Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #121

Een aantal verhalen raakten me deze week echt diep. We moeten stoppen met vliegen! De inspirerende verhalen van vluchtelingen krijgen op een TEDx vanuit een vluchtelingenkamp een podium. Mijn mensbeeld blijkt toch een beetje te kloppen. Zorg voor stervenden in een gevangenis en de heilige graal van vriendschap.

Inconvenient but true

Weer zo'n onhandige waarheid. Dacht ik. Want vliegen is sneller. En goedkoper. Dacht ik. En toen ging ik checken. Met de nachttrein naar Lissabon vanaf 93 euro. Vliegen? Komende zomer ca 228 euro. In oktober 155. Huh? Ok, andere stad. Barcelona. Trein in de zomer 526 euro (retour), vliegen 105. Conclusie: of het duurder is hangt af van waar je heen wil. En oh ja, afhankelijk van het vliegveld ga ik met de auto en parkeren kost ook nog wat.

En dan: vliegen is sneller. Hmja je bent sneller van het ene vliegveld op het andere. Maar van deur tot deur (vanaf Nijmegen) gaat die vlieger niet altijd op (pun intended). En ik merk dat er nog een psychologisch dingetje in mij gebeurt. Als ik een treinreis ga maken begint mijn vakantie al op het moment dat mijn billen het treinbankje raken. Ik pak mijn boek of iPad, zet mijn koptelefoon op, pak mijn broodjes uit en test of mijn koffie al genoeg afgekoeld is. Ik herinner me zelfs nog een trein van Bordeaux naar Cannes (Interrail, begin jaren '90). Die had een heel treinstel dat was een speeltuin. Maar er waren geen kinderen. Dus ik spreidde mijn slaapzak uit in een van touwen gemaakt klimtoestel, een soort reuzenhangmat. En van daaruit heb ik urenlang naar het voorbijtrekkende landschap liggen kijken. Paradijselijk.

Mijn bucketlist bevatte nog één verre reis. Naar Australië. Die stel ik al zo lang uit, kan nog wel even. Tot het elektrisch kan.

Toen ik deze cijfers onder ogen zag, besloot ik veel minder te vliegen (en jij misschien ook)

Toen ik deze cijfers onder ogen zag, besloot ik veel minder te vliegen (en jij misschien ook)

null

TEDx vanuit een vluchtelingenkamp

Dat was dus vorige week. Hoe belangrijk het is om het ándere verhaal te laten zien vertelde Chimamanda Adichie al op een eerdere TED conference. Je kan de livestream nog terugkijken. Of lees de verhalen van twee van de sprekers hieronder.

TEDxKakumaCamp: Kenya's Kakuma will host the first TEDx in a refugee camp — Quartz

TEDxKakumaCamp: Kenya's Kakuma will host the first TEDx in a refugee camp — Quartz

The first-ever TEDx event in a refugee camp will take place in a small town in northwest Kenya. TEDxKakumaCamp on June 9 will bring together current and former refugees besides other speakers and performers to share stories of perseverance and creativity. The aim is to steer away from the one-sided narrative of suffering and dejection. The...

‘They call him the millionaire’: the refugee who turned his camp into a business empire | Working in development | The Guardian

After fleeing persecution in Ethiopia, Mesfin Getahun arrived in Kakuma with nothing. Now he runs a business based on trust, friendship and charitable giving

Rio 2016: Refugee Olympic team receives heroes welcome at Kenya refugee camp — Quartz

Rio 2016: Refugee Olympic team receives heroes welcome at Kenya refugee camp — Quartz

For the first time in history, a team made up entirely of refugees competed in the Olympic Games. The team of 10, who between them fled conflicts in the Middle East and Africa, was made up of swimmers, Judo players, and short and long distance runners. Five of the athletes, Rose Nathike Lokonyen, Yiech Pur Biel, Anjelina...

Een verhaal dat niet bij mijn mensbeeld paste

...blijkt heel anders in elkaar te zitten. Gelukkig maar.

Het beruchte ‘omstanderseffect’ blijkt totaal anders te werken: in nood helpen mensen elkaar wél

Het beruchte ‘omstanderseffect’ blijkt totaal anders te werken: in nood helpen mensen elkaar wél

null

Dit verhaal greep me bij de strot

en ik kan niet precies vertellen waarom. Omdat het leven en de dood ook in de gevangenis 'gewoon' hun beloop hebben en er dus mensen sterven? Omdat de zorgspier van deze gevangenen gekieteld wordt en ze op deze manier een heel ander potentieel bij zichzelf aanboren? Omdat ze laten zien dat ze er zelfs voor de vervelendste stervende echt zijn? Of omdat dat toch niet helemaal lukt op het bittere einde? Of was het vanwege de foto's? Lees en oordeel zelf maar.

The Prisoners Who Care for the Dying and Get Another Chance at Life - The New York Times

The Prisoners Who Care for the Dying and Get Another Chance at Life - The New York Times

In a California prison hospice, inmates become caregivers to fellow convicts who will never make it out alive.

De heilige graal van vriendschap

Mijn broer kan goed vertellen. Zijn vriend en hij kunnen beiden goed avonturen ontwerpen. Het een en ander komt samen in dit verhaal.

How can we make our lives an adventure? | nils roemen | TEDxYouth@Groningen - YouTube

How can we make our lives an adventure? | nils roemen | TEDxYouth@Groningen - YouTube

Nils Roemen has a suggestion for us to have more adventure in our lives. How can we make our lives into an adventure? Nils Roemen has a suggestion for you. T...