Sanne Roemen - Door mijn filters #90

Over klagen, de zorg voor moeder aarde, kritiek op de 'technologiekerk', slimmer met je aandacht en tijd omgaan, leiderschap, dementie, interactieve bijeenkomsten, gratis studeren, schrijfadvies, verhalen van gewone mensen (2) en insecten.

Zonder klagen geen verandering

Nou gaat het hieronder vooral over constructief klagen. Over dingen die je als een probleem ervaart en die je ook graag opgelost wil hebben.

Toch wil ik ook even een lans breken voor het zomaar klagen. Over dingen die niet oplosbaar zijn of waarvan je het niet nodig vind dat ze opgelost worden. Maar waarvan het gewoon lekker is om er even je hart over te luchten. Ik klaag bijvoorbeeld graag over hoe 'n gedoe het is om op vakantie te gaan. En te zijn soms ook.

Nou dat dus.

Ten eerste: een beschouwing op klagen door de correspondent. Verfrissend, vond ik.

Klagen is een kunst

Klagen is een kunst

Natuurlijk, moeten luisteren naar chronische klagers is vaak strontvervelend. En er zijn genoeg situaties te bedenken waarin klagen écht geen enkele zin heeft en je ook op sociaal vlak weinig tot niets oplevert. ... De kunst van het klagen houdt ook in dat je weet wanneer, waarover, en tegen wie je het beste kan klagen.

Klagen over hoe we moeder aarde leegroven

Dat is een thema waar ik graag en veel over klaag en me serieus over opwind. Ik hoop met mijn geklaag anderen te raken zodat die ook gaan klagen. En waar mogelijk zaken gaan aanpakken. Hier weer een behoorlijk constructief oplossingsgericht stuk:

Zo kunnen we de puinzooi van Monsanto en Shell opruimen

Zo kunnen we de puinzooi van Monsanto en Shell opruimen

Begrijp me niet verkeerd: samenwerken met de natuur is niet hetzelfde als technologie afwijzen. Het is samen optrekken op grond van gelijkwaardigheid. Waardering opbrengen voor het feest van vernuft dat leven is. En volgens een groeiende groep mensen is het daar de hoogste tijd voor.

Of over onze blinde aanbidding van technologie

Maarten Luther klaagde in de vorm van 95 stellingen over de kerk. Voor mijn gevoel heeft er zich sindsdien bij elke nieuwe klacht een nieuwe protestante stroming afgesplitst. Maar dat even terzijde. Dit was behoorlijk impactvol klagen.

Technologie en internet vind ik een belangrijk thema omdat ze volgens mij alleen iets toevoegen aan de kwaliteit van ons bestaan als we er bewust mee omgaan. Dat bewustzijn komt niet vanzelf, da's werk. Dat vraagt tijd, verdieping, onderzoek, gesprekken.

Ik werk met enige regelmaat in de onderwijshoek. En schrik me dan aan de lopende band rot. Over hoe kids zich online gedragen, hoe ze met technologie omgaan, en hoe ze met elkaar omgaan op online platforms. En over hoe ongelooflijk slecht gesteld is met de digitale vaardigheden en technologisch bewustzijn van veel leerkrachten.

John Naughton liet zich door Maarten Luther inspireren om 95 stellingen over de 'technologiekerk' te schrijven. Het eerste stuk is een artikel van zijn hand in The Guardian hierover, en het tweede linkje verwijst naar zijn eigen site waar hij de 95 stellingen poneert. Op sommige van die stellingen maakt hij al een start met de discussie. Als ik tijd zou hebben zou ik rond deze stellingen wel eens een stevige dialoog willen organiseren, liefst in onderwijsland.

Why we need a 21st-century Martin Luther to challenge the church of tech | Technology | The Guardian

It’s 500 years since Martin Luther defied the authority of the Catholic church. It’s time for a similar revolt against the hypocrisy of the religion of technology

The Theses | 95 Theses about Technology

The Theses | 95 Theses about Technology

Remember that the purpose of a thesis is to start a discussion. A thesis is not a conclusion, or a conviction, but an assertion that’s designed to get people talking. It may be right or wrong. In fact sometimes wrong theses are the most productive.

Of over hoe onze dag zich vult met onderbrekingen

In het verlengde van bovenstaande: onder andere door internet en mobiele technologie raakt onze aandacht versnipperd. Gemiddeld kost het na een onderbreking 20 minuten om weer met volle aandacht de taak op te pakken waarmee je bezig was. Tel nu eens de keren op dat je door mail, whatsapp, telefoon, mensen etc onderbroken wordt op een dag...

Met Lifehacking wilde ik onderzoeken hoe je 'lekker' kan werken. Voor mij betekent dat in een flow komen en blijven waarin ik kan onderzoeken, lezen, analyseren, informatie verwerken, en dat weer omzetten in schrijverij of workshop ideeën of andere output.

