Sanne Roemen - Door mijn filters #80

Glenn Helberg was bij zomergasten. Ik keek zomaar wat fragmenten uit de uitzending. Werd nieuwsgierig naar racisme. Mijn racisme. Wat betekent wit zijn voor mij? Welke blinde vlekken kan ik ont-dekken? Wat gebeurt er dan met mijn zelfbeeld? Het is een interessant, schurend, confronterend onderzoek. En ik ben nog lang niet klaar. Oh en nog niets over compassie, over een te enge benadering van het klimaatprobleem, over allerlei positieve mogelijkheden tot actie tegen onrecht. En een kantoor onder een brug.

Glen Helberg en een docu die hij noemde

Glenn Helberg - Zomergasten - VPRO

Glenn Helberg - Zomergasten - VPRO

VPRO Zomergasten met Glenn Helberg is online te bekijken tot en met woensdag 16 augustus.

Curacao - Holland Doc - Curaçao - 2Doc.nl

Curacao - Holland Doc - Curaçao - 2Doc.nl

Op het eiland Curaçao ontmoeten Nederlanders elkaar op feestjes en tijdens het golfen op de besloten resorts van Nederlandse projectontwikkelaars. In 'Curaçao' wordt langzaam duidelijk gemaakt dat zij nauwelijks notie hebben van het aandeel dat Nederland heeft gehad in de geschiedenis van de voormalige kolonie. En al helemaal niet van de verstrekkende gevolgen daarvan voor de huidige samenleving.

Kijk je eigen witte privilege even recht in de ogen

Ik vind dat elke witte deze documentaire moet kijken.

2Doc:: Wit is ook een kleur kijk je op npo.nl

2Doc:: Wit is ook een kleur kijk je op npo.nl

Sunny Bergman wil weten waarom veel hoogopgeleide witte mensen zich verongelijkt voelen over racisme en witte privileges. Spelen gevoelens van morele en culturele verhevenheid wellicht een rol? Sunny Bergman wil weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen als het over racisme en witte privileges gaat. Vooralsnog worden in het racismedebat de problemen gemakshalve neergelegd bij immigranten. Omdat ze niet goed zouden integreren, of bij lager opgeleide proteststemmers omdat zij er racistische denkbeelden op nahouden. Maar wat kleurt de blik van witte hoger opgeleiden van de 'elite', die het morele gelijk aan hun zijde denken te hebben en menen dat kleur er niet toe doet? Slagen zij erin om hun kinderen 'kleurenblind' op te voeden? Bergman neemt de proef op de som. In het 'black doll/white doll' experiment wordt gekeken naar de keuzes die kleuters maken tussen zwart en wit. De jonge deelnemertjes, nog niet getraind in het geven van sociaal wenselijke antwoorden, blijken ongeacht hun eigen kleur dezelfde keuzes te maken en stellen de witte pop stelselmatig boven de zwarte pop. Zo vindt bijvoorbeeld 75 procent de witte pop het slimste. Welke rol spelen onze westerse cultuur en beschavingsnormen in deze uitkomst?

Een paar niet voor de hand liggende reacties op racisme

The Audacity of Talking About Race With the Ku Klux Klan - The Atlantic

The Audacity of Talking About Race With the Ku Klux Klan - The Atlantic

Can conversation help end bigotry? An improbable example suggests that it would be unwise to discount the possibility.

"There are a lot of well meaning white liberals. And a lot of well meaning black liberals," he says. "But you know what? When all they do is sit around and preach to the choir it does absolutely no good. If you're not a racist it doesn't do any good for me to meet with you and sit around and talk about how bad racism is."

German town tricks neo-Nazis into raising thousands for charity | World news | The Guardian

"Without the marchers’ knowledge, local residents and businesses sponsored the 250 participants of the march on 15 November in what was dubbed Germany’s “most involuntary walkathon”. For every metre they walked, €10 went to a programme called EXIT Deutschland, which helps people escape extremist groups."

Nog meer (198) vreedzame mogelijkheden tot actie.

198 Methods of Nonviolent Action | Albert Einstein Institution

198 Methods of Nonviolent Action | Albert Einstein Institution

De kern: compassie

Karen Armstrong: "Onze wereld gaat niet overleven als we zo doorgaan" - Nieuw Wij

Karen Armstrong: "Onze wereld gaat niet overleven als we zo doorgaan" - Nieuw Wij

"De migranten die sterven, bijna elke dag, in hun poging om Europa of Engeland te bereiken, die uit onvoorstelbare ellende komen en vaak ellende die wij hebben helpen creëren… Daar moeten we ons oncomfortabel over voelen. Ik zie compassie als een zandkorrel in een oester die een parel maakt. Het moet irriteren. Maar wij worden overstelpt met beelden van lijden, zoals nooit eerder gebeurd is. Avond aan avond komen die beelden op onze televisieschermen voorbij en soms staan we op om een borrel in te schenken en doen we er verder niets aan. We zouden het moeten gebruiken als een spirituele kans om verstoord te worden.”

Breder kijken dan alleen naar opwarming

Wat een krantenartikel uit 1970 ons kan leren over de milieuproblemen van vandaag

Wat een krantenartikel uit 1970 ons kan leren over de milieuproblemen van vandaag

Waarom hebben we onvoldoende gedaan? In een stuk dat me deze week werd getipt, wordt de oorzaak gelegd bij ons onvermogen om de systemische oorzaken van milieuproblemen te onderkennen. We denken tegenwoordig te smal. We focussen te veel op klimaatverandering en technologische oplossingen daarvoor. In de woorden van milieujournalist Richard Heinberg: ‘Our core ecological problem is not climate change. It is overshoot, of which global warming is a symptom.’ Het is een goed stuk dat tot nadenken stemt. Zonder systeemverandering zullen we onze milieucrises niet oplossen. Technoligische fixes zijn onvoldoende; een verandering in ons consumptiepatroon is noodzakelijk.

Kantoor onder een brug

Office inside a bridge - Mindsparkle Mag

Office inside a bridge - Mindsparkle Mag

Geinig