Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #375

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #375
Gister chillen op de Headbangers Parade in het Klokgebouw Eindhoven

Ik was gister even in mijn zen-space, tussen heavy metal en lange haren. Lekker was 't. Vandaar een late middagfilters. Inspiratie voor stadmakers en een sexy liedje om op te dansen.

Luister: podcast Stuurloos, de aflevering met Floor en Teun

Jullie weten wel dat ik me er sterk voor maak dat degenen die het aangaat, zélf aan de slag gaan met uitdagingen. Dus jongeren die hun eigen vraag en creerplek vormgeven, en inwoners die hun éigen leefomgeving toekomstbestendig maken. Daarbij lopen er dan soms ambtenaren mee die dat van harte toejuichen. Die alles in het werk stellen om ruimte te maken en belemmeringen weg te nemen. Huppelambtenaren noem ik die. Ze huppelen mee, en zorgen dat jij kan huppelen. Maar er zijn zat ambtenaren die helemaal niet durven te huppelen omdat ze bang zijn dat ze anders op hun vingers getikt worden. Die eerst willen weten wat de 'regelruimte' is vóordat ze nieuwsgierige vragen stellen aan de mensen waar het om gaat. Die zich veilig wanen als ze vanachter hun bureau een bewonersavond organiseren als de plannen al vrijwel rond zijn, in plaats van dat ze in een heel vroeg stadium de straat op en het gesprek aan gaan. En dat is heel begrijpelijk want heel Nederland kijkt mee, de bewoners, de pers, de politiek. Maar lef, creativiteit en nieuwsgierigheid zijn wél waar het om draait. Daarom graag het spotlicht op Teun en Floor die ik al jaren her en der tegen kom en die stadmakers van overal verbinden. Luister de podcast achter de link hieronder (ik hoop dat die link werkt!) of lees het boek. Of allebei.

Boek: Teun Gautier en Floor Ziegler, Een wereld van Gemeenschappen (Als je het aanschaft, dan bij voorkeur via je lokale boekhandel he? Of tweedehands via boekwinkeltjes.nl)e

Stuurloos
Hoe kan Nederland beter worden bestuurd? Kustaw Bessems praat met gasten die het niet bij klagen laten, maar ideeën hebben over hoe het wel moet met onze democratie. Hoe zorgen we dat iedereen gehoord wordt? Hoe voorkomen we dat we van schandaal naar schandaal rennen? En hoe krijgen we de beste leiders op de belangrijkste plekken?

Hier nog eentje met Floor op De Correspondent

Overal in Nederland helpt deze ‘stadmaker’ woonwijken weer leefbaar te maken
Geef Floor Ziegler een locatie en een thema, en er gebeurt iets bijzonders. Ze noemt zich ‘stadmaker’: overal zoekt ze mensen die zich willen inzetten voor een betere samenleving. Met hun hulp vergroot ze de leefbaarheid van hun woonwijken, vertelt ze, terwijl we door de Kolenkitwijk in Amsterdam lopen.

Sexy liedje voor om op te dansen

Ouderwetse bluesy soulvolle rock. 13 juni in Roosje te zien. Hier een voorproefje. Zet hard, of op je koptelefoon en voetjes van de vloeah!!!