Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #201

Issue 201. Ja je leest het goed. Vorige zondag dus 200. 13 februari 2016 stuurde ik de eerste filters. Aan 0 abonnees :-D. Ik had geen idee dat ik al vier jaar bezig ben haha. Bij deze dus plopperdeplop, groot feest, editie TWEEHONDERDENEEN!!!

Met onder andere behoorlijk goed en verrassend nieuws voor mijn lieve vriendin Jetske, een antihackchecklist, iets over gekte, vuurwerk, klantreis, greta, bewustzijn en migratie.

Voldoende stof dus weer. En op naar de volgende 200.

Yes! Eindelijk start baanbrekend Alzheimeronderzoek

Waar mijn vriendin Jetske al jaren voor op de barricades staat met de ene na de andere tegenslag. Met veel media aandacht en een bezoek aan de minister is er nu een GO! Dat is heel erg goed nieuws.

Alzheimercentrum Amsterdam start onderzoek naar alzheimergen

Alzheimercentrum Amsterdam start onderzoek naar alzheimergen

Alzheimercentrum Amsterdam mag gaan beginnen met een nieuwe klinische studie onder mensen met een erfelijke genmutatie die leidt tot de ziekte van Alzheimer

Jetske van der Schaar (39) en Philip Scheltens over baanbrekend Alzheimeronderzoek gemist? Start met kijken op NPO Start

Jetske van der Schaar (39) en Philip Scheltens over baanbrekend Alzheimeronderzoek gemist? Start met kijken op NPO Start

Jetske van der Schaar is 39 jaar en weet sinds 5 jaar dat zij drager is van een zeldzaam Alzheimer-gen. Dat betekent dat zij rond haar vijftigste Alzheimer kan krijgen. Samen met de baas van het Alzheimer Centrum Nederland, Philip Scheltens, streed zij voor deelname aan een wereldwijd onderzoek naar een Alzheimermedicijn. Na een tweetal afwijzingen door de Medische Ethische Toetsingscommissie kregen zij deze week te horen dat ze toch mee mogen doen aan een baanbrekend onderzoek op het gebied van alzheimer op jonge leeftijd. Betekent dit een doorbraak?

Let je een beetje op je spullen?

Laatst werd mijn iPhone in Brussel van een tafel gegrist. Weg was ie. Ik dacht hem van afstand te wissen, dat dat slim was. De mensen bij de apple winkel zeiden ‘doe maar niet want dan is hij dus meteen bruikbaar voor iemand anders’. Ohhh! Wist ik niet.

Vervolgens zag ik hem met ‘find my iPhone’ door Brussel reizen, ik zag meerdere inlogpogingen  en de batterij steeds leger worden. En op een gegeven moment was het stil. Als het goed is heeft niemand er nu iets aan. Ik heb een nieuwe iPhone (ja rib uit mijn lijf) en kan dankzij allemaal fijne versleutelde backups gewoon verder waar ik gebleven was. Anyhoo. Lange aanloop naar een fijn, uitgebreid en goed leesbaar artikel over digitale beveiliging. Goed lezen en je bedoeninkje weer even goed op orde brengen. Er staan dingen in die ik nog niet wist! En dat wil best wat zeggen.

Laat Je Niet Hack Maken

Laat Je Niet Hack Maken

Laat Je Niet Hack Maken legt op een begrijpelijke manier uit hoe je jezelf beschermt tegen hackers, gemaakt met de hulp van zes professionele hackers.

Een user experience bril zou iedereen af en toe op moeten zetten!

Kijk door deze bril zelf ook eens naar je dienstverlening of je evenement en je spoort allemaal toffe verbeterpunten op!

How To Build an Experience Map | UX Magazine

How To Build an Experience Map | UX Magazine

Mapping the experience from a customer perspective helps organisations identify strategic opportunities, customer pain-points and generate innovative projects.

Al mijn vrienden zijn gek

Het boek met die titel was in de jaren ‘90 een beetje mijn lijfboek. Ik werkte met randgroepjongeren (“mijn rafelranders”) en hoewel ze soms echt wel baat hadden bij een label en een diagnose ging het er ook vaak over hoe je ‘gek’ nou definieert. We kunnen allemaal wel een tikkie inschikken om ruimte te maken voor mensen die anders zijn of anders doen. Nou ja. Goed om te zien dat daar bij een aantal GGZ pioniers ook oog voor is.

Gewoon Gek - VPRO Tegenlicht - VPRO

Gewoon Gek - VPRO Tegenlicht - VPRO

In Nederland wachten 90.000* mensen op psychische hulp. Er moet acuut iets veranderen, maar hoe? De GGZ-pioniers in onze docu 'Gewoon gek' willen radicale vernieuwing in de zorg. Jij ook? Lees dan verder hoe je kunt bijdragen.

Hier ben ik heel blij mee!

Met oud en nieuw hebben mijn katjes eigenlijk het minste last van vuurwerk. Ze zijn een beetje atypisch, maar als het lawaai losbarst schrikken ze even, dan kijken ze een tijdje heel zuur en als het over is gaan ze weer slapen. Het venijn zit in de aanloop naar oud en nieuw. In doodse stilte liggen de dames te soezen op de verwarming en dan wordt die rust ineens doorklieft door een keiharde knal. Ja. Dan zitten ze dus in de gordijnen met een hart dat ik bijna kan zien kloppen. En verder: vuurwerk is een duur grapje en enorm vervuilend. Maar ik hou wel van een mooi groot siervuuwerk zoals op 14 juli in Frankrijk.

En als Nijmegenaar heb ik de mazzel dat er op de vierdaagsezondag een centraal vuurwerk wordt afgestoken boven de Waal. Voordeel: het is zomer dus we zitten heerlijk op het Waalstrandje in het zand met onze slippertjes te oh-en en ah-en. Ander voordeel: er worden steeds hogere duurzaamheids ambities op losgelaten. Derde voordeel: omdat het onderdeel is van een week feesten is er een opperbeste stemming, geen onvertogen woord en genoeg budget om een adembenemend spektakel te verzorgen.

Vuurwerkverbod in Nijmegen tijdens oud en nieuw - Omroep Gelderland

Vuurwerkverbod in Nijmegen tijdens oud en nieuw - Omroep Gelderland

Liefhebbers van vuurwerk moeten komende jaarwisseling niet in Nijmegen zijn. De gemeenteraad heeft woensdagavond ingestemd met een motie van GroenLinks en de Partij voor de Dieren om het komende jaar het afsteken van vuurwerk totaal te verbieden in de Waalstad.

Oh wat een heerlijke rabbithole van mijmeringen zit er in dit artikel.

Consciousness Isn’t Self-Centered - Issue 82: Panpsychism - Nautilus

Consciousness Isn’t Self-Centered - Issue 82: Panpsychism - Nautilus

The great mystery of consciousness is why matter lights up with felt experience. After all, we are composed of particles indistinguishable…

Een iets completer beeld van Greta

Malena Ernman on daughter Greta Thunberg: ‘She was slowly disappearing into some kind of darkness’ | Environment | The Guardian

A new book by Greta Thunberg’s mother reveals the reality of family life during her daughter’s transformation from bullied teenager to climate icon

Zo kan je het ook zien!

Er is geen migratiecrisis, zeggen experts van over de hele wereld - De Correspondent

Er is geen migratiecrisis, zeggen experts van over de hele wereld - De Correspondent