Sanne Roemen - Door mijn filters #88

Deze week over aandacht en focus. En nog wat.

Onze aandacht wordt in duizend stukjes gehakt.

Oprechte, onverdeelde aandacht is goud waard. Ik geniet meer van een goed gesprek, een boek, mijn werk, kunst, een wandeling als ik er met mijn volle aandacht bij kan zijn. Bij mij staan alle meldingen op al mijn apparaten altijd uit. Ik hoor geen geluidjes en zie geen rode rondjes met alarmerende cijfers. Mijn telefoon staat altijd op stil en trilt ook niet. Deze week kwamen er weer een aantal artikelen voorbij over de destructieve effecten van smartphones en sociale media.

Allereerst een artikel dat ik niet gedeeld heb. Ik vond hem te lang en te alarmistisch. Hier deel ik hem wel want staat ie in context. De kern van het verhaal: kids ondernemen minder in hun eentje, met vrienden en vriendinnen, slapen minder en slechter, zijn depressief en soms suicidaal. Een hele generatie gaat "naar de maan".

Ik heb zelf geen kinderen maar heb wel veel met onderwijs en jongeren te maken. Ik vind dat ouders, docenten en andere opvoeders hierin hun rol moeten pakken. Als er een periode is om te leren verantwoord met deze tools om te gaan is het als je jong bent. Ik realiseer me ook dat dat heel lastig is, dat kids geen ervaring met een tijdperk waarin de smartphone er niet was hebben. Maar daar kan je mee experimenteren.

Have Smartphones Destroyed a Generation? - The Atlantic

Have Smartphones Destroyed a Generation? - The Atlantic

More comfortable online than out partying, post-Millennials are safer, physically, than adolescents have ever been. But they’re on the brink of a mental-health crisis.

Een correspondent auteur neemt de radicale stap om van Facebook af te gaan. Misschien een beetje een zwaktebod, zo hoef je jezelf niet te leren er slimmer mee om te gaan.

Wat je terugkrijgt als je van Facebook gaat

Wat je terugkrijgt als je van Facebook gaat

Facebook is zo ontworpen dat we er verslaafd aan raken. Zo zijn we constant afgeleid. Maar als niemand zich kan concentreren, kan ook niemand meer voor zichzelf nadenken. Tijd om onze aandacht terug te eisen.

Tien jaar geleden schreef ik er al over op Lifehacking.nl (mede door mij opgericht platform over slim werken en leven). Dit was in het tijdperk dat de eerste iPhone nét een half jaar oud was.

Multitasking bestaat niet. Doe één ding tegelijk. - Lifehacking

Multitasking bestaat niet. Doe één ding tegelijk. - Lifehacking

Blog van oktober 2007

Multitasking is een gevleugeld woord tegenwoordig. Vrouwen zouden het wel kunnen, mannen niet, en jongeren schijnen er al helemaal een kunst van gemaakt te hebben. Maar eigenlijk bestaat het niet! En daarbij kost het ook heel veel tijd.

Johannes Visser, docent en correspondent experimenteerde met mobielvrije schooldagen:

Dit leerden mijn leerlingen en ik van een week zonder mobieltje op school

Dit leerden mijn leerlingen en ik van een week zonder mobieltje op school

In de vijf jaar dat ik lesgeef, is de mobiel steeds prominenter geworden in het klaslokaal. Ik daagde mijn leerlingen uit een week lang elke ochtend hun telefoon in te leveren. Die is veel belangrijker voor hen dan ik had kunnen vermoeden.

En Hans Schnitzler oefende met zijn studenten met een week volledig mobielvrij leven:

Kleine filosofie van de digitale onthouding | Hans Schnitzler

Kleine filosofie van de digitale onthouding | Hans Schnitzler

Wat gebeurt er als je offline gaat in een online wereld. Als je je telefoon opzijlegt, wat komt er dan voor in de plaats? Heb je nog vrienden? Besta je überhaupt nog? De ervaringen van de millennials schetsen een even herkenbaar als onthutsend beeld van de worstelingen van de smartphone-mens.

Weggecijferde zwarte vrouwen

Via de site van het InScience film festival stuitte ik op de speelfilm Hidden Figures. Op basis van het waargebeurde verhaal over drie zwarte vrouwelijke computers die astronauten veilig de ruimte in calculeerde.

Ja. Vrouwen die rekenmachines bedienden heetten vroeger 'computers'. Best geinig.

The Real Story of 'Hidden Figures' and NASA's Women Computers

The Real Story of 'Hidden Figures' and NASA's Women Computers

the film focuses on three real-life African-American female pioneers: Katherine Johnson, Dorothy Vaughan, and Mary Jackson, who were part of NASA's team of human "computers." This was a group made up of mostly women who calculated by hand the complex equations that allowed space heroes like Neil Armstrong, Alan Shepard, and Glenn to travel safely to space. Through sheer tenacity, force of will, and intellect, they ensured their stamp on American history—even if their story has remained obscured from public view until now.

Als je je verveelt kan je tussen 8 en 12 november naar het InScience film festival in en rond Lux in Nijmegen. Naast films zijn er ook allerlei live wetenschappelijke experimenten en lezingen. Vet leuk!

InScience - Dutch International Science Film Festival 8 - 12 Nov 2017

InScience - Dutch International Science Film Festival 8 - 12 Nov 2017

InScience is hét wetenschapsfilmfestival in Nederland. De derde editie vindt plaats van 8-12 november 2017 in Nijmegen.

Zo'n papa!!!!

Deze papa toverde een grote glimlach op mijn gezicht!

‘Je trekt een jongen toch geen jurk aan?’ - Martin Gijzemijter

‘Je trekt een jongen toch geen jurk aan?’ - Martin Gijzemijter

Pesters hebben geen jurk nodig, ze hebben onzekerheid nodig en onzekerheid kweek je juist door te zeggen dat je niet mag zijn wie je bent. En daarbij, als morgen iemand mijn zoontje op straat uitlacht om zijn jurk en hij wordt daar onzeker van, dan loop ik er overmorgen in een jurk naast.