Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #311

Mijn razernij over de inperking van vrouwenrechten is nog niet bekoeld. Ik ben er nog steeds goed ziek van. Dus ik val jullie nog maar even lastig over dit onderwerp. Ook vandaag weer besluit ik met wat meer luchtige zaken.

Het 'abortusdebat' is veel rijker dan een lijstje bulletpoints

Wat opvalt in het debat is dat mensen hun steun uitspreken met een lijstje bulletpoints. Bijvoorbeeld lijst van manieren waarop iemand per ongeluk zwanger kan worden. Of een lijst van redenen die een vrouw kan hebben om een zwangerschap af te breken. Hier zijn minstens twee dingen heel erg mis mee.

  1. De vinger wijst naar de zwangere als de verantwoordelijke (victim blaming), niet naar de bezwangeraar;
  2. soms wilde iemand juist heel graag zwanger worden maar is er een medische reden om een zwangerschap af te breken;
  3. er zit een diep moreel oordeel in dat een zwangere voor het afbreken van de zwangerschap een goede reden moet hebben. (Verkrachting, incest of een levensbedreigende toestand). Hier begint het niet respecteren van de lichamelijke integriteit en het beperken van de autonomie van een individu.

Madeleijn van den Nieuwenhuizen schreef een verrijkend essay waarin ze veel meer invalshoeken laat zien. Met als bottom line dat je er heel verschillend over kan en mag denken. Dat daar de rijkdom zit. En dat je, als je zelf tegen abortus bent, nog niet een ander het recht mag ontnemen om daar een andere keuze in te maken.

Luister! De nuance van Madeleijn

PODCAST tip: nuance in het abortusdebat met Madeleijn van den Nieuwenhuizen – DAMN, HONEY

PODCAST tip: nuance in het abortusdebat met Madeleijn van den Nieuwenhuizen – DAMN, HONEY

Madeleijn van den Nieuwenhuizen riep op Instagram mensen op om hun argumenten voor en tegen, ervaringen, twijfels en gedachten over abortus te delen. Ingeleid door een bevlogen en persoonlijk essay, staat een ruime selectie van die reacties in haar vers verschenen boek Leven en laten leven. Het leest als een genuanceerd gesprek in boekvorm. In het boek wordt abortus van verschillende kanten belicht, en ja, ook de kant van de mensen die tegen abortus zijn of er vraagtekens bij zetten komt aan bod, en dat kan even slikken zijn, dus lieve luisteraar, dan weet je dat maar vast.  Genuanceerd zijn is niet altijd onze sterkste kant, maar we gaan dat wel proberen te zijn, omdat het belangrijk is te weten wat er in anderen omgaat, zodat we dit maatschappelijk gesprek beter kunnen voeren.

Lees! Reserveer en koop bij je lokale boekhandel

Libris | Leven en laten leven, Madeleijn van den Nieuwenhuizen

Libris | Leven en laten leven, Madeleijn van den Nieuwenhuizen

Onlangs werd het recht op legale abortus ingeperkt in de Verenigde Staten en Polen, en ook in veel andere Westerse landen wordt de anti-abortuslobby steeds luider. Hoe zeker kunnen we zijn van ons abo

Help! In Nederland is het goed geregeld, toch?

In Nederland valt abortus onder het strafrecht, wist je dat? Het is dus allerminst een recht is dat goed geborgd is. Pus dat ook hier dus de mores dat je iets te zeggen hebt over de keuze om een zwangerschap af te breken nog steeds overheerst.

Nu is het moment: haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht - De Correspondent

Nu is het moment: haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht - De Correspondent

In Nederland is het recht op abortus niet verankerd in de wet. Sterker nog: abortus is hier een getolereerde misdaad. Tijd om dat te veranderen.

Humanistisch Verbond - vrije keuze bij abortus

Humanistisch Verbond - vrije keuze bij abortus

Abortus staat in Nederland nog in het wetboek van strafrecht, wist je dat? . Ook in Nederland worden bezoekers van abortusklinieken geïntimideerd en lastig gevallen. Op de website van het Humanistisch verbond staat handig op een rijtje welke initiatieven er zijn om de rechten van vrouwen te versterken.

Stokpaardje: punjabi metal

Mijn muziekbedrijf in de jaren '90 focuste op metal en punk met 'wereldmuziek' invloeden. Heb ik nog steeds een hang-up op. Dus ik werd zielsgelukkig toen ik op deze metalgasten uit India stuitte.

Bloodywood - Raj Against the Machine (The Documentary)

Bloodywood - Raj Against the Machine (The Documentary)

UK/EU 2022 "RAKSHAK" TOUR ANNOUNCED! Tickets: https://www.bloodywood.net/tour-dates-2022“Dream no small dreams for they stir not the hearts of men.” –Johann ...

Heb jij je dubbelganger al gespot?

En zo ja, ben jij diens dubbelganger of zijn zij die van jou? Deze fotograaf verzamelde ze en dat levert echt fascinerende plaatjes op.

I’M NOT A LOOK-ALIKE | Strangers That Look Like Twins – Feel Desain | your daily dose of creativity

I’m not a look-alike!  is a project  to make 200 photos of couples of look-alikes ( doubles, doppelgangers ) around the world and to create an international exhibit and a book with them.