Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #236

Van 't gas af! Jetske. Prachtige stop motion animatie. Hyperfocus met zingend ijs of gewoon een playlist.

Zit die uitzending van Lubach mij dwars?

Leuk, die vraag kreeg ik van verschillende kanten. Omdat ik voor de provincie  Gelderland aan de slag ga in het project Wijk van de Toekomst. Doel: de hele provincie van het gas af.

Nee hoor, Lubach zit mij niet dwars. Hij benoemt een paar overduidelijke knelpunten en hindernissen. Die niet alleen door bewoners, Gemeentes of Provincies kunnen worden genomen. Daar is meer voor nodig. Bijvoorbeeld dat we met zijn allen hartstikke fluorescerend groen gaan stemmen in Maart. En dat Joe Biden Georgia meekrijgt zodat hij een meerderheid in de Senaat krijgt en er ook vanuit de VS weer een ambitieus klimaatbeleid gaat komen.

Nederland gasvrij | Zondag met Lubach (S12)

Lubach kreeg ook terechte kritiek

Bijvoorbeeld van Jan Rotmans, Hoogleraar transitiekunde. En van Harm Valk van platform Duurzaam gebouwd.

Bottom line in mijn optiek: Lubach slaagt er met zijn programma in om hot topics een impuls te geven op de politieke agenda. Klimaatverandering is een wicked problem dat zo'n impuls verdient. Van het Groningse aardgas af komen is volgens mij een goed idee. En supercomplex. Daar moet op nationaal niveau echt stevig beleid op komen. Dus.

Goed design verhoogt kwaliteit van leven

Dieter Rams -The School of Life Articles | Formally The Book of Life

Dieter Rams -The School of Life Articles | Formally The Book of Life

Why is design important? Partly because poorly designed things slow us down and sadden us – the stapler that doesn’t work, the bag of walnuts that doesn’t open, the TV remote control that is impossible to figure out. All are symbols of miscommunication and lack of empathy. Bad design is also depressing given the price it exacts on the planet. Modern capitalism can seem to be stuck filling the world with junk, much of which ends up floating around the Pacific Ocean choking sea turtles and albatrosses. Rams shows us that capitalism need not produce poor-quality products. His life and work are a guide to the values that we might make more central to our lives and our businesses. There are five underlying lessons to be taken from his work:

Prachtige uitzending met Jetske

Jetske's autobiografische roman (vind ik) krijgt terecht steeds meer publiciteit. De eerste druk is al uitverkocht en de tweede komt er aan. Deze uitzending bij Radio1 Focus gaat echt de diepte in. En hij duurt een uur. Misschien hangt dat samen.

Promovenda Jetske van der Schaar over leven met een erfelijk Alzheimer-gen - Focus - NPO Radio 1

Promovenda Jetske van der Schaar over leven met een erfelijk Alzheimer-gen - Focus - NPO Radio 1

Jetske van der Schaar is promovenda aan Amsterdam Universitair Medisch Centrum. Van der Schaar onderzoekt medisch-ethische dilemma’s in vroege stadia van Alzheimer. Daarnaast schrijft en spreekt ze openlijk over erfelijke dementie. Zelf is ze drager van het gen wat Alzheimer veroorzaakt. Ze weet dat de eerste symptomen over ongeveer 15 jaar zullen beginnen. Van der Schaar is schrijver van het boek Eeuwige Lente - Leven met een erfelijk Alzheimer-gen.

Nobody's normal. Prachtige stop motion animatie.

Nobody is Normal | Childline

Zingend ijs voor hyperfocus

Hieronder een video van 2 uur met beeld en geluid van zingend ijs. Als ik dit geluid op mijn koptelefoon (met ruisonderdrukking) zet, glij ik als vanzelf in een staat van hyperfocus waarmee ik in flow echt héérlijk kan werken.

SINGING ICE - 2 HOURS RAW ICE SOUNDS | ASMR /meditation/relaxation/sleep

Hyperfocus playlist in Spotiry

Ook heb ik een 'hyperfocus' playlist op spotify met 125 uur aan muziek waar ik zelf heerlijk op kan werken. Géén metal! Wel vrijwel uitsluitend instrumenteel. Vaak electronisch. Wat filmmuziek zit er ook tussen.

Hyperfocus, a playlist by Sanne Roemen on Spotify

Hyperfocus, a playlist by Sanne Roemen on Spotify

A playlist featuring The xx, Holy Other, Burial, and others