Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #370

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #370
Grote Barnsijs

Nog een kunstdocu, vogeltjes zijn geteld, en ik heb een vraag aan jullie. Verder hou ik het kort, want ik wil vandaag tekenen.

Kunst

Natasja Kensmil - You want it darker
Kunstenares Natasja Kensmil won in november 2021 een van de grootste kunstprijzen van Nederland, de Johannes Vermeerprijs. Belangrijk thema in het werk van Natasja Kensmil zijn de duistere kanten van het Nederlandse koloniale verleden. De kunstenares gelooft niet in wegkijken. Lisa Boerstra volgde Natasja Kensmil de afgelopen jaren, terwijl haar carrière een hoge vlucht neemt.

Vogels

Eindstand Nationale Tuinvogeltelling 2024
Bijna 114.000 mensen telden meer dan 1,6 miljoen vogels, de huismus op 1.

Vraag: hoe ziet jouw ochtend eruit?

Laatst vertelde ik iemand dat ik 's ochtends 1,5 uur nodig heb tussen wekker en de deur uit gaan (of tussen wekker en keukentafel, al naar gelang de dagsoort). En hoe vroeger ik ergens moet zijn, hoe langer die tijd moet zijn. Ik word langzamer naarmate ik vroeger opsta. "Jeezus, wat dóe jij dan allemaal 's ochtends?" was de geschrokken reactie. Nou, behalve dat ik niet van ramramsnelsnel hou, doe ik volgens mij niks heel geks.

In volgorde: bed uit, toilet en douche, katten voeren, hun pleetjes schoonscheppen, bed opmaken, één kat medicijnen geven (benodigde tijd is variabel en afhankelijk van humeur van kat), koffie en ontbijt. En dan zijn er anderhalf uur voorbij.

Nou zijn er allerlei schone zaken om aan zo'n ochtend toe te voegen. Om redenen van mentale of fysieke gezondheid of gewoon voor de leuk. Bijvoorbeeld:

Morning pages schrijven (3. Met de hand)
Mediteren en / of Yoga.
Fysio oefeningen, wandelen, anders fysieks.
Een doodle maken.

Maar dat doe ik niet, deze zaken. Want dan zou mijn ochtendritueel nóg langer worden, en de wekker nog vroeger moeten, waardoor ik weer langzamer word, en de ochtend dus nóg weer langer wordt. Nu gaat de wekker om 7.30 als ik om 9.00 klaar wil zijn.

Vandaar mijn vraag. Of vragen:

Hoe laat gaat jouw wekker, en hoe laat ben je klaar om de deur uit / aan het werk te gaan?
Wat doe je in die tijd, en in welke volgorde?
Is het altijd hetzelfde of wissel je?
Wat zou je willen doen maar doe je niet? Waarom?
Wat is de waarde van jouw ochtendrituelen voor jou?
Wat je verder nog kwijt wil.

Ik ben echt heel benieuwd, wil me graag laten inspireren en als ik aanknopingspunten vind, dan schrijf ik er een stukkie over. Mijn dank.