Sanne Roemen - Door mijn ogen #38

"Door mijn ogen". Ik vind het beter klinken dan "door mijn filters". Filters voelt alsof ik een botje ben. Terwijl ik deze links toch werkelijk eerst door mijn ogen mijn hersens en vaak ook mijn hart heb laten binnendringen. Et voila, vanaf hier kan je je eigen cherries picken.

Horrorstories worden werkelijkheid

Tanzaniaanse boeren riskeren zware celstraffen als ze traditionele zadenruil verderzetten | MO*

Tanzaniaanse boeren riskeren zware celstraffen als ze traditionele zadenruil verderzetten | MO*

Om ontwikkelingshulp te krijgen, paste Tanzania zijn wetgeving aan. Die moet commerciële investeerders sneller en beter toegang geven tot de landbouw.

Ik heb niets te verbergen

Google haalt het muurtje weg tussen je data en je persoonsgegevens. En de correspondent maakt zichtbaar wat er allemaal over je verzameld en vastgelegd wordt als je op de States vliegt. Ai.

Google Has Quietly Dropped Ban on Personally Identifiable Web Tracking - ProPublica

Google Has Quietly Dropped Ban on Personally Identifiable Web Tracking - ProPublica

Google is the latest tech company to drop the longstanding wall between anonymous online ad tracking and user’s names.

De Amerikaanse douane wil nu ook weten wat je op Twitter en Facebook zegt

De Amerikaanse douane wil nu ook weten wat je op Twitter en Facebook zegt

Deze week werd bekend dat de Amerikaanse douane ook sociale media van reizigers naar de VS wil analyseren. Eerder liet ik al zien welke bizarre vormen de informatiebehoefte van de Amerikaanse overheid is. Lees hier mijn verhaal terug.

Even een dingetje over racisme

Ik vermoed dat ik een giga blinde vlek heb. Ik betrap mezelf regelmatig op profileren, ik profileer alles, dus ook huidskleur, leeftijd, lichaamsgewicht, geslacht. Zonder oordelen en onderscheid maken kom ik de dag niet door. Maar ik doe mijn godsgruwelijkste best om in mijn handelen niet te kwetsen en een ander niet te benadelen. Drie uit de correspondent. Waarvan ik vermoed dat het laatste artikel een grote bijdrage kan leveren aan het verkleinen van mijn blinde vlek en die van anderen. Da's belangrijk.

Wie kritiek levert op het Huis Nederland, wordt eruit gedonderd

Wie kritiek levert op het Huis Nederland, wordt eruit gedonderd

Racisme is pijnlijk concreet. Wat zou jij doen als in de trein of bus witte Nederlanders zwarte Nederlanders beledigen, of zelfs de deur wijzen?

Is dit een schoolvoorbeeld van alledaags racisme?

Is dit een schoolvoorbeeld van alledaags racisme?

Mijn laatste artikel riep honderden reacties op. Zoveel dat ik er in een apart stuk nog even op terug wil komen. Want kan ik de situatie - een zwarte vrouw wordt door witte mannen uit een bus gezet - wel als schoolvoorbeeld van alledaags racisme neerzetten?

Deze man herschrijft de Amerikaanse geschiedenis

Deze man herschrijft de Amerikaanse geschiedenis

Dus: zwarte historische figuren en rolmodellen een plaats geven in het verhaal. Zorgen voor een geschiedschrijving waarin iedereen zich gerepresenteerd ziet. Harvard is geïnteresseerd in zijn werk, New York University ook.

Ja er waren ook weer wat leuke dingen:

Een goede longread over Design Thinking, een inspirerende TED talk over vrijgevigheid en een stukje bewustwording over waar je je tijd aan wilt spenderen.

What is Design Thinking and Why Is It So Popular? | Interaction Design Foundation

Design Thinking is not an exclusive property of designers—all great innovators in literature, art, music, science, engineering, and business have practiced it. So, why call it Design Thinking? What’s special about Design Thinking is that designers’ work processes can help us systematically extract, teach, learn and apply these human-centred techniques to solve problems in a creative and innovative way — in our designs, in our businesses, in our countries, in our lives.  Some of the world’s leadi...

TEDxBerkeley - Nipun Mehta - Designing For Generosity - YouTube

TEDxBerkeley - Nipun Mehta - Designing For Generosity - YouTube

What started as an experiment with four friends in the Silicon Valley has now grown to an global ecosystem of over 350,000 members that has delivered millions of dollars in service for free.

100 Blocks a Day - Wait But Why

100 Blocks a Day - Wait But Why

Most people sleep about seven or eight hours a night. That leaves 16 or 17 hours awake each day. Or about 1,000 minutes. Let’s think about those 1,000 minutes as 100 10-minute blocks. That’s what you wake up with every day. Throughout the day, you spend 10 minutes of your life on each block, until you eventually run out of blocks and it’s time to go to sleep. It’s always good to step back and think about how we’re using those 100 blocks we get each day. How many of them are put towards making your future better, and how many of them are just there to be enjoyed?