Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #369

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #369
Beetje gestudeerd op materialen en kwasten

Schilderen geoefend. Vogels geteld. Kunst ontdekt. Simcard voor Gaza gekocht. Nu gerestaureerde typemachine ophalen. Ok doei!

Laatste dag zondag 28 januari! Doe mee! Iedere vogel telt!

De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland. Vogelbescherming organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels

Tel een half uurtje de vogels in je tuin. Zo gepiept en hartstikke leuk. Ik sluit nét mijn halfuurtje af. Telde een vinkje (die zie ik normaal nooit), een mus en een koolmees. Heel mager. Nu is het half uurtje voorbij en landt de zwerm die ik normaal dagelijks zie, in mijn tuin. Zal je net zien he?

Nationale Tuinvogeltelling
Tel op vrijdag 26, zaterdag 27 of zondag 28 januari 2024 één keer een half uur de vogels in jouw tuin of op je balkon. Meedoen is leuk, gemakkelijk en je helpt de vogels.

Chinees-Franse schilder Chu Teh-Chun (1920-2014)

Nooit van gehoord! Een schilderlesgenoot wees me na het zien van bovenstaande schets op een documentaire over deze kunstenaar. Wow.

Chu Teh-Chun - Schilder van kleur en licht - Close Up
De lumineuze, kleurrijke schilderijen van de Chinees-Franse schilder Chu Teh-Chun (1920-2014) doen met hun krachtige penseelstreken denken aan kalligrafie. Hij wordt gewaardeerd om de manier waarop hij traditionele Chinese technieken verbindt met westerse abstracte kunst. Experts en familieleden blikken terug op leven en werk van een pionier in de schilderkunst.
Le souffle qui libere la matiere, 2006 - Chu Teh-Chun - WikiArt.org
‘Le souffle qui libere la matiere’ was created in 2006 by Chu Teh-Chun in Lyrical Abstraction style. Find more prominent pieces of abstract at Wikiart.org – best visual art database.

E-sim voor Gaza

Communicatie vanuit Gaza is lastig. De netwerken liggen plat. Jullie weten dat ik journalistiek belangrijk vind. Als er geen informatie is, kunnen we ook geen beeld vormen. Het mogelijk maken van vrije informatievoorziening is neutraal. De Egyptische activiste Mirna El Helbawi heeft een manier gevonden om virtuele simcards bij palestijnen te krijgen. In je telefoon zit een fysieke e-sim kaart, die je mobiele verkeer mogelijk maakt. Er bestaan dus ook elektronische simkaarten, waarmee je met een mobiel netwerk kan verbinden. Bijvoorbeeld als je op reis gaat in een land waar je geen abonnement hebt.

Je kan dus zo'n e-sim kaart doneren. En ja, er zijn ook oplichters actief. Daarom ben ik er diep in gedoken en heb ik de bron gevonden die ook echt zorgt dat de kaart op de juiste plek komt, met een uitgebreide handleiding:

eSims For Gaza

Purchasing eSims allows people within Gaza to connect to the outside to communicate with their families and also to show what’s happening within Gaza. Read here for details on the efforts

Achtergrondinformatie:

When Gaza lost phone and internet under Israeli attack, this activist found a way to get Palestinians back online | CNN
Mirna El Helbawi sits on a Cairo rooftop, her face illuminated by the moonlight and a phone in her hands, as she texts a terrified father whose wife and children are trapped in Gaza.
Palestinians in Gaza using eSim cards to get around communications blackout
Israeli bombardment has destroyed infrastructure, but Palestinians keep in touch with help from around the world