Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #215

Mijn podium doneer ik deze week aan Black Lives Matter. In die zin dat ik een schijnwerper richt op zaken die te maken hebben met racisme en gelijke behandeling. Gewoon, omdat het eerste wat wij, witte mensen kunnen doen om iets te betekenen tegen dit onrecht, is om ons zelf te informeren.

Trevor Noah: the social contract is broken

Oh ja, zijn boek "born a crime" ben ik ook nu aan het lezen. Aanrader. Maar deze video vind ik fijn omdat hij hardop denkt. Je ziet hem telkens een denkstap maken. En hij maakt een zorgvuldige en krachtige analyse.

George Floyd, Minneapolis Protests, Ahmaud Arbery & Amy Cooper | The Daily Social Distancing Show

Welke George Floyds kent Nederland?

Het is een waarheid als een koe dat Nederland / de EU anders zijn dan de V.S. Dat wil alleen niet zeggen dat hier niet onevenredig veel mensen van kleur te maken hebben met politiegeweld. En eraan overlijden.

Welke George Floyds kent Nederland? - OneWorld

Welke George Floyds kent Nederland? - OneWorld

Hoe zit het met politiegeweld in ons eigen land? In vier jaar tijd vielen er 41 doden tijdens of vlak na een arrestatie, zegt actiegroep Controle Alt Delete. Niet één keer werd een politieagent vervolgd, een enkeling haalde de landelijke media. Welke verhalen missen we?

Dus geven we onze politie een taser?

De politie wil graag een taser kunnen gebruiken. Naast wapenstok, pepperspray, hond en pistool. Want 'elk uur heeft een agent te maken met geweld'. En: 'het geweld tegen agenten neemt schrikbarend toe'. Dus er wordt een pilot gedraaid en er komt een advies. Conclusie van het advies? Niet nodig. Niet doen.

Berichten in de media: wel nodig, wel doen.

Want media typt graag persberichten over... en zo kan een iets uit de gratie geraakte bobo een wit voetje halen bij de politievakbonden.

Medialogica. Het stroomstootwapen

Medialogica. Het stroomstootwapen

Eind 2019 besloot minister Grapperhaus dat hij zeventienduizend politiemensen met een stroomstootwapen gaat uitrusten. Hoe wordt er door media over de 'taser' bericht?

Alledaags racisme op de werkvloer

Overleven op een witte redactie - OneWorld

Overleven op een witte redactie - OneWorld

Journalisten van kleur - met name vrouwen - hebben veel meer te verduren dan andere journalisten. Wat laten redacties afweten, en wat kunnen ze doen? Journalisten van kleur uit verschillende generaties delen hun ervaringen en aanbevelingen.

Eindelijk een behandeling voor racisme

Sarah Cooper doet Trump

Het is even wennen, de stem van Trump uit deze dame te zien komen. Maar ze doet het briljant en onderstreept hiermee hoe ridicuul zijn uitspraken zijn. Niet dat dat niet helemaal duidelijk is. Twee en een halve keer de bunker in geweest om te inspecteren hahahahahah.

How to bunker

Deze boeken kocht ik

Just Mercy: A Story of Justice and Redemption by Bryan Stevenson

Just Mercy: A Story of Justice and Redemption by Bryan Stevenson

A powerful true story about the potential for mercy to redeem us, and a clarion call to fix our broken system of justice—from one of the most brilliant and influential lawyers of our time

Bryan Stevenson was a young lawyer when he founded the Equal Justice Initiative, a legal practice dedicated to defending those most desperate and in need: the poor, the wrongly condemned, and women and children trapped in the farthest reaches of our criminal justice system. One of his first cases was that of Walter McMillian, a young man who was sentenced to die for a notorious murder he insisted he didn’t commit. The case drew Bryan into a tangle of conspiracy, political machination, and legal brinksmanship—and transformed his understanding of mercy and justice forever.

