Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #214

De ene na de andere holle frase vormt zich uit mijn toetsen als ik probeer deze intro te schrijven. Meestal maak ik er maar niet al te veel woorden aan vuil dus ik hou het hier ook maar kort en laat het aan jou over hoe je je een weg baant door deze editie van mijn filters. Wat ik wel vast kan verklappen: onder de pijn komen weer een aantal hoopgevende en inspirerende linkjes, dus scroll hem in ieder geval even door.

Corona in het verpleeghuis. Indringend en intens treurig

Slagveld achter gesloten deuren

Slagveld achter gesloten deuren

In verpleeghuis Brinkhoven in Heerde slaat het coronavirus genadeloos toe. Het personeel krijgt hulp uit onverwachte hoek: de 43ste Geneeskundige Compagnie.

Black lives matter!

Kris Straub

Anousha Nzume hield me een tijdje geleden een confronterende spiegel voor in haar boek "Hallo witte mensen". Daarna vlijde ik me neer op het spijkerbed van Gloria Wekker's boek "Witte onschuld". Ik wilde mijn blinde vlekken opsporen omdat ik steeds vaker dingen eruit flapte die echt niet ok waren of op zijn minst getuigden van onwetendheid en mijn witte privilege. Ik wil mezelf niet voordoen als het braafste meisje uit de klas, maar dit is mijn standaardreflex als ik iets niet goed begrijp: ik ga onderzoeken. En dat was niet leuk, en niet makkelijk, en confronterend. Maar hoe meer ik leer, hoe harder mijn alarmbellen gaan rinkelen over de stinkende vuilnisberg aan onrecht waar wij nu op staan.

Nou ja en recent vlammen de protesten in de VS op, na de moord op George Floyd door politieagenten. Ook in Nederland wordt in diverse steden gedemonstreerd. Het is dus actueel. En op de socials worden door wit en zwart enorm veel bronnen gedeeld waarmee wij, witte mensen, ons onderzoek kunnen doen. Onszelf kunnen voeden en hopelijk onze blinde vlekken kunnen opsporen en de sluiers ervan af trekken.

Hopelijk kunnen we dan gezamenlijk opstaan en onze schouders onder een wereld zetten waar minder onrecht en ongelijkheid is.

Er zijn mensen die me een drammerige irritante activistische schreeuwlelijk en moraalridder vinden. En dat mag. Maar ik hoef het niet te weten. Gebruik liever je irritatie om je eigen onderzoek te doen. Of maak gebruik van je witte privilege en negeer mij en ga terug in je comfort zone.

Waarom het verzet van Black Lives Matter iedereen aangaat - De Correspondent

Waarom het verzet van Black Lives Matter iedereen aangaat - De Correspondent

Na de zoveelste moord van de Amerikaanse politie op een ongewapende zwarte burger kwam een deel van de VS deze week in verzet. Veel van die protesten gebeuren uit naam van Black Lives Matter. Drie jaar geleden sprak ik een van de oprichters ervan, Patrisse Cullors, over hoe de beweging strijdt voor gelijkheid. Haar adviezen van toen blijven staan: erken je privilege en zet die macht in tegen ongelijkheid.

Pijnlijk en verbijsterend: 13th

13th. VPRO: "Confronterende en belangwekkende documentaire van regisseur Ava DuVernay, die furore maakte met het voor twee Oscars genomineerde Martin Luther King-drama Selma (2014). De titel verwijst naar het dertiende amendement in de Amerikaanse grondwet, dat in 1865 de afschaffing van de slavernij bekrachtigde, maar tegelijkertijd de overheid in staat stelde om veroordeelden als onvrijwillige arbeidskracht in te zetten. Aan de hand van schokkende cijfers en een hele rits talking heads betoogt DuVernay dat de massale incarceratie van zwarte Amerikanen (maar liefst 1 op 3 belandt op een gegeven moment in de gevangenis) een vorm van moderne slavernij is."

13TH | FULL FEATURE | Netflix

Mooi en inspirerend (en pijnlijk en verbijsterend) And still I rise

Documentaire over het leven van Maya Angelou.

Maya Angelou: And Still I Rise on Vimeo

Meer:

When they see us. (Netflix). "In 1989 a jogger was assaulted and raped in New York's Central Park, and five young people were subsequently charged with the crime. The quintet, labeled the Central Park Five, maintained its innocence and spent years fighting the convictions, hoping to be exonerated. This limited series spans a quarter of a century, from when the teens are first questioned about the incident in the spring of 1989, going through their exoneration in 2002 and ultimately the settlement reached with the city of New York in 2014. The cast is full of Emmy nominees and winners, including Michael K. Williams, John Leguizamo, Felicity Huffman, and Blair Underwood. Oscar nominee and Emmy winner Ava DuVernay co-wrote and directed the four episodes." (IMDB)

Time: The Kalief Browder Story. (Netflix). 16 jarige Kalief Browder zat drie jaar vast volgens de vermeende diefstal van een rugzak. De zaak kwam niet voor, de beschuldiging is ingetrokken en Kalief pleegde suicide na zijn vrijlating.

