Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #122

De oogst van deze week: kromkommers, blijf lekker thuis, cijfers over duurzaam gedrag, hoe De Correspondent lezers betrekt, nuchter zijn, een mooi liedje en een zooi mooie schilderijen.

De komkommer mag krom

Toen ik in 1989 in de Kibbutz in de appelboomgaard werkte, ging er niet een appel verloren. Wat op de grond lag werd appelsap, wat aan de boom hing werd handfruit. Industriele voedselproductie werkt tot nu toe anders. Maar er is een belangrijke mijlpaal bereikt in de strijd tegen voedselverspilling. Mooi nieuws.

Goed nieuws: de KromMotie is aangenomen! In gesprek met Chantal van Kromkommer over deze mijlpaal — MaatschapWij

Goed nieuws: de KromMotie is aangenomen! In gesprek met Chantal van Kromkommer over deze mijlpaal — MaatschapWij

Wat betekent het voor Kromkommer dat de ‘KromMotie’ is aangenomen? Chantal: “Het is voor ons een enorme mijlpaal! We geloven dat je voedselverspilling alleen kunt oplossen als alle stakeholders een rol spelen. En kromme groenten en fruit op de politieke agenda krijgen is daar een cruciaal onderdeel van. Want je kunt de consument wel zover krijgen, maar als de regelgeving het probleem in stand houdt lossen we niets op. Met andere woorden: we zijn weer een stap dichterbij onze eigen opheffing gekomen.”

Dicht bij huis

Zomervakanties vind ik altijd al het fijnste om thuis te spenderen. Ik werk me het hele jaar de tandjes om o.a. een fijn huisje te hebben en dan zou ik in de zomer, als het hier best heel lekker is, de deur achter me dicht trekken om in een bed vol andeman's dode huidcellen in den vreemde door te brengen? Maar ik vind het ook wel eens fijn om het grote onbekende te verkennen. Gezien de impact van vliegen die me vorige week werd ingewreven, en die van toerisme die hieronder zichtbaar wordt, denk ik daar nog eens extra over na.

The Next Trend In Travel Is… Don’t. – BRIGHT Magazine

The Next Trend In Travel Is… Don’t. – BRIGHT Magazine

Bali is in the midst of an ecological crisis. Half of the Indonesian island’s rivers have dried up. Its beaches are eroding. In 2017, officials declared a “garbage emergency” across a six-kilometer…

Cijfers om je keuzes te onderbouwen

Inmiddels ben ik echt geshockeerd als ik bij een event nog flessenwater tegenkom. Helemaal als het van Nestlé is (voor wie dat nog niet wist: die zijn in rap tempo drinkwater aan het privatiseren, boycotten dus). Driekwart van mijn interieur is tweedehands, veel kleding koop ik op marktplaats. Kortom ik vind het leuk om duurzame keuzes te maken. Voor mij is het een beetje een sport geworden. Deze cijfers gaan me helpen.

Duurzame 100: Een beter milieu begint bij een karrevracht aan cijfers | TROUW

Duurzame 100: Een beter milieu begint bij een karrevracht aan cijfers | TROUW

Maar , zegt Porcelijn, haar 225 pagina’s tellende bundel is niet bedoeld om te verkondigen wat goed of fout is. Het gaat haar om bewustzijn, dat lezers de consequenties van keuzes ontdekken. Dat was ook haar eigen startpunt, toen ze in 2014 met haar research begon. Ze vermoedde dat vliegen en autorijden gemiddeld het meest vervuilend zouden zijn. Maar wás dat wel zo?

Inpluggen op experts

De Correspondent maakt op een mooie manier gebruik van de expertise van haar lezers en faciliteert met zorg een hele constructieve online dialoog. En ze zijn daarin ook altijd nog zoekend en delen die zoektocht dan weer. Ik volg het op de voet want ik vind de discours op veel online plekken ronduit angstaanjagend. Hieronder meer over de aanpak van De Correspondent en een persoonlijke ervaring met deze aanpak van een vriend.

Reinventing the Rolodex: Why we’re asking our 60,000 members what they know

Reinventing the Rolodex: Why we’re asking our 60,000 members what they know

Dutch journalism site De Correspondent is building a CRM for journalists - a new and improved version of the good old Rolodex. In this article, their cofounder describes what they’ve learned so far.

Correspondent Archives - Jerphaas | Coaching, therapie, workshops & opleiding familieopstellingen

Correspondent Archives - Jerphaas | Coaching, therapie, workshops & opleiding familieopstellingen

In april mag de Correspondent een presentatie geven in Italië aan tweehonderd journalisten over wat ze geleerd hebben in de afgelopen jaren over het opnieuw uitvinden van de journalistiek. En van welke fouten ze in dit proces geleerd hebben. Dat willen ze doen in de vorm van een workshop. En daar kom ik, als geverifieerd lid van de Correspondent én psychosociaal therapeut, om de hoek.

Nuchter leven

Een jaar geleden gooide ik mijn leefstijl radicaal om omdat ik me gezonder wilde voelen. Ik stopte met drinken en volgde een enorm ingewikkeld dieet om te ontdekken welke voedingsmiddelen ik moet mijden om rust in mijn buik te hebben.

Het nuchtere leven confronteerde me met de rol die alcohol in mijn leven speelde. Een beetje onthutsend vond ik dat. Ik vond mezelf een bescheiden drinker, en niet drinken vond ik ook helemaal niet moeilijk. Maar ik zag wel dat de drank een soort grijssluier over mijn dagen had gelegd. En zonder dat sluier het hele leven voor de volle mik nemen zoals het is, met mijn van bravoure en lef ontdane basic zelf is echt wel behoorlijk anders dan voorheen. Leuker, frisser, ontdaan van veel poespas en wat drama, maar ook soms lastiger en uitdagender.

Anyway. Ik ben tevreden. Ik heb al twee keer een Fortarock festival zonder alcohol gedaan en dat gaat uitstekend. Ik geniet heus nog wel van een lekker drankje af en toe, maar ben overwegend alcoholvrij.

Daarom deelde ik dit mooie artikel van Oscar van Gelderen over een boek van Leslie Jamison. Petra Moes deelde het artikel, zij helpt vol compassie mensen die anders met alcohol willen omgaan.  Mij is het in mijn up gelukt, maar als ik het moeilijk zou hebben gevonden was ik bij Petra aangeklopt.

OvG  - Ten Years After - leven na de drank (de Volkskrant)

Ten Years After - leven na de drank (de Volkskrant)

Vaderdag. Luister en hou een snotlap bij de hand.

Chris Cornell overleed 18 mei 2017. Zijn zelfmoord hakte er bij mij hard in. Zijn muziek en stem waren zo'n beetje het gordijn achter mijn studiejaren. Hij nam met zijn dochter "Nothing Compares to You" op (van Prince). Luister en huiver.

Chris Cornell's Daughter Marks Father's Day With Prince Duet - Rolling Stone

Chris Cornell's Daughter Marks Father's Day With Prince Duet - Rolling Stone

"Recording this song with you was a special and amazing experience I wish I could repeat 100 times over," Toni writes on Father's Day

De natuur milimeteren

Kippenvel krijg ik hiervan. De natuur tot op de millimeter reproduceren en er dan van dit soort magische taferelen van maken. Zucht.

The Mystical Iconography of Josie Morway's Hyperrealistic Paintings | Yatzer

The Mystical Iconography of Josie Morway's Hyperrealistic Paintings | Yatzer

Self-taught American artist Josie Morway’s hyperrealist paintings immediately enchant the viewer with their brooding sensibility and mystical ambience.