Sanne Roemen - Door mijn filters #101

Hoe een talking stick gebruikt werd als sleutel om de Amerikaanse overheid weer te openen. Iets met uitstelgedrag. Een prachtig portret van een held tegen wil en dank. De podcast die me de afgelopen week bij mijn strot had. Het verlies van een science fiction icoon en mooi mens. En twee keer magische schoonheid. Pick your own cherries!

Ook last van uitstelgedrag? Chill...

Reddeloos verloren zonder deadline? | Sanne Roemen

Reddeloos verloren zonder deadline? | Sanne Roemen

Met mijn carrière als uitsteller ben ik al rond mijn geboorte begonnen. Ik was twee weken te laat. Zelf vind ik dat ik best op tijd was, ik heb mijn eigen verjaardag namelijk wel gehaald. De crèche heb ik ook uitgesteld. Ik had zo hard geen zin om daarheen te gaan dat mijn moeder in…

Zaken open wrikken met een talkingstik

Als dialoogbegeleider gebruik ik in gepaste situaties de methode met de talking stick. Ook wel 'the circle way' dialoog genoemd. Essentie: wie de stok heeft, spreekt, de anderen luisteren. Je kan de stok rond laten gaan of hem in het midden leggen waarbij degene die wat wil zeggen hem kan pakken en weer terug legt. Wat ik hier lees is dat de gespreksleider de stok gericht aan bepaalde mensen geeft, of hem afneemt. Ik kan me voorstellen dat de verleiding hiertoe groot is als de gemoederen eenmaal zo hoog opgelopen zijn. Toch zou ik er zelf voor kiezen om hem eindeloos rond te laten gaan totdat alles wat gezegd moet worden, gezegd is. Luister naar de ander en wacht je beurt af. Maak desnoods wat aantekeningen van wat je hoort, of van wat je bedenkt dat je wil zeggen, en maak gebruik van het moment dat je zelf de stok weer hebt om dat te zeggen.

Neemt niet weg dat ik het vanuit de grond van mijn dialogisch hart waanzinnig gaaf vind dat dit instrument tot in deze regionen is doorgedrongen en een bijdrage levert aan het voeren van het werkelijke gesprek!

Conversation peace: how a talking stick helped end the government shutdown | US news | The Guardian

Susan Collins insisted that a group of fellow senators seeking a compromise use the stick to indicate who had the right to speak

Held tegen wil en dank

In december overleed Naamloze van het eerste uur, adviseur, dialoogbegeleider, compassionate asskicker (takes one to know one), zwermgenoot en ja, held Niels Schuddeboom. In trouw stond een mooi portret dat beknopt toch alle uithoeken van zijn nooit saaie bestaan dekt.

Niels Schuddeboom (1982-2017) schudde de zorgwereld op | Topics.nl

Niels Schuddeboom (1982-2017) schudde de zorgwereld op | Topics.nl

In Niels Schuddeboom brandde een verandervuur. Hij schudde de zorg flink op met zijn kritische blik. Dat hij daardoor een held werd, vond hij maar…

Deze podcast had me bij mijn strot

Dagelijks vergezellen podcasts mij bij mijn wandelingen. Van deze serie ging ik langer lopen. Balen als ik bijna thuis was en hem weer weg moest leggen tot de volgende dag. Ik zat aan mijn oortjes gekluisterd. Wat een verhaal, wat een prachtige manier van storytelling, wat een te gek sound-design. En wat klinkt dat Vlaams toch lekker. Luisteren dus!

bob - VPRO Dorst - VPRO

bob - VPRO Dorst - VPRO

Bob is een zesdelige podcast over Elisa, vierentachtig jaar en verliefd.. op Bob. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord, maar over wie hun moeder  niet meer kan zwijgen. Maar wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan?

A 14-Year-Old Made An App To Help Alzheimer’s Patients Recognize Their

A 14-Year-Old Made An App To Help Alzheimer’s Patients Recognize Their

Toen mijn oma dementeerde maakten we boekjes voor haar die haar moesten herinneren aan vanalles: haar dag- en weekindeling, de mensen om haar heen, hoe je thee maakt etc. Logisch dus om zoiets in een app te vatten. Zeker nu er steeds meer digitaal vaardigen de leeftijd naderen dat herinneringen langzaamaan verdwijnen.


After watching her grandmother struggle to remember her own family members, the young coder Emma Yang decided to figure out how to use AI and facial recognition to help her–and others coping with the illness.

Handig: wat is seksuele intimidatie

De zin begint vaak zo: "je mag zo langzamerhand niet eens meer....". Gevolgd door: "een complimentje geven", "een hand op iemands schouder leggen", "gewoon gezellig flirten" etc. Je kan, zoals ik op een slecht moment, dan razend worden. Een man is toch zo'n sterk, autonoom, intelligent, krachtig wezen? Heeft overal zo veel verstand van dat hij het de dames wel even uitlegt? Zal dan juist een man niet meer weet wat wel en niet geoorloofd is?

Het alternatief is dat je het even rustig uitlegt. Zoals hieronder gebeurt. Zonder te lachen :-D

A handy guide to what actually constitutes sexual harassment by Rachel Parris. The Mash Report - YouTube

Ursula Le Guin overleed

“People who deny the existence of dragons are often eaten by dragons. From within.” Ursula K. Le Guin.

Een science fiction legende. Ik las earthsea op de middelbare school, en daarna niets meer! Raar eigenlijk, maar wel fijn, dat mag ik dus allemaal nog lezen.

Wel las ik recent de dingen die zij schreef over schrijven... omdat ik daar tegenwoordig zelf ook mee bezig ben. Een powerlady, wijs, met humor en eentje die zich niet in de luren laat leggen.

Ursula K. Le Guin on “Spare Time,” What It Means to Be a Working Artist, and the Vital Difference Between Being Busy with Doing and Being Occupied with Living – Brain Pickings

Ursula K. Le Guin on “Spare Time,” What It Means to Be a Working Artist, and the Vital Difference Between Being Busy with Doing and Being Occupied with Living – Brain Pickings

In praise of the mundane, unquantifiable, impractical activities that feed creative work and fill life with meaning.

David Mitchell on Earthsea – a rival to Tolkien and George RR Martin | Books | The Guardian

In A Wizard of Earthsea, published in 1968, Usula K Le Guin created one of literature’s most fully formed fantasy worlds. The author of Cloud Atlas and The Bone Clocks recalls how he fell under its spell

Schoonheid 1

Prachtige foto's, die kleuren, dat licht. Naast de foto's van de traditionele kleding ook beelden van de modellen in hun dagelijkse (moderne) leven.

Sweden’s indigenous community is brought into focus through powerful portrait series | Creative Boom

Sweden’s indigenous community is brought into focus through powerful portrait series | Creative Boom

Sweden’s indigenous and unrepresented community has been brought into focus through a powerful series by photographer [Joel Marklund](https://www.eu...

Schoonheid 2

Soms zie ik in kunst ineens iets dat me doet denken aan mijn eigen droomwereld. Alsof iemand over mijn schouder meegekeken heeft. Dat heb ik bij Odilon Redon. En bij deze prachtige illustraties. Ken je dat?

Imagined creatures that come out at night drawn beautifully by Martynas Pavilonis | Creative Boom

Imagined creatures that come out at night drawn beautifully by Martynas Pavilonis | Creative Boom

Drawing inspiration from deep, dense forests and the darkness of night, Lithuanian illustrator [Martynas Pavilonis](http://www.whitewhitedog.net), aka...