Sanne Roemen - Door mijn filters #98

Welkom in het nieuwe jaar! Ik wens jullie allemaal datgene waar je hart van gaat huppelen! In deze filters kijk ik met jullie een beetje terug en vooruit. En op het eind krijg je nog wat random shizzle.

En ik heb een nieuwe foto, eentje die de werkelijkheid van 10 kilo minder en 10 gradaties grijzer beter benadert. Gemaakt door Henk Jan Winkeldermaat. Wil jij ook een? Dat kan, kijk maar hier.

Doeidoei 2017!

De correspondent beschreef een aantal stondpunten van haar correspondenten. Heb jij ook een stondpunt? De mijne: ik vond altijd dat minder vlees eten een goede keuze is als je duurzaamheid belangrijk vindt. Vind ik nog steeds. Maar het lijden van dieren was voor mij nooit zo'n groot issue. Daar ben ik anders naar gaan kijken... ik vind ik dat we niet voor een ander kunnen inschatten wanneer die persoon lijdt en hoe erg dat lijden is. Als een mens zegt dat hij lijdt, dan is dat zo. Een dier kan dat niet zeggen. Van een dier kunnen we maar moeilijk inschatten of het lijdt... En als ik het al kan inschatten, wie ben ik dan om het lijden van een dier minder erg te vinden dan het lijden van mensen? Nou ja hier kan ik oeverloos over door fantaseren (ja ook over mijn eigen twee katten). Conclusie is: ik ga nóg veel minder vlees eten dan ik al deed en wanneer ik dat wel doe wil ik dat ze een fijn leven en een waardig sterven hebben gekend.

Stondpunten: Hierover veranderden correspondenten van mening in 2017

Dat je spijt kunt hebben van het moederschap, dat mededogen helpt bij boeven, dat onze gezondheidszorg geweldig is. Hierover - en meer - veranderden onze correspondenten van mening dit jaar. Wat was jouw grootste stondpunt?

Oogst uit 2017: boeken

Wat is het beste boek dat jij in 2017 las? Ik ben helemaal los gegaan op Nnedi Okorafor, een Nigeriaanse Amerikaan die een soort fantasy-science fiction schrijft met Afrikaanse magische elementen. Ik las Binti, Home, Akata Witch en Akata Warrior.

The best books of 2017, if you combine 21 "best books" lists — Quartzy

The best books of 2017, if you combine 21 "best books" lists — Quartzy

Best-books-of-the-year lists are a way for editors to promote the books they loved the most, but it’s easy to forget such lists are subjective. One way to get a view of what the industry thinks as a whole is to look at the lists in aggregate. That’s why we combined 21 of 2017’s best-books roundups into one master list.

Oogst uit 2017: populairste TED talks

Van TED's eigen lijstje van de meest bekeken TED talks uit 2017 heb ik alleen Tim Ferris gezien. En die vond ik inderdaad erg goed. Zijn tip is om aan 'fear-setting' te doen, een soort 'goal setting' maar dan voor je grootste angsten. Want waar je het meest bang voor bent is zeer waarschijnlijk wat heel slim is om te doen.

Most popular TED Talks of 2017 | TED Talks

What a year! These 14 talks challenged our perceptions of love, happiness, what the future will hold ... and, um, the very nature of reality itself.

Mijn eigen favoriete TED Talks van 2017:

Zo simpel is het dus wel:

Rutger Bregman: Poverty isn't a lack of character; it's a lack of cash | TED Talk

Rutger Bregman: Poverty isn't a lack of character; it's a lack of cash | TED Talk

"Ideas can and do change the world," says historian Rutger Bregman, sharing his case for a provocative one: guaranteed basic income. Learn more about the idea's 500-year history and a forgotten modern experiment where it actually worked -- and imagine how much energy and talent we would unleash if we got rid of poverty once and for all.

Hier moest ik van huilen:

Beth Malone: How my dad's dementia changed my idea of death (and life) | TED Talk

Beth Malone: How my dad's dementia changed my idea of death (and life) | TED Talk

With warmth and grace, Beth Malone tells the deeply personal story of her dad's struggle with frontotemporal lobe dementia, and how it changed how she thinks about death (and life). A moving talk about a daughter's love -- and of letting go and finding peace.