Just Mercy is at once an unforgettable account of an idealistic, gifted young lawyer’s coming of age, a moving window into the lives of those he has defended, and an inspiring argument for compassion in the pursuit of true justice.

Mijn ontelbare identiteiten by Sinan Çankaya

Mijn ontelbare identiteiten by Sinan Çankaya

Een opmerkelijk debuut dat inzichtelijk en integer blootlegt hoe het politieke het alledaagse aanraakt.

"Wat willen jullie dat ik zeg?' vraagt Sinan Çankaya als hij wordt uitgenodigd om te spreken op het veertigjarig jubileum van zijn oude middelbare school. De uitnodiging creëert een opening waar vergeten herinneringen uit zijn jeugd en middelbareschooltijd zich doorheen wurmen. Zo is er zijn voormalige geschiedenisleraar Nico Konst, ooit de tweede man van de extreemrechtse Centrumpartij.

Terwijl de dag van de lezing naderbij komt, wordt hem steeds duidelijker wat hij zélf wil zeggen. Hij wil kritisch zijn op de opvoedingspraktijken thuis, op straat en in de moskee, op Nederland, op het Turks nationalisme, op de antiracismebeweging én op de ontkenning van racisme. Ook zichzelf spaart hij nooit. Mijn ontelbare identiteiten is een indringend verhaal over opgroeien in Nederland als kind van migranten. Reflecterend op loyaliteit, ontheemding en vooral de zoektocht naar een thuis, keert Çankaya zich tegen vastomlijnde identiteiten en weigert hij om een verhaal binnen de contouren van zijn eigen lichaam te vertellen.

Me and White Supremacy: How to Recognise Your Privilege, Combat Racism and Change the World by Layla F. Saad

Me and White Supremacy: How to Recognise Your Privilege, Combat Racism and Change the World by Layla F. Saad

Dit is een werkboek met schrijfopdrachten en zelfonderzoek... ben heel benieuwd.

Me and White Supremacy teaches readers how to dismantle the privilege within themselves so that they can stop (often unconsciously) inflicting damage on people of colour, and in turn, help other white people do better, too.

When Layla Saad began an Instagram challenge called #MeAndWhiteSupremacy, she never predicted it would spread as widely as it did. She encouraged people to own up and share their racist behaviors, big and small. She was looking for truth, and she got it. Thousands of people participated in the challenge, and over 90,000 people downloaded the Me and White Supremacy Workbook.

The updated and expanded Me and White Supremacy takes the work deeper by adding more historical and cultural contexts, sharing moving stories and anecdotes, and including expanded definitions, examples, and further resources.

Awareness leads to action, and action leads to change. The numbers show that readers are ready to do this work - let's give it to them.

En deze muziek luisterde ik

Twee zwarte Britse dames die met bas en gitaar en nog een knul op drums een bak herrie opentrekken dat het een lust heeft. Ik ontdekte ze een klein jaartje geleden en heb menig snelheidsovertreding aan hen te danken: Nova Twins. En dan valt het op hoe weinig zwarte muzikanten / bands ik ken in mijn genre (metal, rock, alternative). Het is niet bepaald zo dat ze er niet zijn, blijkt. Nova Twins maakte een playlist op Spotify. Ik dompel me er met alle plezier in onder en moet met het schaamrood op mijn kaken bekennen dat ik nog niet 10% van deze bands ken.

Dit is de playlist:

Voices For The Unheard, a playlist by NOVA TWINS on Spotify

Voices For The Unheard, a playlist by NOVA TWINS on Spotify

When they don't give us centre stage we build our own! Check out these powerful black alternative artists!

En dit zijn de Nova Twins

Als je Rage Against the Machine wat vindt dan is dit ook wel iets voor jou. En wie speelde ook alweer bas als een leadgitaar? Oh ja Les Claypool van Primus.

Dit is het eerste concert dat uit mijn agenda geschrapt is wegens Corona trouwens. Bah.

Nova Twins - Bassline B*tch (Official Music Video)