Hieronder een paar (2) van de belangrijkste inzichten die ik in die tijd opdeed.

1: er zijn twee soorten werk. Maakwerk en managerswerk. Voor maakwerk is bovenstaande flow nodig. En ik ben niet gek dat ik daarvoor het liefst een volledige afspraakvrije dag heb. En als het even kan meer dan een achter elkaar. Daarom werk ik op vrijdag niet. Dan heb ik in principe drie lege dagen achter elkaar. De managersflow is die van afspraken, besprekingen, bijeenkomsten, telefoontjes, mails beantwoorden. Daar gaat het eerste linkje over.

Dit artikel kwam weer in beeld omdat er een Google medewerker een interne mail aan besteedde. Daar gaat het tweede linkje over. Vervolgens heeft de man die onder de afgrijselijke naam 'productivityist' zijn ding doet het best wel waardevolle artikel HOE maak je nou meer tijd voor gefocust werken geschreven, da's het derde linkje.

Tot slot Cory Doctorow. Op meerdere manieren een van mijn helden. Hij schrijft bijvoorbeeld behoorlijk technologiekritische non-fictie en een soort science fiction. Heeft veel geëxperimenteerd met het gratis weggeven van zijn boeken. En is lifehacker van het eerste uur. In dit artikel kijkt hij terug op zijn ontdekking van lifehacking.

2: het tweede belangrijke inzicht dat ik opdeed is dat je, als je slim met je aandacht en tijd om gaat, je meer tijd overhoudt voor gerommel en geklooi en plezier. Cory en ik ontdekten dat door het werk van David Allen die Getting Things Done schreef. In mijn optiek geen 'time management systeem' maar een way of life. Cory is een beetje doorgeschoten en heeft 100% van zijn tide ge-GTD'd waardoor hij nu geen speelruimte meer zegt te hebben. Ik vind mezelf slimmer want ik heb altijd het doel voor ogen gehad dat ik juist meer vrije ruimte voor mezelf wilde.

Maker's Schedule, Manager's Schedule

Those of us on the maker's schedule are willing to compromise. We know we have to have some number of meetings. All we ask from those on the manager's schedule is that they understand the cost.

One Googler’s take on managing your time – G Suite – Medium

One Googler’s take on managing your time – G Suite – Medium

Recently, I wrote an email to our team that posed a simple challenge in time management. The response was unexpected, and I was urged to share it with more people, so here we are. Some went so far as…

How To Spend More Time On Focused Work - Productivityist

How To Spend More Time On Focused Work - Productivityist

Now for the bit you’ve been waiting for. How do you actually create the right conditions to do more focused work?

Cory Doctorow: How to Do Everything (Lifehacking Considered Harmful) – Locus Online

Cory Doctorow: How to Do Everything (Lifehacking Considered Harmful) – Locus Online

The corollary of this is that it gets much, much harder to winnow out activities over time. Anything I remove from the Jenga stack of my day disturbs the whole tower. And that means that undertaking new things, speculative things that have no proven value to any of the domains where I work (let alone all of them) has gotten progressively harder, even as I’ve grown more productive. Optimization is a form of calcification.

De 'klager' is een van drie types leiders die...

Nog zo'n dingetje: leiderschap. Valt veel over te zeggen. Ga ik nu niet doen. Maar er is natuurlijk wel weer een link te leggen tussen klagen en leiderschap. Een van de drie types leiderschap die tot radicale verandering kan leiden is het klaagtype.

The Three Types of Leaders Who Create Radical Change

According to Battilana, every successful social movement features three distinct leadership roles: the agitator, the innovator, and the orchestrator.

Mijn vriendin wordt over ongeveer 15 jaar dement

En dan nu even iets heel anders. In 2012 verhuisde ik naar Nijmegen. Gelukkig kende ik hier al wat mensen en via hen ontmoette ik Jetske. We hadden een klik en dat groeide vrij snel uit tot een hechte vriendschap. Jetske deed de afgelopen maand een paar waanzinnig moedige en moeilijke dingen. In haar familie zit namelijk een gen dat maakt dat je jong dement wordt. Jetske heeft dat gen ook. En daarover heeft ze nu twee keer bij Pauw verteld. Lees eerst eens hoe ze daar zelf over schrijft. En bepaal dan of je Pauw terug wilt kijken en eventueel wilt doneren. Het onderzoek dat nu uitgevoerd wordt is waanzinnig zinvol en heel hard nodig.

Naakt - Jetske van der Schaar

Naakt - Jetske van der Schaar

Misschien kreeg ik 180 seconden om een taboe van generaties te doorbreken. Een angst zo groot dat ik er 1024 dagen over zweeg. Welke woorden kies je dan?

