Sanne Roemen - Door mijn filters #104

Wow. Deze week heb ik vet veel buiten gespeeld. En weinig gepjoeterd. Dat maakt deze filters dan ook heerlijk kort. Vind ik dan. Vijf linkjes! We duiken eens in systemen om aantekeningen te maken. Schieten wat dino's af, laten ons raken door een held die bijles geeft en strijden voor nieuwe taal rond dementie. En óp naar volgende week!!

Aangetekend!

Ernst Jan Pfauth schreef op De Correspondent een soort ode aan het aantekeningen maken: "Je leert jezelf beter kennen, je werk beter doen en je mooiste gedachten bewaren. Mits je een goed systeem hebt". Om van te smullen dit, vooral omdat hij een paar systemen van aantekeningenmakers bespreekt. Ik zal jullie het mijne uit de doeken doen:

"Writing by hand connects us more intimately to our thoughts" schrijft Julia Cameron, auteur van the artist's way. Ik doe niets liever. Als kind leerde ik schrijven met kroontjespen en in de zesde klas mochten we een vulpen. (Tja... montessori). De ballpoint was absoluut taboe en je zal me ook nu nog niet snel met zo'n ding in mijn hand aantreffen. Het liefst schrijf ik met vulpen maar de Pilot G-Tec is een goede tweede. Met gel gevuld en penpuntjes van 0.25 tot 0.4 mm geeft ze een lekvrije precisie waar ik mijn vingers bij af lik.

Papier: zacht vannille-achtig nét niet wit, heerlijk voor de ogen. Dik genoeg zodat vulpeninkt niet doorschemert en je onbeschreven vel dus altijd onbeschreven is. Jarenlang was het Moleskine gelinieerd maar ik ben hertrouwd. En wel met Leuchtturm. Gestippeld. De stippels geven me meer vrijheid voor doodlen tussen het schrijven door. Maar dat is niet wat me over de streep hielp. Nee. Het grote geheim van Leuchtturm zijn de paginanummers! Mijn systeem namelijk is dat ik één notebook gebruik. Dus niet per project eentje, zoals sommigen. David Allen (Getting things done) is er duidelijk in: gebruik zo weinig mogelijk "capturing systems". In mijn schrift staan zodoende mijn aantekeningen rond projecten, krabbels die ik bij gesprekken maak, morning pages, losse flarden voor fictie of colums. Alles door elkaar. Als ik een notebook vol heb blader ik er doorheen om wat niet verloren mag gaan te digitaliseren en dan gaat het bij het oud papier. Belangrijke aantekeningen vond ik in de Moleskine altijd moeizaam terug, kwestie van bladeren. De paginanummers in combinatie met de index voorin de Leuchtturm maken dat ik nu altijd alles in een mum van tijd weer in beeld heb. In de index schrijf ik op op welke pagina's de notities rond project A staan, of de aantekeningen en opdrachten uit een cursus die ik volg. Superhandig.

Voor het overige bestaat mijn systeem uit een stapeltje indexkaartjes om losse gedachten mee te vangen terwijl ik buiten speel en geen zin heb om met veel spullen te sjouwen. Klein pennetje erbij en ik hoef niet meer bang te zijn dat er zaken tussen de spleten van mijn geheugen glippen.

Digitaal ben ik volledig GTD: mijn agenda is gereserveerd voor zaken die datum- en tijdgebonden zijn. Voor todo's gebruik ik de app Things, die tussen iPhone en MacBook synchroniseert. Boeken lees ik digitaal, liefst in de Kindle app. Ik kan tekstfragmenten markeren en het document met mijn markeringen na afloop omzetten naar een tekstbestand waardoor ik al mijn aantekeningen doorzoekbaar op één plek heb.

Bookmarks opslaan doe ik in Evernote, maar eerlijk gezegd zoek ik ze zelden terug. Misschien sparkt dat geen joy meer...

Ben wel benieuwd naar jouw systeem. Heb jij een truc, analoog of digitaal, om je gedachten te vangen? Probeer je juist minder aantekeningen te maken? Heb je voor jezelf een special soort steno ontwikkeld?

Note to self: Hoe notities maken je leven verrijkt

Note to self: Hoe notities maken je leven verrijkt


Nieuws: de dino's zijn nóg uitgestorvener!

Yep, ook mijn neefjes zijn dinogek en kennen de meeste soorten uit hun hoofd. Beter dat ze deze TED talk niet kijken. Maar jullie kijken hem natuurlijk wel. Dramatische feiten en een sarcastische kijk op de wetenschap verpakt in kurkdroge humor. Heerlijk!

Jack Horner: Where are the baby dinosaurs? | TED Talk

Jack Horner: Where are the baby dinosaurs? | TED Talk

In a spellbinding talk, paleontologist Jack Horner tells the story of how iconoclastic thinking revealed a shocking secret about some of our most beloved dinosaurs.

Held zoekt hulp!

Lees dit en kijk de video en ga dan even bij jezelf na of je mensen in of om Zeist kent die Darine zouden kunnen helpen. Als dat zo is, dan kan ik je aan hem verbinden. Hij doet goed werk en het zou mooi zijn als meer schoolkinderen hier gebruik van kunnen maken.

Naar het vwo? El Houfi en Kaddouri geven je voor een habbekrats bijles | TROUW

Naar het vwo? El Houfi en Kaddouri geven je voor een habbekrats bijles | TROUW

De twee studenten doen het voor een schijntje in vergelijking met de prijzen van andere huiswerkinstituten. "Omdat we vinden dat geld geen drempel mag zijn", zegt El Houfi. "De ouders van leerlingen die hier komen, vinden cijfers en school belangrijk maar weten soms niet hoe ze hun kinderen kunnen helpen. Omdat ze het schoolsysteem niet kennen. Voor dure huiswerkbegeleiding hebben ze geen geld." Dus begonnen de twee studenten in april hun eigen instituut.

Bijles van Darine (20) zit stampvol | NOS op 3 - YouTube

Jetske op de barricaden voor nieuwe taal rond dementie

Wat we nodig hebben in de veldslag tegen dementie - ImpactBlog

Wat we nodig hebben in de veldslag tegen dementie - ImpactBlog

Dementie is de snelst groeiende en meest voorkomende doodsoorzaak, met de zwaarste ziektelast voor de patiënt, de zwaarste mantelzorg voor naasten en de zwaarste kostenpost voor ons als maatschappij - zonder enig strijdtuig om de opmars te voorkomen, terug te dringen of zelfs maar te vertragen.