Sanne Roemen - Door mijn filters #78

Kijk een half uur lang naar mijn radiohoofd. Je bent nooit te jong om serieus genomen te worden. Eierhysterie. Verbeteren in hapklare brokjes. Weten wat je waard bent. Mooie katten en wrakken.

Mijn radiohoofd

Ik ben nogal van dialoog. Luisteren naar elkaar, niet 'de waarheid' in pacht hebben maar collectieve wijsheid aanboren. Etc. Dus toen ik vorig jaar uitgenodigd werd om vaste debater te worden in de radioversie van debatprogramma "Het Lagerhuis" moest ik eerst een beetje giechelen. Maar al snel werd ik nieuwsgierig naar deze gespreksvorm, zou ik dat ook kunnen? Of zou ik het debat een beetje dialogisch kunnen maken? Achteraf bezien is wat het voor mij van onschatbare waarde maakt het feit dat ik via dit programma uit mijn bubbel kom. Ik ontmoet onwijs diverse mensen die ik niet 'zomaar' tegen zou komen en mag het met hen hebben over onderwerpen die er soms echt toe doen. Anyway. In de komkommertijd besloot BNN Vara om vaste debaters wat meer ruimte te geven. En zo zat ik afgelopen donderdag met andere debater Tjeerd een half uur in de spotlight. Best leuk geworden en er komen nog wat persoonlijke feitjes aan het licht waar niet iedereen van weet :-D

Het Zomerhuis - De Nieuws BV - NPO Radio 1

Het Zomerhuis - De Nieuws BV - NPO Radio 1

In het Zomerhuis spreken we elke week twee debaters van het Lagerhuis. Wie zijn de mensen achter al die meningen eigenlijk? De week: Sanne Roemen en...

Serieus!

Je bent nooit te jong om jezelf serieus te nemen. Dus deze negenjarige solliciteert op een mooie functie bij NASA. Je bent ook nooit te jong voor anderen om je serieus te nemen, dus de reactie van NASA krijgt van mij een dikke pluim.

‘My sister says I am an alien’: A 9-year-old applies to be NASA’s planetary protection officer

Tok tok tok tik nog een eitje

Relativeer alsjeblieft het fipronilgehalte in eieren, je gaat er niet dood aan. Een volwassene van ca 70 kg moet 15 eieren per dag eten voordat er kans op gezondheidsschade is. En als je toch zin hebt om je druk te maken, google dan maar eens op 'hormoonverstorende stoffen' en vraag je af waarom daarover nog niet hysterisch wordt gedaan.

Het artikel op FTM zit achter een paywall, ik weet niet of ik het jullie langs deze weg kado kan geven maar ik probeer het gewoon even. Het is namelijk een invalshoek die onderbelicht blijft: het dysfunctioneren van de NVWA en hoe talloze reorganisaties en bezuinigingen daar een voedingsbodem voor hebben gelegd. Iets om bij stil te staan. We zouden dit anders moeten organiseren.

Echt zorgen over de gifeieren hoeven we ons niet te maken, volgens deze hoogleraren - Wetenschap - Voor nieuws, achtergronden en columns

Echt zorgen over de gifeieren hoeven we ons niet te maken, volgens deze hoogleraren - Wetenschap - Voor nieuws, achtergronden en columns

De onrust over het insecticide fipronil in kippeneieren is overdreven. Dat vinden drie hoogleraren. Zelfs als de besmette eieren al een jaar in omloop

Wat is er aan de hand met onze voedselveiligheid? - FTM

Wat is er aan de hand met onze voedselveiligheid?                 -                                     FTM

Gifeierenhysterie dit jaar, gifmosselhysterie vorig jaar. Hoe is het mogelijk dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wetenschappelijk aantoonbaar ongevaarlijk eten toch oormerkt als gevaarlijk voor onze gezondheid, met alle gevolgen van dien? Gastauteur Sam Gerrits dook in het functioneren van onze voedselveiligheidswaakhond. Waar ging het mis, en wat is de rol van consument en media?

Nog een beetje optimisme

In Cognitive Edge leerder ik over 'safe to fail'. Het ontwerpen van experimenten in kleine stappen waarbij als het mis gaat de schade beperkt blijft, maar je dus wel continu leert en verbetert. Kaizen is niet helemaal hetzelfde maar wel bijna. En in bijgaand artikel wordt het heel simpel uitgelegd en staan een aantal praktische tips waarmee jij er zelf mee aan de slag kan.

Kaizen: De kunst van kleine stappen - Pentascope

Kaizen: De kunst van kleine stappen - Pentascope

Kaizen is toepasbaar op elke soort van verandering: persoonlijk, team, organisatie, gedrag, sfeer, doelmatigheid, cultuur, … Elk vraagstuk waarin een vorm van ‘frustratie’ aanwezig is, waar spanning op zit zoals het nu is of dat je graag anders zou zien. Alhoewel Kaizen vooral bekend is van Lean procesverbeteringen, is het in deze vorm een handig gereedschap voor elke professional of manager.

Doe eens een serieus tarief, zzp-er!

"Maar zij doet het voor 35 per uur!". Er zijn weinig uitspraken die mij zo op de kast krijgen als deze. Ten eerste verkopen serieuze zelfstandig professionals geen uren, maar zichzelf. Wijsheid, talent, drive, vakkennis. Ten tweede kan je van 35 euro per uur met de beste wil van de wereld niet veel meer dan 20k per jaar bruto omzet genereren en dat is pure armoede. Ten derde wordt het voor zp-ers die wel graag willen verdienen wat ze waard zijn en die willen groeien in zo'n markt een steeds grotere uitdaging om voor een normaal tarief werk te vinden.

Ga er dus voor de gein even voor zitten om jouw tarief op een realistische manier te bepalen (het eerste deel van onderstaand artikel). En denk dan eens goed na over de toeslagen die je eventueel nog wil rekenen.

How To Work Out What To Charge Clients: The Honest Version – Smashing Magazine

How To Work Out What To Charge Clients: The Honest Version – Smashing Magazine

Paul Boag shares his personal experience and advice on what to charge clients for the work that you deliver.

En weer en beetje schoonheid

The Book of the Cat features feline art and illustration by artists from around the world | Creative Boom

The Book of the Cat features feline art and illustration by artists from around the world  | Creative Boom

*The Book of the Cat* by Pentagram partner Angus Hyland and journalist and author Caroline Roberts is a cool and quirky collection of feline art and i...

Abandoned Wrecks: Incredible photographs of rusting hulks of trains, planes and automobiles | Creative Boom

Abandoned Wrecks: Incredible photographs of rusting hulks of trains, planes and automobiles | Creative Boom

From ships left high and dry after the retraction of the Aral sea to the Titanic at the bottom of the Atlantic, from a rusting railway graveyard in Bo...

Subscribe to Sanne’s filters

Don’t miss out on the latest issues. Sign up now to get access to the library of members-only issues.
jamie@example.com
Subscribe