Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #237
"Ik mag van Sanne geen powerpoint". Nee. Klopt. Tenzij...
Iets over rouw en spacekeeping.
Een thuisloze steen terug naar haar roots.
En dat was het dan weer voor deze week.
Powerpoint is dodelijk voor je verhaal
Als je publiek naar een powerpoint zit te kijken maken ze geen verbinding met JOU en ook niet met elkaar. Ze zitten te lezen en zijn daar vaak klaar mee voordat jij je verhaal goed en wel gedaan hebt. Bulletpoints zijn een oversimplificatie van wat je wil vertellen. Je powerpoint is NIET de manier om je praatje voor te bereiden of structuur te geven. Tijdens je spreekbeurt is het NIET de manier om je op het spoor te houden. Je verhaal gaat waarschijnlijk toch een andere kant op en dan moet je bij diverse slides zeggen "oh, dat hebben we dus al gehad". Tijdens een online sessie neemt powerpoint de ruimte in die anders beschikbaar is voor het zien van de gezichten van de deelnemers. Na afloop is je powerpoint niet geschikt als handout tenzij je echt goede slides hebt en al je belangrijke content in de speakers notes hebt opgenomen. Waar eigenlijk te weinig ruimte is voor het echte verhaal.
Dus doe het niet! Als je een filmpje wil laten zien? Laat een filmpje zien. Of heb jij nog nooit vier uur verspild aan ontdekken hoe je een filmpje embed in een slide? Hou hem uit je powerpoint dan kan je hem gewoon aanzetten. Heb je een grafiek of een infographic (een goeie!) die je verhaal ondersteunt? Laat die dan zien en geef hem alle ruimte! Voor een online sessie kan je hem zelfs van tevoren toesturen zodat mensen hem er zelf bij kunnen pakken. Wil je met beeld de nadruk leggen op je verhaal? Zoek dan eens naar andere creatieve manieren om dat te doen. Losse foto's op je scherm tonen is één manier. Je kan ze ook printen en uitdelen (live) of voor de camera houden (online). Ik heb ze in een live sessie wel eens door elkaar op de grond gelegd en het publiek liep daar tussendoor. Luisteren met lichaam en hoofd tegelijk. Werkt erg goed kan ik je zeggen. Maak als handout een mooi whitepaper, een fotoboek, een film, een essay. Anyway. Wees creatief en verstik je sessie niet in de dwingende structuur van powerpoint. Alles behalve een powerpoint!
Zat laatst weer met natte ogen in de auto
Voor mij is het toppunt van eenzaamheid dat, als je te maken hebt met groot verdriet, je ook ontdekt hoe zeer je omgeving probeert dat onderwerp te vermijden. Terwijl het juist zo ongelooflijk fijn kan zijn om er wel (veel) over te praten. Bij het interview met Nellie Brenner zat ik weer eens met natte oogjes in de auto. De docu heb ik nog niet gezien. Staat op mijn lijstje. En hier. Kan je hem terugkijken.
Als jij toevallig nu in zo'n schuitje zit en je wil even ventileren, en je hebt het gevoel dat je naasten eigenlijk wel een soort klaar zijn met je verhaal dan kan je bellen met de Luisterlijn. Da's echt een mooi initiatief en het kan soms zo verfrissend zijn om tegen een onbekende aan te lullen, en wel eentje die de kunst van het luisteren echt verstaat!
Hoe ga je als jongere om met de kunst van het rouwen? - NPO Radio 1
Presentator Nellie Brenner maakte de documentaire 'Ik Rouw van Jou'.
Het deed me ook weer denken aan deze evergreen:
In de week dat haar moeder aan het sterven was werden Heather en haar familie ondersteund door een palliatieve zuster, Ann. Zij maakte de ruimte waarbinnen de familie voor moeder kon zorgen en bewaakte de sfeer en veiligheid. Voor zo'n heftige periode een onmisbare rol. De acht inspiraties die Heather hier uit destilleert zijn volgens mij ook fundamenten onder facilitatie (van wat dan ook).
Oh. En voor 'holding space' is dus geen Nederlandse vertaling die goed voelt. Als jij er eentje weet, laat me even weten, want ik vind dat een groot gemis.
What it means to "hold space" for people, plus eight tips on how to do it well - Heather Plett
Some of my best lessons in what it means to hold space for people came from a palliative care nurse.
Oh en aan Brené Brown en David Kessler
Nellie zegt ergens "zonde, want verdriet kan zo mooi zijn". Ja daar gaat mijn hart van open. De kunst om er diep in te gaan, het allemaal door je heen te laten gaan, te voelen, erbij te blijven... Dat is levenskunst.
Brené en David gaan er in dit gesprek op in.
David Kessler and Brené on Grief and Finding Meaning | Brené Brown
Grief expert David Kessler takes us by the hand and walks us into what he's learned about love, loss, and finding meaning. As someone who has a lot of fear about grief and grieving, this conversation is not what I expected. The only word I can use to describe what I learned from David is "beautiful."
De thuisloze steen terug naar haar roots.
Mensenkinderen wat heb ik van deze docu genoten. Bloedserieus gaat Bart op zoek naar een zwerfkei om terug naar 'huis' te brengen. Hij haalt er van alles bij. Deze moet je echt gezien hebben!
Bart en de steen die terug naar huis ging - 2Doc.nl
Bart Eysink Smeets besluit om in de documentaire 'Bart en de steen die terug naar huis ging' een steen terug te brengen naar zijn "geboorteplek" Åland; een eilandengroep tussen Zweden en Finland.