuis. De film gaat op IDFA in première. Regisseuse Maasja Ooms: 'Ik zie geen schuldige. Ik zie wel één slachtoffer.'

Er zijn wel mensen die voor een ander willen zorgen

In al z'n uitzichtloze triestheid gaf dit verhaal me toch ook weer hoop...

Hier pakt de politie je slaapzak af en geeft de buurvrouw je een bed

Hier pakt de politie je slaapzak af en geeft de buurvrouw je een bed

In Brussel vangen gewone mensen elke nacht honderden dakloze migranten op. Ze nemen de verantwoordelijkheid op zich die de overheid afwijst en ontfermen zich over de restjesmensen van het Europese asielbeleid.

De mond vol van fake news... wat doe je eraan?

'Fake' news en andere onzinberichten verspreiden zich als een lopend vuurtje dankzij het gemak van de social share knop. De kwaliteit en kleur van je bronnen beoordelen blijkt voor veel mensen toch vrij lastig. Hier wordt een diepgaande analyse gemaakt van Amerikaanse bronnen. En voor de nieuwsnerds legt ze het onder het beeld ook nog eens heel gedetailleerd uit. Mocht je het willen toepassen op Nederlandse media... graag! Stuur me een linkje als je klaar bent :-D

The Chart, Version 3.0: What, Exactly, Are We Reading? - All Generalizations are False

The Chart, Version 3.0: What, Exactly, Are We Reading? - All Generalizations are False

As I discussed in my post entitled “The Chart, Second Edition: What Makes a News Source Good?” the most accurate and helpful way to analyze a news source is to analyze its individual stories, and the most accurate way to analyze an individual story is to analyze its individual sentences. I recently started a blog series where I rank individual stories on this chart and provide a written analysis that scores the article itself on a sentence-by-sentence basis, and separately scores the title, graphics, lede, and other visual elements.

Net neutrality gaat er langzaam aan geloven...

... te beginnen in de USA. Is dat erg? Daar valt veel over te zeggen. Dit is een beginnetje.

Why is net neutrality important? Look to Portugal and Spain to understand — Quartz

Why is net neutrality important? Look to Portugal and Spain to understand — Quartz

The Federal Communications Commission has announced a total repeal of Obama-era net neutrality rules, a sweeping rejection of Obama-era rules meant to keep the internet a level playing field and prevent companies from charging additional fees for faster internet access. US telecoms have pledged to broadly respect net neutrality principles, however, and this ruling will give internet service providers the freedom to experiment with new pricing models and prioritization of content.

Doe jij ook mee, begin februari? Ik wel

Een beeld als weerslag van een bijeenkomt is zoveel krachtiger dan een geschreven verslag. Je pakt die plaat erbij en je weet zo weer waar het over ging, en je hebt een mooi praatstuk om anderen mee te nemen in het verhaal. Ik wil het graag beter leren. Komt er een gratis cursus aan! Superleuk.

De Tekenvierdaagse

De Tekenvierdaagse

Tijd om weer te gaan tekenen Want tekenen maakt iets helder en simpel. En sinds 2012 geven we al trainingen om tekenen weer de tweede moedertaal te maken. Want dat is de missie van de Betekenaar. Al zo'n 1000+ mensen gingen je voor. De visuele revolutie De Tekenvierdaagse is een korte krachtige introductie van het tekenen. Om de visuele revolutie aan te wakkeren. In vier dagen leer je: Dag 1: De tekenbasis Dag 2: Symbolen tekenen Dag 3: Hoe je kleuren gebruikt Dag 4: Hoe je effecten inzet Na vier dagen kan je visueel communiceren.

Uitsmijter. Zonder toelichting.

H.B. | One minute short film on Vimeo

H.B. | One minute short film on Vimeo

The one minute tale of a survivalist. When the siren rings in the distance, a family has to get inside the shelter... Nothing will ever be the same again.