Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #198

Ik begin met alarm, maar daarna wordt het stap voor stap wat beter, beloofd.

Het venijn zit in de staart

Waarschijnlijk is dinsdag de stemming in de tweede kamer over CETA. Waar ik het Spaans benauwd van krijg is dat hiermee Multinationals de ruimte krijgen om claims tegen de Nederlandse staat in te dienen wanneer zij hun belangen geschaad zien. Bij een speciaal arbitragehof dus. Enkel al het dreigen met claims is in het verleden in andere landen al een reden geweest voor overheden om af te zien van duurzaam beleid. En een bedrijf hoeft alleen maar een vestiging te hebben in Canada om zo'n claim te kunnen indienen. Dus ook bedrijven die hun origine in andere landen hebben kunnen daar gebruik van maken.

Dus: als wij willen stoppen met winning van fossiele brandstoffen, iets dat toch wel urgent begint te worden zo langzamerhand, is de kans groot dat de dreiging van miljardenclaims door buitenlandse bedrijven daar een stokje voor steekt.

En daar is GEEN ENKELE DEMOCRATISCHE CONTROLE op.

En meer dan "dat zal zo'n vaart niet lopen" kan minister Kaag daar niet op zeggen. Ik vind dit heel eng.

CETA - op zoek naar de feiten

En weet je? Canada had best nog wel wat beter willen kijken naar die clausule over die claims. En weet je? Canada is zelf een van de landen waartegen de meeste claims lopen die in het licht van handelsverdragen zijn gedaan. Zie de Tegenlicht docu over TTIP van een paar jaar geleden. Snap jij het nog?

Gelukkig zit er elders wel een rem op

Er wordt de laatste tijd steeds vaker succesvol geprocedeerd voor het publieke belang. Dan maar zo. Goede zaak.

En weer fluit de rechter de overheid terug - NRC

En weer fluit de rechter de overheid terug - NRC

Procederen in publieke belang: De overheid kan zoveel willen. Steeds vaker stappen maatschappelijke organisaties naar de rechter om hun zin af te dwingen en…

Weer schrok ik van het racisme in Nederland

Racisme tegen Nederlanders met Aziatische roots is niet iets dat pas naar aanleiding van het Corona virus ontstaat. Het is er al jaren. Maar het vlamt op, en ik schrok me rot van wat ervaringsverhalen die ik op social media las. Dat maakt dan dat ik me af vraag wat ik zou doen als ik in real life of online getuige zou zijn van zoiets. Heb ik de moed om me solidair op te stellen? En toen las ik dit...

Hoe word ik een goede bondgenoot? - OneWorld

Hoe word ik een goede bondgenoot? - OneWorld

Hoe bestrijd je onrecht dat jou niet persoonlijk treft? Sander Philipse – wit, man en hetero – besloot zich te gaan uitspreken tegen racisme en seksisme. Maar hoe doe je dat? De belangrijkste les: het draait niet om jou.

De Wanhoop nabij

Hoe hard ik ook mijn best doe om het nieuws te mijden, er sijpelt genoeg doorheen om me af en toe vol te laten schieten met weltschmerz en wanhoop. Ondanks kritiek zou Viktor Frankl's werk aanknopingspunten geven om betekenis te geven. Het boek ligt al een tijd op mijn digitale tsundoku. Voldoende reden om het toch weer eens op te pakken

What Viktor Frankl’s logotherapy can offer in the Anthropocene – Ed Simon | Aeon Ideas

What Viktor Frankl’s logotherapy can offer in the Anthropocene – Ed Simon | Aeon Ideas

There’s a nihilistic wisdom that comes from staring down the apocalypse: on reading Viktor Frankl in the Anthropocene

Ah joh ga toch.... lopen

Liefst loop ik elke dag. Op reis loop ik elke dag de hele dag. Hier lukt het me meestal wel een uurtje. Zelfde route, andere route, stad, uiterwaarden, bos. Mij maakt het weinig uit. Lopen lopen lopen. Er is al van alles over gezegd. Waaronder dit: (Met dank aan Raymond Witvoet voor de link).

‘It’s a superpower’: how walking makes us healthier, happier and brainier | Life and style | The Guardian

Neuroscientist Shane O’Mara believes that plenty of regular walking unlocks the cognitive powers of the brain like nothing else. He explains why you should exchange your gym kit for a pair of comfy shoes and get strolling

Metal bedevaart

Je weet dat ik een metalhead ben (toch?). Na een lange dag slierten door Manhattan bleek ik bij terugkeer in Brooklyn nog steeds op de kuierlatten te staan en die voerden mij naar Duffs. Dat bleek een soort bedevaartsoord! Alle wanden, de zijkanten van de bar, achter de bar, het hele plafond... alles alles alles stond bomtjokkesvol met metalparafernalia. Backstagepassen, drumvellen, cymbalen, drumstokjes, gitaren, plectrums. Voorzien van handtekeningen, gelamineerd, ingelijst, in epoxy gegoten of gewoon 'bloot'. Ik was in het paradijs. En oh ja ze draaien ook nog goeie muziek.

Whoooaaaa ik ben thuis!!!!

Hier dus een mooi portret van de man die deze geweldige bar stichtte

The King of New York's Most Infamous Metal Bar

The King of New York's Most Infamous Metal Bar

Dressed in the trappings of a lifelong metalhead and standing at a towering 6 feet, 4 inches, Jimmy Duff is easy to spot when we meet on a recent Tuesday a

Plaatjes plaatjes plaatjes!

Prachtige plaatjes, gratis downloaden en dan printen op groot formaat en je muur mee bekleden. Vet!

You Can Now Download 150,000 Free Illustrations of the Natural World | Smart News | Smithsonian Magazine

You Can Now Download 150,000 Free Illustrations of the Natural World | Smart News | Smithsonian Magazine

The artworks, collected by the open-access Biodiversity Heritage Library, range from animal sketches to historical diagrams and botanical studies