Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #368

Sanne Roemen - Door mijn filters - Editie #368
Wandelen bij Amelisweerd...

Afgelopen week veel Kairos: twee wandelingen door de sneeuw, met fijne mensen, lekkere pannenkoek / broodje, en zaterdag een concert van De Staat (yellow). Een paradijselijke week.

Lievelingsjournalist

10 januari. Marc Chavannes stierf, dat is echt heel erg superstom. Ik hoorde hem altijd graag op radio 1 op het mediaforum. Hij nam de tijd om te praten en viel af en toe stil. Heel uniek voor radio. En hij kon zich op een hele rustige, bijna vlakke toon, enorm druk maken om dingen. Heerlijk. Luister maar. En lees zijn laatste artikel op De Corrie.

Het Mediaforum met Arjen Fortuin en Marc Chavannes
RTL Nieuws bracht gisteren dat databedrijven in het geheim handelen in persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders. Volgens onderzoeksjournalist Marc Chavannes (De Correspondent) doet Nederland te weinig om deze bedrijven aan te pakken. ‘Het gaat allemaal door en we laten het gebeuren. We doen heel slap over cookies.’ Volgens hem is het goed dat er nog Europese richtlijnen zijn, want Nederland doet te weinig. 
Het laatste verhaal van Marc Chavannes: een oproep tot politiek die werkt
Hoe zijn we beland in een politiek van onzekerheid en wantrouwen – en hoe komen we hieruit? Om die vraag draaide het boek waar Marc Chavannes (1946 - 2024) aan werkte. We publiceren de werkversie van de inleiding die hij hiervoor schreef, als eerbetoon aan zijn werk en als uitnodiging om zijn missie voort te zetten.

Als je een brief zou kunnen schrijven aan...

Je hoort die vraag wel eens: als je nu een brief zou kunnen schrijven aan je 12-jarige zelf, wat zou je dan schrijven? Best een leuke vraag. Maar ook best lastig, een brief naar het verleden. Máárrrrrrr je kan wél een brief schrijven naar de toekomst. Ik deelde het al eerder, maar het past zo bij de tijd van het jaar. Schrijf een brief aan jezelf die op enig moment in de toekomst bij jou terugkomt. Met onderstaand linkje doe je dat digitaal. Maar je kan het ook 'echt' doen. Schrijf brief, plak dicht, geef aan een dierbare die niet bekend staan om Het Kwijt Maken Der Dingen en spreek eventueel een termijn af dat die heel random die brief op de bus doet. Tof toch?

FutureMe: Write a Letter to the Future
Write a letter to the future and read the public (but anonymous) letters from others. FutureMe has been delivering letters to the future for millions of people since 2002.

De eerste gedachtenkantel van 2024 (voor mij)

Biologisch boeren een mooi ideaal? Lang niet radicaal genoeg, zegt George Monbiot
Veehouderij zonder kunstmest en krachtvoer – de landbouwsector vindt het te radicaal en onrealistisch. Maar het is juist lang niet radicaal genoeg, zegt de Britse journalist en activist George Monbiot. De veehouderij afschaffen, dát is pas realistisch.

Je kan ook niets meer zeggen tegenwoordig