Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #332

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #332
Toedeloelijstje

Over mijn Toedeloe en mijn To don't lijstjes

Nou was ik er vorige keer helemaal niet aan toegekomen om jullie te vertellen over mijn toedeloelijstje. Dus komtie: toen ik aan het reflecteren was kwam ik in mijn foto's, Lines a Day logjes, agenda en zomaar op dingen waarvan ik dacht "dát zou ik wel vaker mogen doen". Rauwkost op mijn boterhammen doen, lange wandelingen maken, kaartjes sturen naar mensen, mediteren... Van die dingen die, als je niet goed oplet, ineens een vóórnemen worden. En zoals een wijs fictief scifi karakter ooit al eens zei:

Het dreigde dus een lange lijst van manieren om in 2023 te falen te worden. En daar ben ik wel beducht op, dat gaan we dus niet doen. Maar ja, hoe dan wel? Ik moest ineens aan de speelregels van Marieke van Dam denken. En maakte dus mijn eigen setje. Elk ding schreef ik op een apart kaartje. De stapel kaarten staat in een bakje en elke week trek ik er ééntje en als die me bevalt dan mag ik die gaan uitvoeren. Als ie niet bevalt gaat ie gewoon terug op de stapel en trek ik een andere. En ik heb op elk kaartje heel veel ruimte om er aantekeningen bij te schrijven. Dan kan ik dat weer meenemen in mijn volgende keer reflectie en vooruitzien. Afgelopen maandag trok ik 'lange wandeling maken' maar daar heb ik dus echt geen zin in / tijd voor / is het te koud voor dus die ging terug. Toedeloe dacht ik. Nu staat voor deze week op het programma om met wat leuke klanten van vroeger contact te maken om te zien hoet met ze is. En als ik geen zin heb, nou, dan toedeloe!

To don't lijst

Ook zijn er een hoop dingen niet op de toedeloelijst gekomen. Dingen waarvan ik weet dat ik het echt wel ooit leuk zou vinden maar waar ik zeker in 2023 niet aan toe ga komen. Bijvoorbeeld gebarentaal leren. Mogelijk gaat hij in 2024 op de lijst, maar nu niet. Je kan voor nog geen 30 € al meedoen aan deze challenge. Tof toch?

Gebaren challenge - Gebarenchallenge
Gebaren leren? Doe mee met de Nederlandse GebarenChallenge

Wat er verder nog voorbij kwam

Zelfs het vertrek van Jacinda Ardern is baanbrekend menselijk
Na vijfenhalf jaar als premier van Nieuw-Zeeland stapt Jacinda Ardern onverwachts op. Haar tank is leeg, zegt ze, en als leider moet je weten wanneer het tijd is om te gaan. Met haar onverwachte mededeling bevestigt Ardern haar reputatie als een ander, nadrukkelijk menselijk, soort leider. Maar het…

Ja. Dat vind ik natuurlijk erg jammer omdat ze een van de weinige vrouwen op zo'n belangrijke plek is. Maar ook omdat ze haar warme, menselijke en compassievolle gezicht liet zien. Graag meer van zulks.

Discussie over ChatGPT en mobieltjes in de klas

Je kan er lang en kort over lullen en deze onderwerpen van allerlei invalshoeken benaderen. Maar effe he: als de kinderen die nu naar school gaan pas leren omgaan met moderne technologie op het moment dat ze van school of uni vrijgelaten worden, dan is het te laat he? Op slimme scholen zoeken ze naar manieren om de kwaliteiten van deze tools goed in te zetten en de lastige effekten in te dammen. Dus toen moest ik weer eens denken aan deze klassieker: