Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #379

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #379

Stukkie kunst. Buffelen voor een buffet voor de bij en haar collega's. Een beetje spuien over gif. En dan via een schimmel die een treinverbinding kan ontwerpen eindigen we bij twee lekkere liedjes. Een mild, en een heavy.

Ik hang!

Aan de muur in de Vasim. Of nou ja, niet ik maar een schilderij van mijn hand. Ik heb het in vijf stadia gemaakt en was zelf het meest blij met stadium twee, maar dat kun je dus niet meer zien haha. Het is te koop, maar als ik het niet verkoop ga ik kijken wat er gebeurt als ik het met schuurpapier te lijf ga.

Er hangen nog 129 andere schilderijen. Van anderen. Mijn schilderschool (TINT) bestaat 10 jaar en dat vieren ze dus met deze expo. De opening is vanmiddag, zondag 7 april om 15.00, dus als je zin hebt kan je komen kijken. De expo loopt nog t/m 21 april. Doordeweeks tijdens kantooruren en in het weekend tussen 13.00 en 17.00

Voer de bij bij en zaai mee!

Op 22 april is er een grote landelijke actie om bloemen in te zaaien waar bijen en hommels en andere bestuivers van houden. Meer biodiversiteit = meer bestuivers = meer toekomst voor de planeet. Er zijn in Nederland en Belgie vanaf 11 april duizenden voedselbanken voor bijen waar je gratis een zakje inheems bloemzaad op kan halen. Ik ben ook zo'n voedselbank en hier kan jij uitzoeken of er in jouw buurt ook eentje is.

Als je wil bijdragen aan de crowdfunding waarmee deze actie mogelijk gemaakt wordt, dan kan dat hier:

Onder de plataan
Voor voldoende voedsel voor hommels en andere bestuivers zodat zij hun essentiele werk kunnen blijven doen en we samen de planeet een dienst bewijzen.

En als je bij een grotere organisatie werkt en je denkt, gut, misschien kunnen we daarmee ook een deuk in een pakkie boter slaan, dan kan je bij de nationale zaaicoalitie:

Nationale Zaaicoalitie - The Pollinators
Let’s Pollinate the Planet

En gif dan?

Ja echt te laf voor woorden dat Nederland (tegen de wens van de tweede kamer in!) zich onthield van stemmen voor een wet die glyfosaat zou verbieden in de EU. Maar er zijn wel organisaties die nog actie voeren hierop. Via hun site (even de petitie tekenen) blijf je op de hoogte.

Save Bees & Farmers! Sign now and demand a pesticide ban!
Sign and ask the EU to ban pesticides and make agriculture bee-friendly

En er was nog zoiets als een Europese Natuurherstelwet, die zo goed als zeker aangenomen zou worden. Maar toen kregen we een rechtse tweede kamer, en die maakten onze minister bang, dus toen wilde Nederland ineens niet meer voor stemmen in de EU. En nu is de stemming over deze wet voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Hallo rechtse meerderheid in Nederland. Dag natuur in heel Europa
De egoïstische stem van Nederland tégen een nieuwe Europese natuurherstelwet (en vóór de Nederlandse vee-industrie) gaf de doorslag: voorlopig komt de wet er niet. Slecht nieuws voor de natuur in heel Europa.

Daarmee is dit filmpje van Pieter Derks dus nog hartstikke relevant, behalve dat hij er naast zat toen hij zei "en de natuurherstel wet komt er sowieso want er is al overeenstemming".

De beste Europese treinverbindingen kan je door een schimmel laten ontwerpen.

Zoals je weet ben zit ik midden in de puzzel om van Nijmegen naar Portugal en weer terug te reizen per trein. Het hoeft van mij al niet meer snel en de illusie dat het goedkoop kan, heb ik ook losgelaten. Het wordt gewoon een mooie reis. Maar dat ik stukken tegen zou komen waarop het niet eens KAN met een trein, dat had ik niet verwacht. En toch is het zo. Van Faro naar Sevilla met de trein? Vergeet het maar. (Ik zal dus hier en daar ook een stukkie met een bus gaan reizen)

Schimmel kan het wél, kijk maar:

Liedje van de band wier concert ik me dit jaar het hardst op verheug

Zeal & Ardor is een Zwitserse band die 'spirituals' combineert met metal. Huh? Yup. Overweldigend en meeslepend. Hier het eerste liedje van hun eerste album uit 2017 (dit is niet zo heavy, dus ook voor de poezelige oortjes).

Te zien op Soulcrusher in Doornroosje, Nijmegen in oktober.

En dan hier een wel hard liedje voor als je net als ik wat boosheid kwijt moet na het lezen over de natuurherstelwet. En de algemene staat der dingen van hoe de wereld er nu bij hangt zeg maar. Want jeetje. RUN!!!!!!!!!