Sanne Roemen - Door mijn filters #81

Kom problemen maken! Twee dingen over deelfietsen. Weer iets over man / vrouw dingesen. Een andere manier om naar de wereld te kijken. En tot slot een hele dikke zoen. En een glimlach.

Oh ja: soms mailen jullie mij met een persoonlijke reactie op deze nieuwsbrief. Dat vind ik ont-zet-tend leuk! ;-) Net als wanneer jullie hem delen en liken. Dank daarvoor!!

Problemen maken

Probleemmakers |

Probleemmakers |

Hehe, ik organiseer eindelijk weer eens wat. Een workshop problemen maken. Of eigenlijk, drie workshops problemen maken. We zijn vaak geneigd om problemen snel op te lossen. Terwijl de kwaliteit van een oplossing, het draagvlak en de steun ervoor en de energie waarmee men eraan werkt, vaak veel groter en beter wordt als je eerst veel meer tijd met het probleem zelf doorbrengt. Het onderzoeken, bevragen, visualiseren, verbeelden en verwoorden. Sander Datema, Raymond Witvoet en ik voelen ons als vissen in het water in die "problem space". Daarom organiseren we op 10 oktober een workshop carroussel: in één dag volg je bij ons alledrie een workshop en in een plenaire afsluiter kan je nog eens extra gebruik maken van de denkkracht en creativiteit van de andere deelnemers. Kijk op de site voor meer informatie en tickets. En ja, ik ga jullie hierover de komende weken veel spammen. Ik heb namelijk een paar aardige blogposts over dit onderwerp in de pen.

Fiets!

De OV-fiets is wat mij betreft de lifehack van de eeuw. Daar schreef ik TIEN jaar geleden al over op Lifehacking.nl. Ronald Haverman spoorde destijds de door mij georganiseerde Naamlooz borrels op en deelde gratis proefabonnementen uit. Dat was best slim van hem.

Vervoershack: de OV Fiets - Lifehacking

Vervoershack: de OV Fiets - Lifehacking

Een fiets in elke stad, dat zal wel een duur geintje zijn. Wie heeft zoiets nou? Best veel mensen, en het bespaart hun veel tijd en geld.

Vandaar dat ik een beetje stond te kijken bij alle ophef over deelfietsen deze zomer. Het is niet alleen aan komkommertijd te wijten dat de hoeveelheid fietsen vooral in de grote steden als overlast ervaren wordt. Denk ik. Snap ik ook wel. In je eigen stad je eigen fiets, in een stad die je bezoekt een OV-fiets, wat is er daarnaast nou nog nodig? Nou hier een leuk stukkie op De Correspondent over hoe dan wel.

Deelfietsen veroorzaken nu veel overlast in grote steden. Zo kan het wél

Deelfietsen veroorzaken nu veel overlast in grote steden. Zo kan het wél

In de tuin van museum de Hermitage in Amsterdam komen de uitvinder van het wittefietsenplan en de bedenker van de OV-fiets samen. Ze hebben vier concrete adviezen voor een deelfietseneconomie die wél werkt.

Het valt allemaal niet mee om vrouw te zijn

Kennelijk...

Why Men Don’t Believe the Data on Gender Bias in Science | WIRED

Why Men Don’t Believe the Data on Gender Bias in Science | WIRED

Leaders in the field—men and sometimes women—simply don’t believe that women are as good at doing science.

Er sneuvelt altijd wel iets

als je een accurate kaart wil maken. In dit geval is het de richting (NOZW). Vervreemdend effect heeft dat. Wel cool.

More Accurate World Map Wins Prestigious Design Award - All That Is Interesting

More Accurate World Map Wins Prestigious Design Award - All That Is Interesting

virtually every world map you’ve ever seen is wrong. And while the new AuthaGraph World Map may look strange, it is in fact the most accurate map you’ve ever seen.

Tot slot: een zoen!

this photographer shot portraits of strangers before and after she kissed them - i-D

this photographer shot portraits of strangers before and after she kissed them - i-D

“By creating new relationships and learning about the thoughts and ideas of strangers, we might be able to build bridges and combat ignorance and judgement.”