I am not your Negro. "'Het verhaal van de neger is het verhaal van Amerika. Het is geen fraai verhaal.' Was getekend: schrijver James Baldwin. Hoewel Baldwin al in 1987 overleed, blijken zijn scherpe, confronterende, en ontluisterende inzichten nog steeds bijzonder actueel. Zoals de in Haïti geboren filmmaker Raoul Peck laat zien in de indrukwekkende en voor een Oscar genomineerde documentaire I Am Not Your Negro. Peck koos ervoor alleen Baldwin aan het woord te laten. We zien hem in tv-optredens en horen hem in zijn brieven en in fragmenten uit zijn werk (voorgelezen door Samuel L. Jackson). Onvergelijkbaar en onvergetelijk." In zijn geheel te zien op Netflix

Goed nieuws!

Standing Rock? Dakota Access Pipeline? Wat was dat ook alweer? Hier stukje achtergrond op de site van de NOS.

Standing Rock Tribe Wins in Court After Years of Perseverance | Earthjustice

Standing Rock Tribe Wins in Court After Years of Perseverance | Earthjustice

A federal judge struck down permits for the Dakota Access Pipeline, even after COVID-19 precautions led to an unconventional day in court.

Het recht om te repareren

Vroegah maakte ik van een stel oude kapotte pc's nog wel eens een nieuwe functionerende. Heerlijk sleutelen en pielen, vooral met die hele kleine schroefjes en met printplaten die eruit zijn als een soort wereldstad voor microscopische wezens. Tegenwoordig zijn steeds meer apparaten unfixable. Wasmachines die uit enkele stukken kunststof bestaan, (Apple) computers en telefoons zonder schroefjes, een Sonos speaker... en nog veel meer.

Nou áls je iets hebt waar je zelf aan kan sleutelen, dan staat daarvoor een handleiding op iFixit. En dit verhaal gaat over de mannen achter die website.

Meet the $21 Million Company That Thinks a New iPhone Is a Total Waste of Money | Inc.com

Meet the $21 Million Company That Thinks a New iPhone Is a Total Waste of Money | Inc.com

The guys behind iFixit want to show you how to fix everything from your iPhone to your toaster--for free. By doing so, they've built a huge business. Even though Apple totally hates them.

Mijn boerenland

Ergens vorig jaar stapte ik in in 'land van ons'. Collectief landbouwgronden opkopen om te laten boeren voor herstel van landschap en biodiversiteit. Erg leuk om bij betrokken te zijn en zichtbaar voortgang te boeken. Kijk maar naar dit artikel in de NRC.

Iedereen een beetje boer, voor een bruisend boerenland - NRC

Iedereen een beetje boer, voor een bruisend boerenland - NRC

Landschap: Het boerenland van vroeger barstte van het bodemleven. Land van Ons probeert dat terug te brengen. „We zouden willen dat elke Nederlander…

Land van Ons

Land van Ons

Samen werken aan herstel van landschap en biodiversiteit. Koop samen met ons landbouwgrond en word mede-eigenaar.

Gloeiende oortjes

Ik luister teveel podcasts. Echt. Mijn hoofd raakt nooit leeg op deze manier. En ik heb mezelf nu getraind zodat ik de meeste op 1,5 speed kan luisteren. Maar bij deze aflevering van 'een podcast over media' (die zelden over media gaat), schroefde ik het tempo weer wat terug. En ik las alle shownotes (doe ik nooit) en volgde alle linkjes.

Vorig jaar implementeerde ik voor mijn zakelijke financiën het "Profit First" systeem. En met de tips van Ernst-Jan kan ik nu de rest van mijn financiën nog beter op orde gaan brengen. Lekker werkje!!!

S04E15 - Financiële onafhankelijkheid - Een Podcast over Media

S04E15 - Financiële onafhankelijkheid - Een Podcast over Media

Ernst-Jan Pfauth legt aan Alexander in negen stappen uit hoe je financieel onafhankelijk wordt. Financial Independence / Retire Early (FIRE) is een steeds populairder wordende bloggersbeweging over financiële onafhankelijkheid. Op veler verzoek hebben we er een aparte aflevering aan gewijd, en dat was doodeng. Want lullen over geld, dat doe je niet. Maar voor jullie, waarde luisteraars, deelt Ernst-Jan zijn persoonlijke 9-stappenplan naar financiële onafhankelijkheid en vult Alexander aan met handige budgetsoftware en cashbacksites. Conclusie: het gaat niet om geld, dat is slechts een middel. Het gaat om intentioneel leven. Just our two cents!