Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #378

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #378
Trein!

Weer een beetje een lang verhaal. Over alternatieven.

Een alternatief voor vliegen: de trein...

Met mijn dierbaren ga ik eens in de paar jaar in de voorjaarsvakantie twee weken naar Portugal. Heerlijk. Maar vliegen, daar krijg ik wel een beetje buikpijn van. Telkens check ik of de trein inmiddels een goed alternatief is. Dat is: hoeveel extra geld en tijd gaat de trein mij kosten t.o.v. het vliegtuig en hoeveel minder heftig is de milieu impact. Over de milieuimpact kan ik kort zijn: op de website van Milieu Centraal ontdek ik dat de treinreis 80 kilo co2 uitstoot. Met het vliegtuig zou dat 600 kilo zijn (en met een benzine auto 950!).

Is het goeiekoper?

Kort antwoord: nee niet echt maar het ontloopt elkaar al iets minder dan drie jaar geleden.

De trein is ongeveer net zo duur als het vliegtuig, vooral doordat je veel belasting betaalt. Ik heb €426,- betaald voor een interrailpas die 10 reisdagen in 2 maanden bevat (1e klas, dat was een kortingsactie). Vliegticket retour was op het moment van boeken ca €400,- (basic tarief, dus zonder ruimbagage en extra's).

Maar: op verschillende treintrajecten moet ik een stoel reserveren en daar zijn ook kosten aan verbonden. Nu al in beeld: mijn eerste reisdag naar Hendaye: 56 eu reserveringskosten.

Met interrail koop je reisdagen. Pak je een nachttrein, dan mag je twee reisdagen afstrepen. Pak je geen nachttrein, dan moet je mogelijk een tussenstop maken met hotelovernachting. En bijbehorende kosten.

Dan de vraag: is het handig en / of snel?

Kort antwoord: nee. Geenszins.

Het is onmogelijk om een "rechtstreeks" treinticket naar Lissabon te boeken, laat staan Faro, waar ik in de buurt moet zijn.
Voor sommige trajecten moet je dus reserveren. Maar dat kan soms alleen via de lokale treinaanbieder, en die biedt op de website uitsluitend gecombineerde treinkaartjes + reservering aan. Treinkaartje heb ik niet nodig want ik heb een interrail pas. Dus een separate reservering, kan ik niet van tevoren online kopen. Alleen bij een loket. Ter plaatse. Ik ga dus de gok wagen en pas ter plaatse de trein reserveren, met het risico dat ie vol is. En dan maar hopen dat een week reistijd voldoende is.

Conclusie: als alternatief voor vliegen is de trein nog steeds een lachtertje. Maar ik ga toch. Voor het avontuur, voor het contact maken met de afstand, voelen dat ik reis, tussenstops, slow travel etc. Ik neem een week tijd om de bestemming te bereiken en een week om terug te komen en ben dus een maand weg.

Hier een toffe docu over waarom Europa nog steeds niet spoort:

Kijk hier Tegenlicht-uitzending Europa spoort niet
De Europese grenzen zijn opgeheven, er ligt een uitgebreid treinnetwerk en toch blijkt het zeer moeizaam om met de trein Europa te doorkruisen. Systemen en politieke ambities sluiten niet op elkaar aan. Er is een tekort aan arbeidskrachten en materialen en nationale belangen lopen niet in lijn met Europese idealen. Verschillende treindromers en -doeners laten zien hoe zij dit willen oplossen. Met Jon Worth, Kurt Bauer, Elmer van Buuren en Pier Eringa.

En hier een artikel over iemand die ook in Lissabon probeerde te komen per trein.

per trein naar Lissabon: wie durft?
Hoe gaat dat nou als je een treinreis van Amsterdam naar Lissabon probeert te maken. Maren Merckx (regisseur van Europa spoort niet) zocht het uit. Ze was uiteindelijk vijf dagen onderweg. Hoe heeft ze de reis ervaren?

In de documentaire zit Jon Worth en die heeft op zijn website dan weer superslimme tips voor als je gaat interrailen. Zoals: waar haal je je reisinformatie vandaan bij gebrek aan een goede Europese treintijden app.

Interrail tips and tricks - Jon Worth
In the course of my #CrossBorderRail project I have learned a fair bit about how to use Interrail passes in a bunch of different countries. While this is far from a complete guide, here are a bunch of tips and tricks I have picked up. All are correct as of […]

Een goed alternatief voor Goodreads

In mijn oude huis in Haarlem had ik een kastenwand waarin al mijn boeken in dubbeldikke rijen voor het grijpen stonden. Heerlijk. Maar ik las meer en meer digitaal en ging verhuizen naar een klein flatje dus het was tijd om de papieren boeken gedag te zeggen. Maar als ik al die half vergane ruggen van mijn duimendikke sciencefiction series niet in beeld heb, raak ik het overzicht kwijt van wat ik al gelezen heb. Dus ik zette ze nog even in Goodreads, de website waar je gelezen boeken kan bijhouden, scoren, je wensenlijst kan bijhouden, digitale boekenclubs kan bijwonen, 'vrienden' volgen voor aanbevelingen etc. Een beetje een gammele site dat wel, en de aanbevelingen hadden weinig toegevoegde waarde. En toen het overgenomen werd door Amazon terwijl er nog steeds weinig innovatie op het platform was, kwam ik er niet meer zo vaak. Maar er is dus (al een paar jaar) een onafhankelijk alternatief. Ik heb vorige week mijn lijsten van Goodreads geimporteerd in The Storygraph. Opgericht door Nadia Odunayo. (Zwarte vrouw > Jeff Bezos.... geen moeilijke keuze). Mijn profiel staat hier. Wat ik al heel leuk vind is om mijn lees statistieken te zien, wat weer een profiel oplevert met bijbehorende aanbevelingen. Ik heb ze nog niet getest maar er staan aantrekkelijke tips op.

The StoryGraph
A site for you to track your reading and choose your next book

Een alternatief voor alcohol

In 2017 dronk ik geen alcohol omdat ik een speciaal dieet moest volgen. Ik vond het bij het uitgaan wel een uitdaging omdat er vrijwel nergens lekkere alcoholvrije drankjes te krijgen waren. Alcoholvrij was dus óf de standaard frisdrank, óf de standaard alcoholhoudende drank maar dan zonder alcohol. Bah. Zoetig alcoholvrij bier of nog erger, Radler of alcoholvrije wijn. Dit jaar drink ik wederom niet (voor onbepaalde tijd) en de non-alcoholische drankjes zijn een waar feest! De meest creatieve mixen van limonadesiroopjes met groente of vruchten bijvoorbeeld. Vlierbes-gember-limoen anyone? Komkommer, munt, grenadine? Of wat dacht je van espresso-tonic?

16x Alcoholvrije drankjes die niet vervelen - I Love Food & Wine
Alcoholvrije drankjes voor die momenten dat wijn of bier even niet uitkomt. Deze 16 nieuwe alternatieven zijn het proberen waard.

Alternatief voor Foo Fighters: muziekje van de week

Dave Grohl is dus metalfan. En die heeft een aantal van zijn grote helden gestalkt met de vraag of ze aan een metal album willen bijdragen. En da's gelukt. Dit project heette Probot en in 2004 kwam er een album van, en dat heette dus ook Probot. En Lemmy doet erop mee. Hiero, live, met een leuk intropraatje van Dave Grohl. De andere liedjes zijn ook tof. Het is een tof album. Vind ik. En ik vind Dave Grohl een tof mens.