Deze gaat over metaforen, word ik blij van: (ik word wel eens Miss Metaphor genoemd, weet niet of dat een compliment is, ik vind van wel)

Mandy Len Catron: A better way to talk about love | TED Talk

Mandy Len Catron: A better way to talk about love | TED Talk

In love, we fall. We're struck, we're crushed, we swoon. We burn with passion. Love makes us crazy and makes us sick. Our hearts ache, and then they break. Talking about love in this way fundamentally shapes how we experience it, says writer Mandy Len Catron. In this talk for anyone who's ever felt crazy in love, Catron highlights a different metaphor for love that may help us find more joy -- and less suffering -- in it.

Voor als je van schrijven houdt. En voor als je daar niet per sé van houdt:

Anne Lamott: 12 truths I learned from life and writing | TED Talk

Anne Lamott: 12 truths I learned from life and writing | TED Talk

A few days before she turned 61, writer Anne Lamott decided to write down everything she knew for sure. She dives into the nuances of being a human who lives in a confusing, beautiful, emotional world, offering her characteristic life-affirming wisdom and humor on family, writing, the meaning of God, death and more.

En vooruit naar 2018!!

Mijn opa was gefascineerd door boeken die de toekomst voorspelden. In zijn boekenkast trof je dus boeken uit 1950 over het jaar 2000 bijvoorbeeld. Nu vond ik online een artikel over een boek uit 1968 over het jaar 2018. Het boek is een verslag van een conferentie over de toekomst waar allerlei experts is gevraagd om hun visie te delen. Er staan een hoop flagrante misvoorspellingen in maar ook een paar zeer rake. Vooral over computers en internet.

The 1968 Book That Tried to Predict the World of 2018 | The New Yorker

The 1968 Book That Tried to Predict the World of 2018 | The New Yorker

Paul Collins revisits “Toward the Year 2018,” a speculative book published in the year 1968.

Goede voornemens?

Vorige week zei ik dat ik er niet van was. Klopt nog steeds. Maar dit lijstje staat vol met leuke plannen om in 2018 uit te voeren. O.a. een gesprek hebben met iemand die ergens totaal anders over denkt dan jijzelf, of tijd inplannen om je te vervelen (deed ik al, blijf ik doen).

9 creative New Year’s resolutions |

9 creative New Year’s resolutions |

Do you start the new year ready to reinvent your life, only to find, a month later, your life is indistinguishable from last year?

Welk nieuw ding wil jij leren in 2018?

Afgelopen jaar verdiepte ik me in nieuwe vormen van organizonderen: sociocratie, holacratie, 'reinventing organizations'. En ik maakte een beginnetje in mijn onderzoek naar racisme door "Hallo witte mensen" van Anousha Nzume te lezen. Met dat laatste ga ik dit jaar verder, Gloria Wekker's boek White Innocense (Witte onschuld) ligt op de stapel. Wekker kan mij vast wel wakker schudden.

Zoals altijd wil ik ook dit jaar mijn pen blijven slijpen. Mijn grote wens is de opleiding Fantasy en Science Fiction aan de schrijversacademie te volgen maar daar moet ik nog even voor sparen. Wat me ook trekt is scenarioschrijven. En van alles over FILM. Dat laatste kan ik weer heel makkelijk met zelfstudie oplossen. Op youtube. Whoooooo!!!

How YouTube Became the World's Best Film School | WIRED

How YouTube Became the World's Best Film School | WIRED

A growing corner of YouTube seeks to teach people about screenwriting, directing, and cinematography—tuition free.

Random shizzle:

Indrukwekkend verslag van een hartverscheurende situatie waar ik me diep voor schaam en me heel machteloos over voel.

De wachtkamer van Europa - NRC

De wachtkamer van Europa - NRC

Aimée de Jong maakt een indrukwekkend getekend verslag van haar bezoek aan de vluchtelingen op Lesbos.

Random shizzle

Voor wie net als ik strak gaat op datavisualisatie hier een paar prachtige voorbeelden.

Feast Your Eyes on 15 Stunning DataViz | Global Investigative Journalism Network Feast Your Eyes on 15 Stunning DataViz – Global Investigative Journalism Network

Feast Your Eyes on 15 Stunning DataViz | Global Investigative Journalism Network Feast Your Eyes on 15 Stunning DataViz – Global Investigative Journalism Network

In the hopes of inspiring your own work, we’ve compiled 15 data visualizations that will not only blow your mind, they will also give you a clearer understanding of what makes a good visualization–and what makes a bad one.

Random shizzle:

Om te lachen. Maar niet helemaal.

Cartoonist XKCD creates the ultimate lost phone security system / Boing Boing

Cartoonist XKCD creates the ultimate lost phone security system / Boing Boing

When you lose a phone you have limited options, like disabline it or taking remote photos. Cartoonist XKCD created a lost phone security system that I would love to have.