Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #383

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #383
You are not alone.

Reis nog even met me mee. Etappe twee.

Een verslag van een treinavontuur. In etappes. Etappe 2

Na drie dagen Bilbao was het volgende doel om zo ver mogelijk Portugal in te komen. Eerst maar eens mikken op Porto: 680 km als je met de auto gaat. De website / app van Deutsche Bahn blijkt zo'n beetje de enige te zijn die goede, actuele informatie heeft over internationale trajecten. Dus niet die van NS international, en ook niet die van Interrail.

Met de trein bleek Bilbao ineens véél verder van Porto te liggen. Er was een "logische" route via Vigo, maar daar kon je 's-avonds niet verder reizen dus duurde die reis in totaal 23 uur. Er waren wat "snellere" routes van ca 15 uur, en die gingen allemaal via Madrid.

Kijk je even met me mee?

Als ik van A naar B wil met de trein, check ik tegenwoordig eerst even of er een spoorverbinding is op Open Railway Map, en hoe die dan loopt. Bijvoorbeeld tussen Bilbao en Porto of Lissabon. Een hele puzzel. Van Bilbao naar Valladolid zou ik moeten kunnen treinen, dan naar Medina del Campo, bij Vilar Formoso de grens met Portugal over. Maar dan kom je niet in Porto uit maar veel zuidelijker. En geen idee hoe lang je erover doet want er is geen spoorplanner die al die boemeltjes voor mij aan elkaar puzzelt. Kijk, als ik geen eindbestemming (mijn familie in Sagres) had gehad, dan had ik me per etappe kunnen laten leiden door mijn zwerflust. Dan had ik misschien wel nog een boemeltje langs de noordkust van Spanje gepakt, met een overnachting in Vigo. Maar dat was nu voor mij niet aan de orde. Ik boekte dus voor zo'n 20 euro de nachtbus van Flixbus van Bilbao naar Porto. Die zou er zo'n 9 uur over doen (overdag langer) en het spaarde me ook nog een overnachting uit. Om 7 uur 's ochtends aankomen in Porto en dan wel zien of ik meteen door zou kachelen naar Lissabon. Op deze etappe had ik dus geen ruk aan mijn interrail pas.

Die flixbus is een handige uitwijkmogelijkheid. Sowieso brengt ie je voor weinig heel Europa door. Een alternatief voor Flixbus is BlaBlaBus, getipt door een van jullie, waarvoor dank! Zelf ben ik minder fan, ik vond het wat oncomfortabel na elke stop in een wolk van net gerookt hebbende medepassagiers te zitten. Maar goed, het bracht me dus van Bilbao naar Porto, en daar ben ik in de vroege ochtend meteen in een heerlijke trein naar Lissabon gaan zitten.

Lissabon

LX factory

Tien jaar geleden werd ik verliefd op Lissabon en het is nog steeds een van mijn favoriete steden. Ik was er telkens in de herfst en zag dus nu voor het eerst hoe ongelooflijk veel prachtige bomen en bloeiende struiken er overal staan. Nieuw ontdekt deze keer: LX Factory. Een gepimpt fabrieksterrein met kunst en horeca. Zit wel net op het randje van té hip en urban waardoor het ook een beetje een tourist trap is. Maar een fijne plek om rond te dwalen en hangen. Ook lekkere horeca en een "secret garden" met terras onder bananen- en sinaasappelbomen.

Muziekje erbij?

De helaas veel te jong overleden Lhasa de Sela heeft heel weinig met Portugal te maken. Maar haar muziek paste wel ongelooflijk goed bij mijn humeur dus als soundtrack van deze fase van mijn reis kon ik me niets beters wensen.