Dinsdag bij Pauw: Alzheimer special

Dinsdag bij Pauw: Alzheimer special

Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die lijdt aan dementie. Het is doodsoorzaak nummer 1 en naar schatting hebben 270 duizend mensen in Nederland het, terwijl een geneesmiddel ontbreekt. De kans dat je dementie krijgt is één op de vijf. Bij vrouwen zelfs één op de drie. Om een medicijn te vinden is extra onderzoek en dus extra geld nodig. Deze week wordt hiervoor in het hele land gecollecteerd door Alzheimer Nederland.

Collecteer online en stop dementie!

Collecteer online en stop dementie!

Jetske van der Schaar helpt Alzheimer Nederland in het bereiken van haar doelen door geld op te halen via een online collectebus. Elke gift, groot of klein, is welkom. Geef jij ook?

En nu wat leukheid

Samen onderzoeken, creatief zijn, oplossingen bedenken en testen, dat is waar mijn werk om draait. Ik vind het waanzinnig belangrijk dat daar plezier, spel, interactie en humor bij komt kijken. Daar blijven mensen wakker bij, gaan ze van omdenken en hebben ze lol. Ik trof een rijtje inspirerende ideeën om deze elementen aan bijeenkomsten toe te voegen. Want een zaaltje met een beamer en rijen vol stoelen, dat is echt niet meer van deze tijd hoor.

Jkwadraat weblog » Blog Archive » Geen sprekers meer … experts, alsjeblieft!

Jkwadraat weblog  » Blog Archive   » Geen sprekers meer … experts, alsjeblieft!

alternatieven die ieder programmaonderdeel leuker en effectiever maken. Het mooie van deze opties is dat ze geen van allen meer tijd of geld kosten. Maar ze zorgen wél voor meer betrokkenheid tussen expert en deelnemers. Dit zijn een paar mogelijkheden:

Ga (gratis) studeren!

Ik ben echt verslaafd aan leren. Na mijn studie deed ik nog een introductie bedrijfskunde, informatica, onderzoeksjournalistiek, SCRUM, de ene na de andere schrijfcursus en over twee weken begin ik met zangles. Dat allemaal 'in real life'. Vorig jaar volgde ik online bij MIT samen met 20.000 andere studenten de cursus Theory U. Hieronder een lijstje van 600 gratis online trainingen die door universiteiten worden aangeboden. Eat your heart out!

200 universities just launched 600 free online courses. Here’s the full list. — Quartz

200 universities just launched 600 free online courses. Here’s the full list. — Quartz

In the past three months alone, over 200 universities have announced 600 such free online courses. I’ve compiled a list of them and categorized them according to the following subjects: Computer Science, Mathematics, Programming, Data Science, Humanities, Social Sciences, Education & Teaching, Health & Medicine, Business, Personal Development, Engineering, Art & Design, and finally Science.

Over schrijven gesproken

Die schrijfcursussen (korte verhalen schrijven, fictie schrijven, columns schrijven) volg ik altijd met Jetske, van hierboven. Een van mijn favoriete schrijvers is Neil Gaiman. Hier wat tips over schrijven van deze meester.

Neil Gaiman's 8 Rules of Writing

Neil Gaiman's 8 Rules of Writing

Remember: when people tell you something’s wrong or doesn’t work for them, they are almost always right. When they tell you exactly what they think is wrong and how to fix it, they are almost always wrong.

Verhalen van gewone mensen

Vorige week deelde ik links naar 'Kreugeltjes' op Radio1. Vandaag een andere verhalenverzamelaar. StoryCorps. Die hebben er hun missie van gemaakt om zoveel mogelijk verhalen te oogsten. Dat doen ze al jaren. Ze hebben ook een app waarmee je zelf een verhaal kan maken en kan uploaden naar hun website. Een aantal verhalen hebben ze videofilmpjes van gemaakt. Prachtige animatiefilms bijvoorbeeld. De eerste link hieronder verwijst naar het archief op hun website. Daarin kan je grasduinen. Een groot verdwaalrisico loop je wel.

De tweede link is iets overzichtelijker: dit is een selectie van verhalen die ze op Youtube hebben gezet en waar dus filmpjes bij horen.

Als je één ding klikt uit deze nieuwsbrief, laat het dan een van die youtube video's zijn.

StoryCorps Archive

StoryCorps Archive

StoryCorps - YouTube

StoryCorps - YouTube

StoryCorps is an independently funded nonprofit whose mission is to provide Americans of all backgrounds and beliefs with the opportunity to record, share, a...

Gewoon waanzinnig beeld

These photos of insects look like alien robots / Boing Boing

These photos of insects look like alien robots / Boing Boing