Sanne Roemen - Door mijn filters #91

Zo! Tijd voor een feestje! Marloes is de 51ste abonnee van mijn filters. Welkom dame, je hebt me over de magische grens van 50 abonnees (en van een gratis account) geduwd :-D

Deze week was ik veel op pad. Dialoog begeleiden bij het UWV, Durftevragen bij het Oranjefonds (in een oud treinstel, echt supervet, foto hieronder) en voorbereidende gesprekken over co-creatie rond veiligheid in de bouw bij De Bouwcampus.

Een korte filters dus! Hij lijkt misschien wel lang maar dat is omdat ik er veel toelichting bij getypt heb. Het gaat weer over geld, over onderzoek(-sjournalistiek) en feiten en over telefoons. We sluiten de dag uiteraard weer af met een lach.

ZZP ers...?

Er was een tijd... vooral in het begin van mijn hernieuwde ZP-schap (zelfstandig professional)... dat ik iedereen wel zou willen adviseren om voor zichzelf te beginnen. Die tijd is echt heel erg voorbij. Het ondernemerschap op zich is voor mij niet heilig en bij tijd en wijle ook een enorme worsteling. Aan de andere kant ben ik ervan overtuigd dat wát ik doe en hóe ik het doe heel erg uniek is. En dat de context van het ZP-schap daar de noodzakelijke ruimte en autonomie voor biedt.

Ik baal dan ook al heel lang als een stekker dat compleet inwisselbare lopendeband rollen als 'pakketbezorger' 'verzorgende' etc ook het stempel 'zelfstandige' gekregen hebben. (Let wel, ik zeg ROLLEN, niet MENSEN). De werkgevers die deze bezuinigende wurgconstructies in het leven hebben geroepen zijn ook de bron van de DBA waardoor mijn grootste opdrachtgevers ineens koud zweet kregen bij het idee dat ze met een Z(z)P-er zouden moeten gaan werken.

Hieronder een verhaal van De Correspondent over postsorteerders die in deze intensieve menshouderij verstrikt zijn geraakt en zich roeren. Met daaromheen ook het een en ander aan instanties uit onze voormalige verzorgingsstaat.

Gratis pakketbezorging bestaat niet. Deze wegwerpwerknemers betalen de prijs

Gratis pakketbezorging bestaat niet. Deze wegwerpwerknemers betalen de prijs

PostNL bezorgt onze post en pakketten zo goedkoop mogelijk. Er is ook een schaduwkant: medewerkers krijgen weinig zekerheid voor veel werk. Stakende wegwerpwerknemers in Groningen dwongen PostNL op de knieën.

De verzorgingsstaat moet opsekop, en wel zo:

Zo maken we het basisinkomen werkelijkheid

Zo maken we het basisinkomen werkelijkheid

Wat een paar jaar geleden nog een dromerige utopie was, kunnen we nu om gaan zetten in concreet beleid. Een vage schets is niet meer genoeg, het moet vanaf nu veel praktischer. Dus bij dezen: twee scenario’s voor hoe we het basisinkomen werkelijkheid kunnen maken.

Ben je nou ook al onderzoeksjournalist?

Uhm ja... vier jaar geleden volgde ik de cursus Onderzoeksjournalistiek bij Luuk Sengers aan de Hogeschool Utrecht. De thema's waar ik me als mens en als blogger druk over maakte, en waar ik al co-creërend mee bezig was werden steeds groter en complexer. Ik wilde handvatten om me beter te verdiepen en om een meer behapbaar verhaal te maken. Daarom blijven zaken die te maken hebben met onderzoeksjournalistiek nu aan mijn online antenne plakken. Hieronder dus eentje over hoe Bellingcat social media inzet bij hun onderzoeken. Zeer impactvol en handig.

Waarom we sociale media nog veel meer moeten inzetten als onderzoeksmiddel

Waarom we sociale media nog veel meer moeten inzetten als onderzoeksmiddel

Een van de mensen die daar alles van weet, is Christiaan Triebert, een jonge freelancemedewerker van onderzoekscollectief Bellingcat. Hun onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 in Oekraïne is bekend. Via sociale media kon het collectief het gebruikte luchtafweergeschut terugvinden in Rusland.

Check je feiten!

Fake news is actueel. Ook mijn facebook feed staat vol met fake bullshit die gedeeld wordt door weldenkende mensen die 'de mainstream media' en 'de wetenschap' niet meer vertrouwen. Mooi vind ik dat deze mensen zichzelf zien als kritische nieuwsconsumenten die verder kijken dan hun neus lang is. Heel goed. Kijk vooral verder dan main stream media en als wetenschap verpakte marktetingpamfletten. Kijk daarna vooral nóg een stukje verder dan fake-nieuws verspreidende propaganda en vorm daarna je eigen mening. Wederom via de onderzoeksjournalistieke kanalen stuitte ik op het volgende:

We're launching a video series to highlight best practices for fact-checkers | Poynter

We're launching a video series to highlight best practices for fact-checkers | Poynter

There are thousands of tools, methods and tip sheets out there for journalists and fact-checkers, and sometimes it’s hard to cut through the noise

Oh boy is dit me uit het hart gegrepen. Ik háát telefoon!

Nuance: ik haat onverwachte telefoontjes. Een telefonische bespreking die van tevoren gepland is kan prima. Hoewel ik het toch liever in persoon doe. Maar inbreken op mijn flow, en mij iets vragen waarop ik dan in het moment moet reageren? Daar ben ik slecht in. Mijn telefoonnummer staat dan ook niet op mijn website. Ik vind het superfijn als mensen via mail of app hun vraag toelichten en we dan een moment afspreken om te bellen of koffie te drinken. Dan kan ik voor het gesprek zorgen dat ik rustig zit en 100% aandacht ervoor heb. James Fisher belicht nog wat andere aspecten van de telefoon die storend zijn en best anders kunnen.

I hate telephones

I hate telephones

Facebook Messenger is pushing their “business” accounts. WhatsApp recently launched “business accounts”. Telegram encourages business use. The first telegram was sent in 1844. 173 years later, companies are only just catching on. Asynchronous textual communication is how everyone communicates remotely now. It’s here to stay. Killing the telephone is a big market.

Even lachen (naar het vogeltje)

Ik kan niet stoppen met kijken naar deze beelden. Wat een feest moet het zijn om zo'n foto te maken. Misschien wel uren, dagen, weken in de kou, natheid, wind, hitte op jacht naar die ene foto... en dan deze cadeautjes krijgen.

2017 Finalists :: Comedy Wildlife Photography Awards - Conservation through Competition

2017 Finalists :: Comedy Wildlife Photography Awards - Conservation through Competition